کاربرد و نحوه استفاده رنگ های خوراکی و آرایشی

تا حالا به این فکر کردید که چقدر از زندگی روزمره مون با رنگ ها سر و کار داره؟ فقط تصور کنید هر خوراکی که می خوریم یا هر وسیله آرایشی که استفاده می کنیم احتمالش خیلی زیاده که رنگ های خوراکی و آرایشی توش دخالت داشته باشن. امروز تو این مقاله می خوایم کمی عمیق تر بشیم و از رنگ های خوراکی و آرایشی بگیم؛ هم از خوبیاشون و هم از چالش هایی که استفاده ازشون داره.

اینم بگم که اگه قصد خرید رنگ خوراکی داشتید شرکت دکاموند شیمی یکی از تامین کننده های رنگ خوراکی هست و خیلی معتبر و میتونید از اونجا با اطمینان خرید کنید.

چرا از رنگ های خوراکی و آرایشی استفاده می کنیم؟

خیلی ساده ست : زیبایی و جذابیت! برای اینکه غذا یا محصول آرایشی جذاب به نظر برسه تولیدکننده ها از رنگ های خوراکی و آرایشی استفاده می کنن. مثلا فکر کنید شما یه کیک درست کردید اما رنگش سفیده. با چند قطره رنگ خوراکی می تونید همون کیک رو به چیزی تبدیل کنید که همه بخوان امتحانش کنن. تو محصولات آرایشی هم دقیقا همینطوره کسی دلش نمی خواد رژلب بی رنگ بزنه درسته؟

انواع رنگ های خوراکی و آرایشی

دو دسته کلی داریم :

  1. رنگ های طبیعی : این دسته از مواد طبیعی به دست میان. مثلا از گیاهان میوه ها یا حتی حشرات! یکی از شناخته شده ترینشون کارمین هست که از حشرات به دست میاد.
  2. رنگ های مصنوعی : این دسته به شکل شیمیایی و در آزمایشگاه ساخته می شن. مثل رنگ های معروفی که روی بسته بندی ها به عنوان E Number نوشته شده.

تجربه ی شخصی : انتخاب رنگ های خوراکی طبیعی یا مصنوعی؟

یکی از تجربیاتی که همیشه برام جالب بوده موقع درست کردن کیک تولد برای دوستم بود. از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده کردم ولی به محض اینکه کیک رو دید گفت : “این رنگ مصنوعی هست مگه نه؟ چون خیلی مصنوعی به نظر میاد!” اونجا بود که فهمیدم ظاهر رنگ های مصنوعی گاهی انقدر قوی و اغراق آمیزه که ممکنه بعضی ها رو دلسرد کنه.

بعدش تصمیم گرفتم یه کیک دیگه با رنگ طبیعی درست کنم. این دفعه از آب لبو و اسفناج برای رنگ دهی استفاده کردم. نتیجه؟ کیک زیبا و طبیعی بود ولی مشکل بزرگش این بود که رنگ خیلی زود کمرنگ شد و اصلا مثل رنگ های مصنوعی ماندگاری نداشت.

نتیجه گیری شخصی : اگرچه رنگ های طبیعی ممکنه سالم تر باشن اما برای بعضی پروژه ها مثل شیرینی ها که به رنگ قوی و ماندگار نیاز داریم رنگ مصنوعی گزینه بهتریه.

چالش های استفاده از رنگ های خوراکی و آرایشی

  • حساسیت های پوستی و غذایی : بعضی افراد به رنگ های مصنوعی حساسیت دارن. مثلا یکی از دوستانم به E۱۲۹ که توی رژلبش استفاده شده بود حساسیت شدید پوستی پیدا کرد. از اون موقع تصمیم گرفت فقط از لوازم آرایشی طبیعی استفاده کنه.
  • پایداری رنگ : مثل تجربه کیک من بعضی رنگ های طبیعی خیلی زود از بین میرن. توی محصولات آرایشی هم این موضوع می تونه مشکل ساز بشه چون مثلا ممکنه رژلبی که صبح زدید ظهر کاملا محو شده باشه.
  • انتخاب مناسب برای رژیم غذایی خاص : خیلی از رنگ های خوراکی مخصوصا مصنوعی ها برای کسایی که رژیم غذایی گیاه خواری یا وگان دارن مناسب نیستن. مثلا همون کارمین که از حشرات به دست میاد برای گیاهخوارها غیرقابل قبول هست.

کاربردهای خاص رنگ های خوراکی و آرایشی

  • رنگ های خوراکی در صنعت غذا : از کیک و بستنی گرفته تا نوشیدنی ها این رنگ ها همه جا استفاده می شن. یه جاهایی هم خیلی حیاتی میشن. مثلا بدون رنگ نوشیدنی ها خیلی بی روح به نظر میان.

نام رنگ خوراکی

استفاده های معمول

رنگ خوراکی قرمز E۱۲۴

شیرینی ها کیک ها و نوشیدنی ها

رنگ خوراکی زرد E۱۰۲

نوشیدنی ها بستنی ها و ژله ها

کارمین (طبیعی)

ماست های میوه ای آبنبات و سس ها

  • رنگ های آرایشی : رژلب ها لاک ها سایه های چشم و خیلی از محصولات آرایشی به کمک این رنگ ها جذابیت بیشتری پیدا می کنن. انتخاب بین رنگ های طبیعی و مصنوعی تو این صنعت خیلی پیچیده ست. از یه طرف طبیعی بودنشون مهمه ولی از طرف دیگه ماندگاری و درخشش رنگ های مصنوعی خیلی بیشتره.

چطور از رنگ های خوراکی استفاده کنیم؟

این سوالیه که منم بارها باهاش درگیر شدم! برای هر خوراکی مقدار و نوع مناسب رنگ خوراکی خیلی مهمه. مثلا برای تهیه بستنی یا خامه رنگی رنگ ژله ای بهتر از رنگ مایع جواب میده چون رنگ مایع ممکنه به ترکیب مواد آسیب بزنه و غلظت رو تغییر بده. اینم تجربه ای که با امتحان کردن به دست آوردم.

چالش های عملی : چقدر از رنگ استفاده کنیم؟

یکی از مشکلاتی که همیشه موقع استفاده از رنگ خوراکی داشتم این بود که نمی دونستم چقدر ازش استفاده کنم. توی یه پروژه کیک پزی انقدر رنگ زدم که کیکم نه تنها خوش رنگ نشد بلکه مزه تلخی هم گرفت! از اون به بعد یاد گرفتم که همیشه کم شروع کنم و آهسته بهش اضافه کنم.

چطور مطمئن بشیم رنگ خوراکی یا آرایشی ای که استفاده می کنیم سالمه؟

برچسب ها رو چک کنید. اگر یه محصول دارای E Number یا شناسه استاندارد هست نشون دهنده اینه که رنگ مورد استفاده تایید شده و ایمنه. البته اینم بگم که بعضی از این رنگ ها توی کشورهای مختلف مجوز دارن یا ممکنه توی یه کشور دیگه ممنوع باشن. پس حتما به این موارد دقت کنید.

سوالات متداول درباره رنگ های خوراکی و آرایشی

  • آیا رنگ های خوراکی بی خطرن؟ بله اگر از رنگ های مجاز و استاندارد استفاده کنید خطری ندارن. اما همیشه بهتره به میزان مصرف توجه کنید مخصوصا برای کودکان.
  • کدوم رنگ خوراکی سالم تره؟ رنگ های طبیعی معمولا انتخاب سالم تری هستن اما ممکنه به اندازه رنگ های مصنوعی قدرتمند نباشن.
  • آیا میشه رنگ خوراکی رو توی خونه درست کرد؟ بله می تونید از مواد طبیعی مثل چغندر اسفناج یا حتی زردچوبه برای تهیه رنگ های خوراکی استفاده کنید. ولی توقع نداشته باشید که قدرت رنگ دهی شون مثل رنگ های مصنوعی باشه.

نتیجه گیری

در آخر رنگ های خوراکی و آرایشی نقش خیلی مهمی تو زندگی روزمره ما دارن. هم برای ظاهر جذاب تر محصولات و هم برای استفاده های کاربردی تر. اما تجربه نشون داده که برای هر پروژه یا محصولی باید دقت زیادی روی انتخاب نوع و مقدار رنگ داشته باشیم. اگر هم به دنبال راه های طبیعی تر هستید همیشه می تونید سراغ رنگ های طبیعی برید. هرچند شاید چالش هایی مثل ماندگاری کمتر و قدرت رنگ دهی پایین تر رو هم داشته باشید.

دوست دارم شما هم از تجربیاتتون تو این زمینه بگید. آیا تا حالا با مشکل خاصی در استفاده از رنگ های خوراکی یا آرایشی برخورد کردید؟ اگر سوالی دارید یا تجربه ای خاص توی بخش نظرات حتما بپرسید!

‫4 دیدگاه ها

  1. من از رنگ خوراکی طبیعی برای شیرینی ها استفاده کردم ولی رنگش خیلی زود کمرنگ شد. کسی پیشنهادی داره که چه رنگ طبیعی پایدارتری استفاده کنم؟

  2. این مطلب واقعا به درد بخور بود! من همیشه فکر می کردم رنگ های مصنوعی باعث مشکلات گوارشی میشن ولی حالا فهمیدم با کنترل مقدارشون میشه بی خطر باشن.

  3. رنگ خوراکی مصنوعی که استفاده کردم مزه کیکم رو خراب کرد. انگار یه طعم تلخ بهش اضافه شده بود. چیکار کنم که این اتفاق نیفته؟

  4. رنگ خوراکی مصنوعی که استفاده کردم مزه کیکم رو خراب کرد. انگار یه طعم تلخ بهش اضافه شده بود. چیکار کنم که این اتفاق نیفته؟

دکمه بازگشت به بالا