دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس دانشکده تخصصی روابط عمومی را در دستور کار قرار داد

دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس دانشکده تخصصی روابط عمومی را در دستور کار قرار داد

رئیس دانشکدگان جامعه و رسانه دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر نقش راهبردی روابط عمومی ها در هدایت افکار عمومی و مقابله با جنگ شناختی از برنامه ریزی برای تأسیس دانشکده تخصصی روابط عمومی خبر داد.

به گزارش تی تی آنلاین دکتر اکبر نصراللهی در مراسم گرامیداشت روز جهانی ارتباطات و روز ملی روابط عمومی با اشاره به اجرای «نظام نامه جدید دانشی» و طرح تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: بر اساس رویکرد تحولی ریاست دانشگاه ساختار دانشگاه باید پاسخ گوی مسائل و چالش های کشور باشد. در این راستا اعضای هیئت علمی علاوه بر ایفای نقش آموزشی ملزم به فعالیت پژوهشی و فناورانه در قالب دانشکده های مأموریت محور هستند؛ دانشکده هایی که بر حل مسائل پیچیده چندوجهی و آینده نگر جامعه متمرکز خواهند بود.

وی با اشاره به یکی از چالش های اصلی کشور اظهار کرد: ناکارآمدی روابط عمومی ها به یک بحران تبدیل شده است و برای مقابله با این بحران تأسیس دانشکده روابط عمومی در دستور کار دانشکدگان جامعه و رسانه قرار دارد که در صورت تاسیس آن شناسایی و حل چالش ها و مشکلات روابط عمومی ها و توانمندسازی مدیران و کارکنان آن در سراسر کشور به صورت شبکه های مشارکتی و هم افزا در یک دانشکده موضوعی و تخصصی در یکی از واحدهای دانشگاهی پیگیری و اجرایی خواهد شد.

نصراللهی با بیان اینکه تحولات جهانی تحول در نظام آموزش عالی را اجتناب ناپذیر کرده است از استادان و دانشجویان خواست با درک دقیق ابعاد این تحول در اجرای نظام نامه جدید دانشگاه همکاری و مشارکت فعال داشته باشند.

نویسنده کتاب مدیریت پوشش اخبار بحران در رسانه های حرفه ای همچنین بحران روایتگری را از مهم ترین مشکلات فعلی روابط عمومی ها دانست و گفت: روابط عمومی ها اگر روایتگر واقعیات و پاسخ گوی نیازهای مردم باشند می توانند به معماران اعتماد و امید تبدیل شوند. اعتماد ساختنی است نه دادنی؛ و این مهم تنها با عملکرد حرفه ای و روایت های به موقع صادقانه و دقیق محقق می شود.

وی افزود: رسانه ها در زمین روابط عمومی ها بازی می کنند. خاستگاه و منبع اصلی خبر روابط عمومی ها هستند و ضعف در روایتگری درست یکی از دلایل آسیب های جدی رسانه ای در کشور به شمار می رود.

نصراللهی روایتگری صحیح سریع و متناسب با نیاز مخاطب را اساس ایجاد اعتماد دانست و هشدار داد: روابط عمومی ها می توانند اعتبارزا یا اعتبارزدا امیدساز یا امیدزدا تسهیل گر ارتباط یا مخرب آن باشند.

وی با اشاره به ضعف های موجود گفت: فقدان روایت روایت های تأخیری یک جانبه شعاری و بدون شناخت مخاطب آسیب جدی به اعتماد عمومی زده است. در مقابل روایت هایی صادقانه شفاف تعاملی جامع و مسئله محور راه حل بسیاری از بحران ها خواهند بود.

وی ریشه های بحران روایتگری در روابط عمومی کشور را ناشی از مجموعه ای از مشکلات قانونی مدیریتی فرهنگی آموزشی و حرفه ای دانست و تأکید کرد: این وضعیت باعث آسیب پذیری کشور در برابر موج اخبار منفی و جنگ شناختی رسانه های معارض شده است.

این مراسم با حضور جمعی از استادان کارشناسان و پیشکسوتان روابط عمومی در دانشکده علوم اجتماعی ارتباطات و رسانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی برگزار شد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا