مهمترین اخبار اجتماعی جهان در هفته گذشته
از اظهار نظر سازمان جهانی بهداشت درباره امکان توقف شیوع «آبله میمونی» گرفته تا تلفات بیسابقه ناشی از گرمای سال گذشته در آمریکا، از جمله مهمترین رویدادهای دنیا در حوزه اجتماعی طی یک هفته گذشته بودند.
به گزارش تی تی آنلاین، حوادث مختلف، یافتهها و موضوعات مهمِ حوزه سلامت و اتفاقات و مناسبتهای محیط زیستی در سراسر دنیا هفته گذشته نیز در صدر رویدادهای اجتماعی جهان قرار گرفتند.
رخدادهای دیگری چون شناسایی ویروس خطرناک ناشی از نیش پشه در ماساچوستِ آمریکا یا طرح واکنش استراتژیک سازمان جهانی بهداشت برای مهار آبله میمونی بخش دیگری از اخبار برگزیده اجتماعی در جهان طی روزهای اخیر هستند که در ادامه مهمترین این رویدادها را به اختصار مرور میکنیم:
سازمان جهانی بهداشت: «آبله میمونی» را میتوان متوقف کرد
دبیرکل سازمان جهانی بهداشت (WHO) گفت که ویروس جدید «ام پاکس» (آبله میمونی) را میتوان متوقف کرد و تحت کنترل قرار داد.
«تدروس آدهانوم قبریسوس» در نشستی با اعضای سازمان جهانی بهداشت، یک آژانس مرتبط با سازمان ملل، گفت: این شیوع جدید ام پاکس را میتوان کنترل و متوقف کرد.
وی افزود: انجام این کار مستلزم اقدام هماهنگ بین آژانسهای بینالمللی و شرکای ملی و محلی، جامعه مدنی، محققان و تولیدکنندگان و کشورهای عضو است.
طوفان در بریتانیا باعث اختلالات گسترده شد
طوفان موسوم به «لیلیان» اختلالات قابل توجهی را در بخشهایی از انگلیس، ولز و اسکاتلند ایجاد کرد.
طوفان همچنین منجر به تاخیر در انجام سفرها، وقوع سیل و قطع برق شد.
این طوفان که سراسر منطقه را با وزش بادهای شدید درنوردید، برق هزاران خانه را قطع کرد و باعث هرج و مرج گسترده در انجام سفرها شد.
در شمال شرق انگلیس، خدمات قطار به شدت مختل شده، مسافران را سرگردان کرده و برنامههای سفر را به هم ریخت.
وزش بادهای شدید ناشی از طوفان همچنین خسارات زیادی به کابلهای هوایی برق وارد کرد که منجر به خاموشی گسترده شد.
تصادف اتوبوس در نپال ۲۷ قربانی گرفت
مقامات نپال اعلام کردند بر اثر خروج اتوبوس حامل دهها مسافر هندی از بزرگراهی در این کشور، دستکم ۲۷ نفر کشته و ۱۶ نفر دیگر نیز زخمی شدند.
این اتوبوس از مسیر بزرگراه منحرف شد و به سمت رودخانهای با جریان تند رفت.
گفته میشود نیروهای امدادی اجساد ۲۷ تن را پیدا کردهاند و همچنین ۱۶ تن دیگر نیز برای مداوا به بیمارستان منتقل شدهاند.
همچنین سفارت هند در «کاتماندو» تایید کرد که در اتوبوس ۴۳ نفر حضور داشتند که همه آنها اتباع هند بودند.
ارتباط ژنتیکی آلزایمر با بیماری قلبی
متخصصان میگویند بین آلزایمر و چند بیماری عروق کرونا ارتباط ژنتیکی قابل توجهی پیدا کردهاند که پزشکان را قادر میکند در بهبود بیماران به نتایج بهتری برسند.
در مطالعه مرکز «سلامتسنجی دانشگاه ادیت کاون» (Edith Cowen University’s Centre for Precision Health) نشان داده شد که آنژین صدری، تصلب شرایین، ایسکمی (کاهش خونرسانی) قلب، انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی)، عروق کرونا و همچنین چربیهایی مانند کلسترول، تریگلیسیرید، لیپوپروتئینهای با چگالی بالا یا «اچدیال» که کلسترول خوب خون است و با چگالی پایین یا «الدیال» که کلسترول بد خون است، ممکن است ریشه بیولوژیکی مشابهی با آلزایمر داشته باشند.
متخصصان با تجزیه و تحلیل ارتباط آلزایمر و سه نوع چربی الدیال، تریگلیسیرید و کلسترول تام (کلسترول خوب و بد) به ارتباط ژنتیکی کلی قابل توجه و مثبتی پی بردهاند. بنابر نتایج، این ارتباط نشان میدهد افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد بیماری فشار خون هستند در معرض ابتلا به آلزایمر قرار دارند.
سیل و رانشزمین در تایلند ۲۲ قربانی گرفت
رسانههای محلی تایلند گزارش دادند شمار تلفات سیل و رانش زمین ناشی از بارندگیهای موسمی ادامهدار در این کشور به ۲۲ نفر رسیده است.
در این حوادث ۱۹ تن دیگر نیز زخمی شدند.
همچنین اداره پیشگیری و کاهش بلایای تایلند (DDPM) اعلام کرده است نزدیک به ۳۰ هزار خانوار در سراسر این کشور تحت تأثیر بارندگی شدید قرار گرفتهاند.
در همین حال، عملیات جستوجو و نجات برای مفقودان گزارش شده همچنان ادامه دارد.
ویروس خطرناک ناشی از نیش پشه در ماساچوستِ آمریکا
شناسایی یک ویروس نادر اما بسیار خطرناک و کشنده که ناقل آن پشههای آلودهاند، موجب شد چند شهر ایالت «ماساچوست» در شمال شرق آمریکا، علاوه بر تعطیل کردن پارکهای عمومی در ساعات بعد از غروب و شب (که اوج فعالیت پشههاست) برای فعالیتهای خارج از خانه شهروندان هم ممنوعیتهایی وضع کنند.
ویروس نادر و با قابلیت کشندهای که این وضعیت را به وجود آورده ویروس «التهاب مغزی اسبی شرقی» (Eastern Equine Encephalitis) نام دارد که به علت تکرار حرف ی – E – در ابتدای سه واژه انگلیسی نام آن، به «تریپل ی» هم شهرت دارد.
مقامهای مرکز کنترل بیماریهای آمریکا (سیدیسی) میگویند پشههای آلوده ناقل این ویروس هستند و افراد مبتلا به احتمال ۳۳ تا ۷۰ درصد جان سالم از آن به در نمیبرند.
طرح واکنش استراتژیک سازمان جهانی بهداشت برای مهار آبله میمونی
سازمان جهانی بهداشت یک طرح آمادگی استراتژیک و واکنش جهانی را با هدف جلوگیری از شیوع انتقال فرد به فرد ام پاکس از طریق تلاشهای هماهنگ جهانی، منطقهای و ملی راهاندازی کرد.
این اقدام پس از اعلام وضعیت اضطراری بهداشت عمومی و نگرانی بین المللی توسط «تدروس آدهانوم قبریسوس»، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت در ۱۴ اوت، اجرا شد.
این طرح ۱۳۵ میلیون دلاری، یک دوره ۶ ماهه تا فوریه ۲۰۲۵ را پوشش میدهد تا بودجه مورد نیاز برای پاسخ توسط سازمان جهانی بهداشت، کشورهای عضو، شرکا از جمله مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آفریقا (CDC آفریقا)، جوامع و محققان و سایرین را تامین کند.
در این بیانیه آمده است: تلاشهای واکسیناسیون استراتژیک روی افراد در معرض بالاترین خطر از جمله افرادی که تماس نزدیک با موارد اخیر ابتلا داشتند و کارکنان مراقبتهای بهداشتی، متمرکز خواهد شد تا زنجیرههای انتقال را قطع کنند.
تلفات بیسابقه ناشی از گرمای سال گذشته در آمریکا
بر اساس مطالعهای که در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) منتشر شده است، ایالات متحده بالاترین تعداد مرگ و میر ناشی از گرما را در سال ۲۰۲۳ از زمان آغاز ردیابی در سال ۱۹۹۹ میلادی ثبت کرده است.
بر اساس دادههای این مطالعه، محققانی که دادههای مرگومیر ایالات متحده را از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۲۳ تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند که حداقل ۲۳۲۵ نفر در نتیجه گرمای شدید در سال ۲۰۲۳ جان خود را از دست دادهاند که این مرگبارترین سال برای تلفات ناشی از گرما در ۲۴ سال گذشته بوده است.
شناسایی موارد جدید ابتلا به آبله میمونی در فیلیپین
وزارت بهداشت فیلیپین (DOH) اعلام کرد این کشور دو مورد جدید ابتلا به آبله میمونی را شناسایی کرده است که تعداد کل موارد فعال این بیماری در این کشور را به پنج نفر رساند.
«تئودورو هربوسا»، وزیر بهداشت فیلیپین گفت که موارد جدید شامل یک زن ۲۶ ساله و یک پسر ۱۲ ساله هستند و به گفته پزشکان هر دو بیمار در خانه در حال بهبودی هستند.
این مقام بهداشتی فیلیپین اظهار کرد که این دو بیمار نیز همانند سه مورد قبلی به ام پاکس clade ll مبتلا شدهاند.
هربوسا افزود: تحقیقات اولیه با یافتههای قبلی در مورد انتقال محلی clade ll مطابقت دارد.
افزایش نرخ زاد و ولد در کره جنوبی برای اولین بار طی ۸ سال گذشته
نرخ زاد و ولد در کره جنوبی در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴ برای اولین بار در ۸ سال گذشته افزایش یافت که در بحبوحه نرخ پایین زاد و ولد در این کشور یک پیشرفت قابل توجه محسوب میشود.
بر اساس دادههای گردآوری شده توسط مرکز آمار کره جنوبی در مجموع ۵۶ هزار و ۸۳۸ نوزاد بین آوریل تا ژوئن متولد شدهاند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱.۲ درصد افزایش داشته است.
این افزایش نرخ تولد، اولین بار از سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۵ است که این رقم ۰.۶ درصد افزایش یافته بود.
انتهای پیام