عوارض روانی خودارضایی
خود ارضایی و عوارض روحی و روانی آن
خود ارضایی یا استمنا با عوارض روحی و روانی بسیاری همراه است که پرداختن به تمام این عوارض و آسیب ها و نحوه ترک خودارضایی در مجال این مقاله نمی گنجد، اما تا جای ممکن سعی می کنیم مهمترین این آسیب ها را به طور خلاصه در اینجا مورد بررسی قرار دهیم.
درون گرایی عارضه خطرناک خود ارضایی برای بشریت
درون گرایی اولین و مهمترین آسیب روحی و روانی خود ارضایی محسوب می شود. فردی که خود ارضایی می کند به جای همسر یا شریک جنسی، از خود برای دستیابی به آرامش جنسی اش استفاده می کند و این موضوع باعث می شود که او روز به روز بیشتر در لاک خودش فرو رود؛ پیدا کردن محلی پنهان که دور از حضور دیگران، بستر انجام استمنا را برای فرد مهیا کند باعث عزلت گزینی، افسردگی و در نهایت درونگرایی فرد استمنا کننده می شود.
سوای نظر مکاتب و علمای دینی، بزرگان سایر مکاتب و افراد سرشناس جهانی در حوزه علم روانشناسی و روانپزشکی نیز درون گرایی را عارضه خطرناک خود ارضایی برای بشریت می دانند و معتقدند که نتیجه گرایش افراد جامعه به این کار چیزی جز دور شدن آنها از اجتماع، حساس شدن بیش از حد و غلبه ترس بر اعمال و رفتار آنها، نخواهد داشت.
حواس پرتی، آسیب به حافظه و سیاهی رفتن چشم با خود ارضایی
عادت به خود ارضایی یا استمنا و انجام مکرر آن می تواند با تحریک بیش از اندازه سیستم عصبی، سبب شود که در رشته های عصبی موجود در مغز موسوم به پاراسمپاتیک، تخلیه استیل کولین بیشتر صورت گیرد که این موضوع می تواند با انواع آسیب های جسمی و روحی برای فرد استمنا کننده همراه شود. حواس پرتی، تحلیل و تضعیف حافظه و مشکلات جسمانی چون سیاهی رفتن چشم ها از جمله عوارض خود ارضایی از این منظر هستند.
فردی که به استمنا اعتیاد پیدا کرده و به صورت مکرر اقدام به انجام آن می کند در تمرکز حواس و فکر دچار ناتوانی می شود و این مسئله می تواند تمام امور مربوط به زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد. استمنا کننده ای که تمرکز فکر و حواس نداشته باشد و از نظر روحی تضعیف شود به مرور زمان دیگر از روابط محبت آمیز با پدر و مادر یا دوستان و بستگان خود لذت نمی برد و در نهایت به این روابط خاتمه می دهد. عمل استمنا در صورتی که ترک نشده و فرد استمنا کننده در انجام آن مداومت داشته باشد در نهایت می تواند سبب از بین رفتن عزت، شرف و آبرو، حیا و پاکدامنی و غیرت فرد شود و ارزش انسانی او را تحت الشعاع قرار دهد.
عوارض شدید خود ارضایی زمانی که این عمل با انزال همراه نباشد
ارضا نشدن یا ارضای ناکامل جنسی با انجام استمنا می تواند تضعیبا سلام و تشکر از ارتباط شما با مرکز ملي پاسخگويي به سؤالات ديني
خواهر گرامي، در پاسخ به سؤال شما ابتدا عوارض خود ارضایی را بيان کرده و در ادامه راهکار برطرف شده اين عوارض را نيز توضيح ميدهيم. اميد است پاسخي راهگشا براي شما باشد.
- عوارض خود ارضایی
خود ارضایی يكي از انحرافات جنسي است كه عوارض و آسیبهای آن در چهار حوزه قابلبررسی است:
الف. آسيبهاي جسماني
- ضعف و تحليلِ قوايِ جسماني؛ كاهش انرژي جسماني بدن از مضرات مهم و جبرانناپذير خود ارضایی است. احساس خستگي عارضه طبيعي انزال است، اگر خود ارضایی در شبانهروز بهدفعات تكرار شود، احساس خستگي در ساعات مختلف همراه انسان است که درنتیجه بهمرورزمان ضعف و بیحالی در فرد تثبیتشده و يك طبيعت ثانوي براي او ايجاد ميكند. كاهش و تخليه مكرر قواي جسماني به ضعف عمومي و دائمي بدن و بالاخره به پيري زودرس و فلج عمومي میانجامد. لاغري، لرزش بدن، پژمردگي، ضعف مفاصل، تشنج، زردي و تيرگي چهره، از نشانهها و عوارض ديگر ضعف جسماني است.
- ضعف بينايي؛ خود ارضايي بهتدریج در نور چشم و قدرت بينايي اثر ميگذارد و آن را كاهش ميدهد. درجات و شدت ضعف چشم بستگي به درجات و شدت خود ارضایی دارد و اين به حدي است كه گاه به نابينايي منجر ميشود.
- آسيبپذيري در برابر بیماریها؛ تحليل رفتن قدرت بدن و قواي جسماني، بستر پذيرش ساير بيماريها را فراهم ميآورد. جسمي كه با خود ارضايي ضعيف شده است، نميتواند در مقابل میکروبها و ویروسها از خود دفاع كند.
- آسيب دستگاه تناسلي و ناتوانيهاي جنسي و تولیدمثل؛ خود ارضایی میتواند برخي اثرات مهم را در دستگاه تناسلي از خود برجاي گذارد. بعضي از این اثرات عبارتاند از: تورم غدد وذي، تورم كانال نطفه، تورم قسمت پاييني و عقب كانال ادرار، شل شدن عضلات تناسلي، خروج بیاختیار مني با کوچکترین حادثه، ارضاي ناكامل جنسي و از دست دادن لذت مقاربت بعد از ازدواج، ناتواني و تأخیر تولیدمثل به خاطر ضعف مكرر دستگاه تناسلي و انزال زودهنگام، بیماریهای مقاربتي،
- آسيب مراكز عصبي و غدد در مغز؛ در اثر خود ارضایی و تحريك زياد، هيپوتالاموس آسيب ميبيند. مغز و مراكز حساس ديگر مكرراً دچار كاهش نسبي جريان خون ميشوند. از اين طريق آسيبهاي جبرانناپذير بر آنها وارد ميشود. تخليههاي مكرر عصبي، موجب ضعف اعصاب ميشود. خود ارضاییهاي مكرر، مركز عصبي را دچار حساسيت و ضعف و خستگي و اختلال ميسازد.
کماشتهایی و مشكلات گوارشي؛ کمخوابی و اختلال در خواب؛ تنگي نفس؛ سردرد و سرگيجه؛
پيدايش تغييرات در نخاع و ستون فقرات و … همگي از آسيبهاي جسمي خود ارضایی هستند.
ب. آسيبهاي روحي – رواني
- ضعف حافظه، حواسپرتی و ناتواني در تمركز فكري؛ همانگونه كه گذشت، يكي از پیامدهای خود ارضایی، ضعف و تحليل قواي جسماني است و اين بهنوبه خود ناشي از اختلال در عملكرد سيستم مغز و اعصاب است. اختلال در اين سيستم موجب ميشود كه بخش حافظه كارايي لازم را نداشته باشد. علاوه بر اين، شخصِ مبتلابه خود ارضایی به خاطر تمركز در اين عمل و توجه نسبتاً مداوم به موضوعات جنسي، حواسپرت و ناتوان در تمركز فكري است كه اين خود عامل ديگري براي كاهش مستمر حافظه است.
- اضطراب؛ دلهره و دلواپسي از ويژگيهايي است كه دائماً فرد خود ارضا را رها نميكند، او مرتب با خود درگير است و نميتواند با خود كنار آيد. افكار آشفته، وسواس فكري، بیثباتی، درهمریختگی فكري دامنگیر اوست: «نكند كسي بفهمد»، «كي و چگونه اين كار را تكرار كنم»، «كي ميشود نجات پيدا كنم» و. لحظهاي آرام و قرار ندارد، سرزنش و تحقير خود به علت ارتكاب گناه، شخصيت او را در هم ميكوبد. گاهي تأخیر در ترك و اینکه بعد از ترك چه ميشود، امان او را ميگيرد.
- افسردگي و ناميدي از زندگي؛ بیاحساسی و بیتفاوتی، بینشاطی و بیذوقی، سستي و گوشهگيري، غم و اندوه، عدم علاقه به امور هنري، ورزشي، مسائل معنوي و… همگي از نشانههاي بارز و حتمي افسردگي است.
- پرخاشگري و بداخلاقي؛ شخصِ خود ارضا نسبت به كوچكترين محرك محيطي حساس است، حوصله گفتوگو با ديگران را ندارد، زودرنج است و سريعاً از كوره در میرود، به نور زياد، صدا، رفتوآمد و… حساسيت فوقالعاده دارد.
از بين رفتن خلاقيتها، تواناييها و سركوب شدن استعدادها، عدم ميل به تحصيل، مطالعه، تحقيقات علمي و فعاليتهاي فكري، هوسباز و بیبندوبار شدن و اعتياد به ارضاي جنسي نامشروع، بیعاطفه، کمرویی، عدم اعتمادبهنفس و احساس حقارت، ضعف اراده، احساس گناه، عذاب وجدان و … از ديگر آسیبهای رواني است.
ج) آسيبهاي اجتماعي
خود ارضایی يك حس گريز از اجتماع پديد ميآورد كه در اثر افراط و تكرار در او ريشهدارتر خواهد شد. فرد در گوشهاي خود را منزوي و به افكار دورودراز ميپردازد. توجه به لذات شخصي، سبب سستي روابط اجتماعي ميگردد و حيات جمعي را دچار مخاطره ميسازد. فردِ خود ارضا بهغیراز ميل به انزواجويي در عرصه اجتماعي نيز با مردم جوششي ندارد و از زندگي جمع احساس لذت نميكند.
اینجاست كه نهتنها شخصيت اجتماعي و انساني چنين افرادي تدريجاً متزلزل شده بلكه جامعه نيز از وجود نيرو جوان و پرانرژي محروم گرديده است و در درازمدت موجب اختلال در نظام اجتماعي ميشود. برخي از آسیبهای اجتماعي عبارتاند از بیآبرویی، مشكلات خانوادگي، انزواي اجتماعي و طرد شدن از جامعه، مشكل در دوستیابی، مشكلاتي در ازدواج (از قبيل، بیمیلی به ازدواج و تأخیر در آن، بیمیلی به همسر، ناتواني در مقاربت صحيح و ارضاي جنسي خود و همسر، سرد بودن كانون خانواده، طلاق و … ازجمله عوارض اجتماعي است
د) آسيبهاي معنوي و اخروي
خود ارضایی را اسلام بهشدت از آن نهي كرده است، شايد از همين بابت باشد كه اثر در قلب و دل آدمي ميگذارد. آثار روحي و رواني خود ارضایی كه در بخش (ب) بيان گرديد، عمدتاً از بيماري دل ناشي ميشود.