در سوگ فاضل نستوه و نامآور
ایشان یکی از شخصیت های اسلام و عالمی بود که در میان مردم از جایگاه والایی برخوردار بوده و از اندک عالمان و شخصیت های حوزوی بود که حوزه و دانشگاه را از چندین دهه پیش پیوند داده و تلاش چشمگیری در این راستا از خود نشان داد.
آیتالله دکتر سید فاضل حسینی میلانی، رئیس کالج بینالمللی مطالعات اسلامی، استاد حقوق و فلسفه اسلامی در کالج اسلامی لندن بود . او متولد ۱۳۲۳ شمسی در شهر کربلا بود و علوم اسلامی را زیر نظر پدربزرگش آیتاللهالعظمی سید محمدهادی میلانی و آیتاللهالعظمی سید ابوالقاسم خویی در حوزه علمیه نجف اشرف و خراسان فرا گرفت.
ایشان در سالهای ۱۳۵۳ تا ۱۳۶۲ شمسی از مدیران و برنامهریزان اصلی مدارس علمیه عالی حسینی و امام صادق ( ع ) در مشهد مقدس بود.
در سال ۱۳۶۲ به لندن هجرت کرده و مدرک دکترای فلسفه خود را از دانشگاه آکسفورد دریافت نمود، ایشان مسئول بنیاد آیتالله خویی(ره) در لندن و استاد فقه دانشگاه کمبریج بشمار می آمد. آیتالله میلانی که بیش از ۳۰ سال است به انگلیس سفر کرده، بهعنوان یک روحانی برجسته و سرشناس دنیای غرب شناخته میشود.
تأسیس مدارس ابتدائی ویژه پسران به نام امام صادق (ع ) و ویژه دختران به نام حضرت زهرا (س ) ، و دانشگاه اسلامی به نام الجامعة العالمیة للعلوم الاسلامیة و دانشگاهی دیگر به نام Islamic college از فعالیتهای ویژه ایشان در اروپا بود.
وی نوه مرحوم آیة الله العظمی سید محمد هادی میلانی از مراجع برجسته قرن کنونی و نواده آیة الله سید محمد صادق قزوینی است که در سال ۱۹۸۰م، به همراه تعدادی از برجستگان حوزه علمیه نجف أشرف همچون شهید آیة الله محمد تقی جواهری و پدرم شهید آیة الله حاج شیخ احمد انصاری از سوی صدام به شهادت رسیدند.
آیة الله سید فاضل میلانی پس از تحصیلات و نیل به درجه اجتهاد از حوزه های علمیه نجف أشرف و مشهد ، از پای ننشسته و هم زمان با فعالیت ها و تلاش مذهبی در جامعه ، گام به دانشگاه نهاد و موفق به دریافت مقام دکترا و استادی از دانشگاه آکسفورد گردید که بدون تردید در این راستا وی برجستگی خاصی داشت و می توان ایشان را در این هنگام و در حدود چهار دهه گذشته ، تنها شخصیت برجسته علمی و حوزوی و هم زمان ، دانشگاهی در مقام استادی بشمار آورد.
آیة الله سید فاضل میلانی در دوران کنونی، بدون تردید یکی از برجستهترین علمای دینی در انگلستان بشمار می آمد که علاوه بر فعالیت های حوزوی و تدریس در حوزه و پرورش شاگردان ، و نیز تلاش و استادی در دانشگاه و نوشتن مقالات گوناگون در مجلات علمی غرب ، در طرحهای صلح بینالمللی و گفت و گوی فرهنگها و مذاهب ، از چهرههای برجسته جهانی بهشمار می آمد.
همچنین وی یکی از اساتید برجسته دانشگاهی و رئیس دانشگاه بین المللی معارف اسلامی و رئیس گروه شریعت اسلامی بشمار می آمد.
ایشان با نگارش بیش از پانزده کتاب به زبان های عربی، انگلیسی و فارسی در زمینه فقه و حقوق اسلامی ، نویسنده برجسته ای بشمار می آمد.
این جدای از مقالات و سخنرانی های وی در زمینه های گوناگون اسلامی در جای جای کشورهای غربی به ویژه انگلستان و نیز گاه ایران و عراق می باشد.
در نیم قرن گذشته ، توفیق دیدار با این شخصیت برجسته که از خانواده ای والاتبار و علمی بشمار می آید را فراوان داشتم.
بیاد دارم که آخرین دیدار من با مرحوم آیة الله سید فاضل میلانی در سالروز بعثت رسول خدا صلًی الله علیه و آله در سال جاری ، در مشهد بود که از سخنرانی جذاب و علمی وی در خانه مرحوم آیة الله سید محمد علی میلانی عموی والاقدرش در جمع روحانیون و فضلای مشهد مقدس و جز این ها از شخصیت های سرشناس بهره بردیم.
مرحوم آیة الله سید فاضل حسینی میلانی نماینده مرجع عالیقدر شیعه ، آیة الله العظمی سید علی سیستانی و برجسته عالم مذهبی و مجتهد در لندن بود که یکی از هیأت أمنای مؤسسه مرحوم آیة الله العظمی خویی در لندن بشمار می آمد.
تدریس در دانشکده حقوق دانشگاه مستنصریه بغداد ، تدریس در دانشکده فقه نجف ، تدریس فقه و أصول در دانشکده انگلیسی زبان اسلامی لندن ، مسئولیت بنیاد آیة الله خویی (ره) در لندن ،استاد فقه دانشگاه کمبریج ، از دیگر فعالیت های این شخصیت برجسته بشمار می آمد.
مرحوم آیة الله میلانی میلانی که بیش از ۳۰ سال پیش به انگلیس سفر نمود ، بهعنوان یک روحانی برجسته و سرشناس دنیای غرب شناخته می شد.
درگذشت این شخصیت علمی و بزرگوار شیعه را به حوزه های علمیه و مراجع عظام و شاگردان او و به ویژه به خاندان والا مقام میلانی که نامی پر آوازه در عصر کنونی را در حوزه های علمیه و وعظ و سخنرانی و ارشاد را با خود همراه ساخته اند ، تسلیت عرض می نمایم.
۳۱۱۳۱۱