فونداسیون پایه چراغ سازه فلزی بدون پاشنه
تاثیر پایه چراغ در زیبایی معماری یک شهر
پایه چراغ خیابانی؛ پایه هایی است که می توان به وفور در سطح شهر اعم از پارک ها، حاشیه خیابان ها، ورودی مجتمع ها و گاها ساختمان های مسکونی و.. مشاهده کرد، این پایه ها از یک سطح اتصال در پایین بدنه، بدنه اصلی و سبد نگهدارنده چراغ تشکیل می شوند. جنس پایه چراغ ها عمدتا از فلز بوده و برای ایجاد روشنائی از لامپ های معمولی یا پروژکتور های مخصوص استفاده می شود. استفاده از این پایه ها علاوه بر بهبود پارامتر های فنی، باعث ایجاد تغییراتی مثبت در امر زیباسازی محوطه ها نیز شده است.
انواع پایه چراغ
پایه چراغ ها از لحاظ شکل ظاهری دارای انواع مختلفی هستند، که هرکدام برای مصارف خاص خود طراحی و تولید شده اند، مانند، پایه های چند وجهی، پایه های لوله ای، دکوراتیو، تاشو، خورشیدی، پایه چراغ راهنما و… . البته نمی توان تنوع اشکال هندسی پایه چراغ ها را نیز نادیده گرفت، چرا که از لحاظ زیبائی و حق انتخاب های متنوعی که به مصرف کننده ها از نظر سلیقه شخصی افراد و دیزاین محیط به آنها می دهند مورد اهمیت هستند و این نکته نیز جزو مزیت های پایه چراغ به حساب می آید. کاربرد فونداسیون آماده پایه چراغ نیز با توجه به نواع آن متفاوت است.
کاربرد پایه چراغ
پایه چراغ در واقع جایگزین روش های سنتی روشنائی مانند سیم کشی های رو کار یا هوایی در اماکن عمومی و خصوصی شده است، مکان هایی که بعد از تاریکی هوا نیز، نیاز به روشنائی دارند، مانند پارک ها یا باغ های شخصی. این نکته علاوه بر ایجاد تغییر مثبتی که در امر زیبا سازی محیط داشته است، باعث ایمنی و سرعت پیشرفت مضاعفی در طی زمان پروژه ها نیز شده است.
همانطور که اشاره کردیم استفاده از پایه چراغ علاوه بر بهبود پارامتر های فنی، از لحاظ زیباسازی و دیزاین محوطه ها اهمیت بسیاری دارد تا جایی که بعضی مجتمع ها علاوه بر بهره مندی از روشنائی معابر سطح شهر، اقدام به نصب پایه چراغ در محوطه ورودی ساختمان می کنند که در اصل نیاز آنچنانی به نور حاصل از این چراغ ها ندارند و تنها به عنوان تزئین و ایجاد یک دیزاین خاص از آنها استفاده می کنند.
برج نور چیست ؟
برج نور یا دکل روشنائی، به پایه های بزرگی که توسط چندین پروژکتورتجهیز شده و به منظور تامین روشنائی، در مکان های باز بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند برج نور گفته می شود. این برج ها که می توان آنها را پایه های غول پیکر چراغ نیز نامید بیشتر مصارف صنعتی دارند و عمدتا در ابعاد بزرگ و با محاسبات تخصصی تری نسبت به پایه چراغ های عادی ساخته می شوند.
انواع برج نور
تنوع برج نور ها معمولا از لحاظ ابعاد و پارامتر های فنی مورد بحث قرار می گیرند که شامل ارتفاع برج، قطر استوانه بدنه اصلی، تعداد و نوع سلول های روشنائی، شار نور تولیدی و بازه روشنائی محیطی می باشد.
از آنجایی که ارتفاع برج نور ها زیاد بوده و همیشه اقداماتی که برای تعمیر و یا تعویض سلول های روشنائی (پروژکتور ها) این برج ها انجام می شود مورد دغدغه تکنسین ها بوده است، امروزه بعضی شرکت ها اقدام به تولید برج هایی با سبد های نگهدارنده متحرک کرده اند که باعث رفع مسائل مربوط به ارتفاع و تعمیر برج نور ها شده است.
کاربرد برج نور
حتما تا به حال در میادین شهری، استادیوم ها، پارکینگ ها یا هر محوطه های بازی که توسط یک یا چندین برج بزرگ نورانی روشن شده اند حضور داشته اید و با برج نور یا دکل روشنایی آشنایی دارید، اما، این کاربرد ها جزو کاربرد های عمومی این برج های غول پیکر به حساب می آیند، برج نور علاوه بر موارد ذکر شده، کاربرد بسیار حائز اهمیتی در تامین روشنائی مکان های ناهمواری که دارای شرایط جوی مناسب نیستند نیز دارد، در مکان هایی که امکان استقرار دکل های معمولی روشنائی به دلیل وجود باد های تند، سیلاب، زلزله یا نشست زمین وجود ندارد از برج نور استفاده می شود که دارای استحکام و دوام بیشتری در برابر این نوع شرایط خاص می باشد.
فونداسیون پیش ساخته باید چه ویژگی هایی داشته باشد ؟
یکی از ملزومات هر ساختمان یا سازه ای وجود فونداسیون یا شالوده ایست که بتوان سازه را بر روی آن سوار یا بنا کرد، فونداسیون ها دارای دو نوع مختلف هستند: فونداسیون پیش ساخته و فونداسیونی که در محل احداث پروژه ساخته می شود، که از میان این دو، فونداسیون پیش ساخته هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ فنی دارای مزیت های بیشتری می باشد.
فونداسیون ها از میلگرد های به هم بافته شده و بتن آرمه ساخته می شوند که با توجه به نوع مصرف و نوع سازه ای که قرار است بر روی فونداسیون سوار شود شکل و پارامتر های ساخت آن نیز تغییر می کند در این مقاله سعی بر ارائه معرفی کوتاهی از فونداسیون پیش ساخته مورد استفاده در نصب پایه چراغ ها و برج نور ها خواهیم داشت.
انواع فونداسیون پیش ساخته
همانطور که اشاره شد فونداسیون پیش ساخته بسته به نوع دکل یا پایه ای که قرار است به آن متصل شود طراحی و ساخته می شود، ولی انواع رایجی که کارخانه های فعال در ساخت این فونداسیون ها اقدام به ساخت آنها می کنند به نام های: فونداسیون پاشنه دار، فونداسیون مکعب مربع و فونداسیون پیش ساخته ذوزنقه شناخته می شوند و جزو دسته فونداسیون های منفرد به حساب می آیند. این فونداسیون ها از آنجایی که در محیط تخصصی و اعمال فرآیند های کنترل شده توسط کارشناسان مجرب تولید می شوند از تضمین کیفیت بیشتری برخوردار هستند.
کاربرد فونداسیون پیش ساخته
در ابتدای این بخش اشاره کردیم که هر نوع سازه ای، نیاز به یک شالوده یا به اصطلاح فنی به یک فونداسیون، که بهتر است از نوع فونداسیون پیش ساخته نیز باشد، برای استقرار در محل مورد نظر نیاز دارد، اما این نیاز به چه دلیل به وجود آمده است؟ اگر بخواهیم به طور مختصر به این سوال پاسخ دهیم باید بگوئیم هر سازه ای دارای وزن و فشاری است که اگر به طور مستقیم به زمین یا خاک اطراف سازه وارد شود باعث ایجاد تنش و نشست در بستر خود می شود که از این رو، انتقال این نیرو بر عهده فونداسیون پیش ساخته گداشته شده است تا از انتقال مستقیم نیرو به بستر سازه جلوگیری شود.
اطلاعات کاملی درباره فونداسیون پیش ساخته
فونداسیون پیش ساخته یکی از انواع فونداسیون ها می باشد که جهت افزایش سرعت در فرآیند ساخت و ساز و کاهش زمان مصرفی استفاده می شود. این نوع فونداسیون کاملا سفارشی و به صورت ویژه طراحی و تولید می گردد. البته بایستی فونداسیون های از قبل ساخته شده تاییدیه های مورد نیاز را جهت کنترل کیفیت آن ها دریافت نمود.
این نوع فونداسیون به صورت مجزا و قطعات جدا از هم تولید می شود. سپس با انتقال قطعات به محل پروژه از طریق شمع تقویت شده و به هم متصل می گردند. بنابراین امروزه از فونداسیون های از قبل ساخته در شرایط ناپایدار و برخی مواقع که نیاز به نصب سریع تر، دقیق تر و راحت تر است، استفاده می شود. همچنین مکان هایی که به حفاری کم نیاز دارد بسیار کاربردی می باشد.
انواع فونداسیون پیش ساخته
بسته به شرایط اقلیمی و شرایط سازه، فونداسیون پیش ساخته انواع مختلفی داشته که هر کدام از آن ها برای مکانی خاص به کار برده می شوند. برخی مواقع دسترسی به بعضی از مصالح ساختمانی موجب می شود تا به نوعی فونداسیون خاص توجه گردد. البته برخی مواقع هم شرایط سازه نوع فونداسیون را تعیین می کند.
فونداسیون پیش ساخته سنگی
در مکان هایی که سنگ به آسانی قابل دسترس می باشد استفاده از فونداسیون پیش ساخته سنگی به دلیل هزینه پایین بهترین انتخاب محسوب می شود. البته در فونداسیون سنگی بایستی از سنگ های خاصی با شرایط مناسب مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال سنگ ها باید سالم و بدون پوسیدگی باشند تا مقاومت خود را در برابر وزن، ضربه و بلایای طبیعی بالا ببرند.
همچنین سنگ های صیقلی به دلیل مدور بودن گزینه مناسبی برای پی ساختمان نمی باشند و حالت ناپایداری به آن می بخشند. سپس موجب خطر آفرینی در کل سازه می شوند. ملات بین این نوع فونداسیون از سیمان، ماسه یا آهک می باشد. حال سیمان و ماسه برای زمانی به کار می رود که فشار وارده بر فونداسیون زیاد باشد. ولی زمانی از آهک استفاده می شود که فشار وارده بر فونداسیون کم باشد.
فونداسیون پیش ساخته بتنی
فونداسیون پیش ساخته بتنی مستحکم ترین و مقاوم ترین نوع پی بوده که در بیشتر مواقع از این نوع استفاده می شود. پی بتنی به علت مقاومت بسیار زیاد در اکثر مواقع برای فونداسیون یک طبقه به ویژه در مناطق زلزله خیز کاربرد دارد. همچنین برای اجرای این نوع فونداسیون در کف آن بتن کم سیمان ریخته می شود تا سطح بتن اصلی و خاک را از هم جدا کند. سپس با همین روش بتن ریزی اصلی نیز تراز می گردد.
قالب بندی با استفاده از تخته های مخصوص در مرحله دیگر صورت می گیرد. بنابراین بتن های لازم طبق محاسبات مهندسی و بار سازه در عرض مشخصی ریخته می شوند و با روش هایی همچون لرزاننده متراکم می گردند.
در بین فونداسیون پیش ساخته بتنی اکثرا قالب و میلگرد جاسازی می شود تا استحکام پی را افزایش دهد. سپس با قدرت بیشتری تنش های احتمالی را تحمل کند. البته زمان اجرای پی ساختمان بایستی شناژ نیز ساخته شود. این شناژها بسته به نوع سازه ممکن است با هم تفاوت هایی داشته باشند.
فونداسیون پیش ساخته شفته ای
یکی از ساده ترین و ابتدایی ترین فونداسیون ها برای سازه های کوچک در اندازه 2 الی 3 طبقه همان فونداسیون پیش ساخته شفته ای می باشد. این فونداسیون در ترکیب خود آجر و مخلوطی از خاک، گرد آهک، شن و آب دارد که در برخی مواقع جهت افزایش مقاومت سازه از خرده سنگ نیز استفاده می شود. این مخلوط در بخش پی سازه به اندازه 20 الی 30 سانتی متر ریخته و زمانی که به سطح مدنظر رسید باید هموار گردد.
سپس با گذشت چند روز و تبخیر آب، فونداسیون را متراکم می کنند و مجددا مخلوط را داخل آن می ریزند. بنابراین تا زمانی که فونداسیون یا پی پر شود بایستی این کار را ادامه داد. فونداسیون بتنی انتخاب مناسبی برای ویلاها در 1 الی 2 طبقه بوده و هزینه کم تری در مقایسه با فونداسیون بتنی دارد.
فونداسیون پیش ساخته آجری
زمانی که سازه مدنظر کوچک و فشاری کمی به آن وارد شود از فونداسیون پیش ساخته آجری استفاده می شود. ریشه این نوع فونداسیون همانند فونداسیون سنگی بایستی 15 الی 20 سانتی متر و عرض پی کنی 30 الی 40 سانتی متر باشد. همچنین ترکیبات اصلی فونداسیون آجری همان آجر و ملات بوده که آجر به شکل پلکانی روی یکدیگر قرار می گیرند. البته این نوع پی باید 60 درجه باشد.
فونداسیون پیش ساخته نواری
این نوع فونداسیون از قبل ساخته بیشتر در سازه های آجری به کار می رود که امروزه کمترین کاربرد را دارد. همچنین در فونداسیون نواری باید عمق آن 50 سانتی متر و عرض آن مقداری بیشتر از دیوار اندازه گیری شود. لایه های فونداسیون نواری از قسمت بالا به پایین شامل دیوار چینی، ملات سیمانی، قیرگونی، مجددا ملات سیمانی، شناژ، تراز یا کرسی چینی و شفته ریزی می باشند.
فونداسیون پیش ساخته گسترده
این نوع فونداسیون برای زمانی جوابگو می باشد که کارفرما بخواهد چند دیوار و ستون در امتداد یکدیگر و یک ردیف را روی پی قرار دهد. البته فونداسیون گسترده برای مناطق گرمسیری همچون جنوب کشور مناسب است. بنابراین با تولید این نوع فونداسیون و آبدهی آن به مدت 3 الی 4 ساعت باید جهت بتن ریزی اصلی زمان کاهش دما صبر کرد.
فونداسیون پیش ساخته صفحه ای
این نوع فونداسیون زمانی به کار می رود که فشار وارده به سازه روی زمین زیاده بوده و یا مقاومت زمین کم باشد. فونداسیون صفحه ای دارای میلگرد بوده و معمولا مقداری بزرگتر سایز سازه اندازه گیری می شود. البته از چنین کاری کاهش فشار وارده بر سطح از طرف سازه می باشد.
فونداسیون پیش ساخته شمعی
فونداسیون شمعی پیش ساخته از جنس فولاد بتن مسلح، چوب و بتن تشکیل شده است. حال اگر خاک از مقاومت لازم جهت تحمل سازه برخوردار نباشد این نوع فونداسیون در خاک به صورت عمودی گذاشته می شود. بنابراین وزن و بار سازه را به خوبی کنترل می نماید. همچنین فونداسیون شمعی برای مکان های زلزله خیز و وزش باد زیاد مناسب می باشد.
فونداسیون پایه روشنایی
این نوع فونداسیون پیش ساخته برای راه اندازی روشنایی به ویژه در محوطه شهری کاربرد دارد. بنابراین پایه روشنایی بسته به نوع کاربرد در اندازه های متعددی تهیه و عرضه می گردد. در حالت کلی ابعاد استاندارد این پایه ها 3 الی 18 متر است که برای نصب آنها در خیابان ها به فونداسیون پایه روشنایی نیاز است. همچنین در ساختار فیزیکی این نوع فونداسیون از آرماتور و میلگرد استفاده شده که به دو بخش تثبیت کننده پی در زمین و نگهدارنده پایه چراغ تقسیم می گردند.
البته در فونداسیون پایه روشنایی راهی جهت عبور کابل های برق تعبیه شده است. این پایه ها از لحاظ هندسی به شکل مکعب مستطیل و مربع، ذوزنقه و پاشنه دار ساخته می شوند.
فونداسیون پایه روشنایی بیشتر در خیابان ها، بزرگراه ها، جاده ای اصلی و فرعی، مناطق تفریحی، صنعتی، مسکونی، پارکینگ ها و مراکز خرید به کار می رود. البته این فونداسیون بایستی از استحکام بالایی برخوردار باشد تا قادر به حفظ ایستایی پایه روشنایی گردد. همچنین در ساخت فونداسیون پایه روشنایی از بتنی استفاده می شود که عیار آن 400 کیلوگرم در هر متر مکعب می باشد.
ناگفته نماند که جنس و اندازه پایه های روشنایی با هم متفاوت بوده که در قیمت فونداسیون از قبل ساخته شده تاثیر می گذارد.
فونداسیون پیش ساخته دکل
در مکان های مرتفع جهت پیشگیری از واژگونی دکل و استقامت بیشتر، استفاده از این نوع فونداسیون های از قبل ساخته مرسوم است. زیرا در قسمت های مرتفع امکان بتن ریزی وجود ندارد و یا به علت شرایط آب و هوایی بتن یخ می زند. در نتیجه وجود فونداسیون دکل به ویژه در دکل های تک پایه و منوپل جوابگو می باشد.
این فونداسیون به شکل قیف معکوس بوده و وزن آن 2400 کیلوگرم در هر متر مکعب است. همچنین شکل قیفی معکوس در فونداسیون دکل به علت افزایش کارایی و کاهش هزینه و وزن طرفداران زیادی در بین سایر فونداسیون ها را دارد.
فونداسیون پیش ساخته چراغ راهنمایی و رانندگی
در واقع فونداسیون پایه چراغ راهنمایی و رانندگی همان پایه چراغ روشنایی بوده که در سایزهای 4 و 6 بولت ساخته می شود. همچنین طراحی و ساخت این فونداسیون به شکلی است که کل بار استاتیکی ساختار توسط آن بایستی تحمل گردد. در نتیجه به آسانی هر مدل پایه روشنایی از طریق مهره روی آن تعبیه خواهد شد. فونداسیون چراغ راهنمایی و رانندگی در شکل های متعدد به ویژه چند وضعی تولید می گردد.