بهبود کیفیت و ایمنی مواد غذایی با توسعه پروژه های نوآورانه


سرپرست مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران گفت: برنامه های مهم این مرکز در آینده جذب حمایت های پژوهشی از منابع داخلی و بین المللی بوده و تلاش می کنیم تا با توسعه پروژه های نوآورانه نقش مؤثرتری در بهبود کیفیت و ایمنی مواد غذایی ایفا کنیم.
مصطفی سلطانی سرپرست مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با بیان اینکه مجوز راه اندازی این مرکز سال ۱۳۹۶ توسط معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی صادر شد اظهار کرد: این مرکز با هدف ارتقای پژوهش های کاربردی و نوآورانه در حوزه تغذیه و صنایع غذایی راه اندازی شده و مأموریت اصلی آن حمایت از تحقیقات علمی ارائه خدمات آزمایشگاهی پیشرفته و تسهیل اجرای پروژه های تحقیقاتی دانشجویان و پژوهشگران است.
دانش آموخته مقطع دکتری تخصصی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی از دانشگاه چوکوروا ترکیه افزود: در راستای این مأموریت ها با در اختیار گذاردن امکانات مرکز تحقیقات به دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای انجام پایان نامه ها و پروژه های تحقیقاتی همکاری های مؤثری با صنایع مختلف غذایی و نهاد های مرتبط برقرار کرده و نتایج پژوهش های صورت گرفته در مجلات علمی معتبر منتشر شده و برگزاری کارگاه های آموزشی و ارائه خدمات مشاوره ای از دیگر اقدامات موفق این مرکز در مسیر تحقق اهداف خود بوده است.
سرپرست مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با اشاره به فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی این مرکز گفت: برگزاری کارگاه های تخصصی صنایع غذایی(ازجمله فرمولاسیون تولید و انجام آزمون های استاندارد محصولات غذایی مانند ماست قالبی و سس کچاپ) انتشار بیش از ۱۰۰ مقاله پژوهشی با مشارکت دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی داخلی و خارجی انجام طرح های پژوهشی مشترک با دانشگاه اینونو کشور ترکیه تولید محصولات با قابلیت تجاری سازی در قالب پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی ازجمله فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی این مرکز هستند.
سلطانی اضافه کرد: همکاری و مشارکت در نگارش کتاب Natural Remedies for Pest, Disease and Weed Control چاپ انتشارات Elsevier در سال ۲۰۲۰ از دیگر افتخارات مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی بوده و محصولات منتخب دانش بنیان این مرکز ازجمله «تولید جاذب زیستی پوست لیمو با خاصیت حذف فلزات سنگین از مواد غذایی» در سال ۱۳۹۷ به عنوان «اختراع» ثبت شده که در نمایشگاه بین المللی هفته پژوهش در سال ۱۳۹۸ در معرض نمایش قرار گرفت.
وی عنوان کرد: مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی در فعالیت های دو سال گذشته به برگزاری کارگاه های تخصصی در زمینه صنایع غذایی جذب گرنت های بین المللی و چاپ ۳۷ مقاله علمی با همکاری مراکز تحقیقاتی معتبر اقدام کرده و در نظر دارد در ادامه فعالیت های خود بر توسعه همکاری های بین المللی تمرکز بیشتری داشته و پروژه های تحقیقاتی مشترک با دانشگاه ها و مراکز علمی معتبر جهانی را گسترش دهد. یکی دیگر از اهداف اصلی مرکز افزایش تولید محصولات دانش بنیان و تجاری سازی نتایج پژوهش ها در قالب پایان نامه های مقاطع تحصیلات تکمیلی است.
سرپرست مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران ادامه داد: از دیگر برنامه های مهم این مرکز برگزاری دوره ها و کارگاه های تخصصی جدید در حوزه صنایع غذایی و تغذیه تقویت زیرساخت های آزمایشگاهی برای ارتقای سطح پژوهش ها و جذب حمایت های پژوهشی از منابع داخلی و بین المللی بوده و در تلاش است تا با توسعه پروژه های نوآورانه نقش مؤثرتری در بهبود کیفیت و ایمنی مواد غذایی هم ایفا کند.
سلطانی با بیان اینکه مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی اکنون در حال تعامل با نهاد ها و مراکز مختلف است توضیح داد: با این حال تاکنون تفاهم نامه یا قراردادی خاص در این زمینه منعقد نشده مرکز همچنان به تقویت همکاری ها و تعاملات با نهاد های علمی و صنعتی در راستای پیشبرد پروژه های تحقیقاتی و آموزشی خود ادامه می دهد و در تلاش برای گسترش این نوع همکاری هاست.
دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با اشاره به جایگاه ویژه پایان نامه های دانشجویی و طرح های پژوهشی اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی مطرح کرد: این مرکز از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی به عنوان ابزار هایی برای پیشبرد پروژه های تحقیقاتی و توسعه فناوری های نوین استفاده می کند. طرح های پژوهشی اعضای هیئت علمی نیز به عنوان بخشی از فعالیت های علمی و تحقیقاتی مرکز در راستای تقویت ظرفیت های پژوهشی و علمی دانشگاه انجام می شود.
سرپرست مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با تأکید بر اینکه این مرکز به طور فعال در تلاش است تا با مراکز درمانی و بهداشتی همکاری کند تبیین کرد: این مرکز به ویژه در زمینه های مرتبط با تغذیه و صنایع غذایی در راستای ارتقای سلامت جامعه فعالیت می کند و با انجام طرح های تحقیقاتی کاربردی نقش مؤثری در رفع نیاز های حوزه سلامت ایفا کرده است. همکاری های این مرکز با مراکز درمانی به طور مداوم در حال گسترش بوده تا نتایج تحقیقات به طور عملی در بهبود وضعیت سلامت جامعه مؤثر واقع شوند.
وی عملکرد مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی عملکردی موفق و رو به رشد دانست و بیان کرد: این مرکز در دو سال اخیر موفق به کسب سطح A در ارزیابی معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شده که نشان دهنده جایگاه علمی و پژوهشی برتر آن است. با ادامه این روند و تمرکز بر توسعه همکاری های علمی و صنعتی ارتقای کیفیت پژوهش ها و رعایت استاندارد های علمی این مرکز می تواند فعالیت های خود را بیش ازپیش گسترش دهد و نقش مؤثرتری در حوزه تحقیقات و سلامت کشور ایفا کند.