تفریحات کردان چیست؟
روستای جادویی کردان را بیشتر بشناسید
کردان روستایی خوش آب و هوا و زیبا در ۶۵کیلومتری شمال غرب تهران، ۲۵کیلومتری کرج، ۱۵کیلومتری هشتگرد و ۵کیلومتری شهر کوهسار است. منطقه مسکونی این روستا ۱۰۴هکتار مساحت و بیش از ۵هزار نفر جمعیت دارد. شاید خیلی از ما کردان را به باغها و تالارهای عروسی و ویلاهای مجلل آن بشناسیم ولی جذابیت های این روستای جادویی تنها در این موارد خلاصه نمیشود.
خرید ویلا در کردان شاید با خود بگویید چرا کردان؟ اصلاً چه شد که این روستا به مقصد گردشگری محبوب تهرانیها تبدیل گردید. جالب است بدانید که همه چیز از دوران دفاع مقدس و ۸سال جنگ تحمیلی شروع شد؛ در آن زمان بسیاری از مردم تهران کردان را برای زندگی انتخاب کردند و اینگونه شد که این روستا به منطقه ای حاشیه نشین برای تهرانیها و کرجیها بدل گردید.
به مرور زمان، روستای کردان تبدیل به محلی برای زندگی دائمی و همچنین یک قطب کاری و اقتصادی شد و واحدهای آلومینیومسازی، کارتنسازی، ریسندگی و بافندگی و مرغداری در این منطقه مشغول به فعالیت شدند که البته هنوز هم این فعالیتها در این منطقه ادامه دارد. امروزه آن روستای قدیمی به منطقه ای لوکس و مجلل تبدیل شده، ویلاهای گران قیمت زیادی در آن ساخته شده و قیمت زمینها و باغهای کردان در سال های اخیر با افزایش چشمگیری رو به رو شده است.
یکی از مهمترین دلایل این محبوبیت، مردم کردان هسند. مردم محلی این روستا بسیار اصیل بوده و به باورهای سنتی و مذهبی خود نیز بسیار پایبند هستند؛ مردمی بسیار مهماننواز و خونگرم که نمیشود به کردان سفر کرد و عاشق این مردم با محبت و پرانرژی نشد. از سوی دیگر روستای کردان زمینهای حاصلخیز بسیاری دارد. باغهای زردآلو، آلبالو، گیلاس، گردو و توت در این منطقه به وفور دیده میشود. موقعیت جغرافیایی مناسب، جاذبه های طبیعی و گردشگری و نزدیکی به اتوبان تهران – قزوین از جمله عواملی است که کردان را به یکی از تبدیل کردهاست.
تاریخچه کردان
مستندات موجود، اشیاء کشف شده و نقشههای قدیمی، رازهای بسیاری از این روستای جذاب و زیبا را فاش میکنند که روستای کردان قدمتی هزار ساله دارد و پیدایش آن به پیش از قرن ششم هجری قمری میرسد. در آن کردان مرکز سیاسی و نظامی کرج بوده است.
۱. برج مقبره (امامزاده امام حسین)
یکی از جاهای دیدنی کردان که جزو آثار باستانی این روستا بوده، برج مقبره کردان است که آرامگاه امامزاده حسین در آن قرار دارد. این برج تاریخی آجری در فاصله ۸۰۰متری روستای کردان است. برج مقبره پلانی خورشیدی و دایرهای شکل داشته که هیچ زاویهای در این بنا به چشم نمیخورد و روی سکویی به قطر ۸متر ساخته شده است. قدمت این برج به عصر سلجوقی بازمیگردد.
سقف برج مقبره به شکل یک کلاهخود بوده و روی دیوار آن حفرههایی وجود دارد که احتمالاً برای چرخش هوا و دفع رطوبت است. درختان کهنسال توت و چنار محوطه اطراف این بنای تاریخی و جوی کوچک با آبی پاک و زلال در کنار جاده زیبای منتهی به آن از جمله جاذبههای طبیعی بوده که همراه با برج مقبره و امامزاده آن فضایی معنوی و دل انگیزی را پدید آورده است. این مقبره در همه ایام هفته برای بازدید علاقمندان باز است.
این برج در سال ۱۳۸۷خورشیدی مجدد بازسازی و ساخته شد. جالب است بدانید که حتی پس از گذر این هم سال مشخص نیست که برج مقبره، مقبره بوده یا مورد استفاده نظامی قرار میگرفته است. قدیمیها یعنی اهالی روستا بر این باور هستند که این برج مقبره امامزاده حسین از نوادگان امام سجاد (ع) است. ساکنان روستا به منظور زیارت امامزاده حسین به این برج رفت و آمد دارند.
۲. رود کردان
همانطور که پیشتر نیز گفتم روستای کردان زمینهای حاصلخیزی دارد و باغهای زردآلو، آلبالو، گیلاس، گردو و توت در این منطقه به وفور دیده میشود. یکی از دلایل اصلی این سرسبزی و حاصلخیزی، رودخانه ارتفاعات کهار است؛ این رود که با نام دریاچه کردان نیز شناخته میشود، از وه کهار بزرگ سرچشمه میگیرد. رودخانه کردان از شمال شرق این روستا به سمت جنوب غربی جاری میشود و زمینهای کردان را سیراب میکند. این رودخانه از شهرستان ساوجبلاغ و نظرآباد عبور کرده و در اطراف روستای نجمآباد وارد رودخانه شور میشود. با دیدن این رودخانه پرآب و ذلال و شنیدن صدای دلنشین جریان آب حتماً دوست دارید که چند ساعت در کنار این رود سر کرده و طبیعت اطراف آن لذت ببرید.
۳. پل بانو صحرا
در فاصله ی ۲کیلومتری از روستای کردان، پلی قدیمی با نام پل بانو صحرا کردان وجود دارد که قدمت آن به عصر صفوی بازمیگردد و نام این روستا نیز از همین پل گرفته شده که امروزه از این پل تاریخی تنها دو پایه باقی مانده است.
تفریحات کردان
سایت پروازی کردان
نخستین سایت پروازی استان البرز در تاریخ ۱۸ آبان ۹۶ در منطقه ی کردان افتتاح شد. این مجموعه ی پروازی را مدیرکل ورزش و جوانان البرز و بیش از ۱۰۰خلبان و جمعی از دوستداران هوانوردی افتتاح کردند که در منطقه کوهسار ساوجبلاغ و شهرک کردان قرار دارد. خیلی از مردم برای تجربه شیرین پرواز به کردان میآیند و سوار پاراگلایدر میشوند.
جالب است بدانید که این موسسه آموزش عملی پاراگلایدر هم به مشتریانش ارائه میکند پس نگرانی برای کسانی که بار اول است میخواهند سوار پاراگلایدر شوند، وجود ندارد. برای رفتن به این مجموعه باید حتما در یک روز آفتابی به کردان کرج سفر کنید. در غیر این صورت در هوای بارانی، برفی با وزش باد، رعد و برق یا احتمال آن اجازه پرواز نخواهید داشت. پرواز در آسمان آبی در حالی که زیر پای خود منظرههای سرسبز و چشمنواز را میبینند، فرصتی شگفت انگیز برای دوستداران هیجان است که نمیخواهند آن را از دست بدهند.
کوهنوردی
روستای کردان با داشتن کوههای مناسب که از شرق به منطقه طالقان و از غرب به شمال کرج متصل هستند، منطقه ای مناسب برای کوهنوردی را فراهم آورده و گروه کوهنوردی معروف به سنگ سو سالها بوده که در این دامنه ارتفاعات کردان را زیر پا گذاشته و همچنین مسئول تورها و گروههای کوهنوردی در این منطقه است.
گل سرسبد ارتفاعات کردان، کوه کهار بوده که رود کردان نیز از آن سرچشمه میگیرد و بیش از ۴هزار متر ارتفاع دارد. طبیعت سرسبز و آب و هوای پاک کردان همه را برای کوهنوردی به وجد خواهد آورد. اگر کوهنورد حرفهای نباشید، شاید صعود به قله کهار دشوار به نظر برسد اما به هر حال تا بخشی از آن میتوانید بالا بروید.
دهکده های تفریحی کردان (مجموعه ورزشی ایثار)
روستای کردان در مقایسه با بسیاری از روستاهای ایران امکانات ویژهای دارد و همین امکانات بوده که آن را برای گردشگری منحصر به فرد و غیر قابل قیاس با سایر روستاها کرده است. دهکده های تفریحی کردان یا همان مجتمع ایثار یک نمونه شاخص از امکانات ویژه این روستای ییلاقی است؛ این مجموعه شامل ۵۰ویلا با قابلیت اسکان ۷۰۰نفر، سالن کنفرانس و امکانات گسترده ورزشی میشود که از آن میان میتوان به مجموعه آبی، زمین فوتبال و سالن ورزشی برای ورزشهای گروهی اشاره کرد. مجموعه ورزشی ایثار میتواند مسابقات ورزشی گوناگونی را برگزار کرده و میزبانی کند چرا که کردان به لطف آب و هوایی مطلوب و پاک خود، برای ورزش و تفریح بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
کمپ در کردان
شاید خیلیها کردان را به محلی برای تفریح ثروتمندان تهرانی و ساخت ویلای لوکس و مجلل می شناسند ولی جالب است بدانید که هنوز هم میتوان بدون ویلا در کردان اقامت و کمپ کرده و در دل طبیعت ناب روستا شب را به صبح رساند. لازم نیست تا مکان یا منطقه خاصی را به شما معرفی کنم چرا که این منطقه به قدری جذاب و سرسبز است که هر قطعه از آن را میتوان به عنوان یک منطقه کمپ انتخاب کرد و از محیط آن لذت برد. البته باید اشاره کرد که تنها کمپ کردن را جز کارهای خود قرار ندهید و پیادهروی نیز میتواند یکی از جذابترین تفریحات در کردان باشد.
اگر حاشیه و امتداد رودخانه کردان را پیادهروی کنید با منظرهای خارقالعاده رو به رو خواهید شد که شاید نظیر آن را پیش از این هیچوقت ندیده باشید. برای کمپ در کردان لازم است این نکته را به یاد داشته باشیم که به خاطر عبور رودخانه، این روستا پر از مزرعه و زمینهای زراعتی شخصی بوده و پیش از کمپ کردن مطمئن شویم که زمین در مالکیت فرد حقیقی نباشد.
اقامت در کردان
در روستای کردان انواع ویلاهای لوکس و مجلل برای اقامت وجود دارد. همچنین روستا، امکاناتی را برای اقامت گردشگران فراهم آورده است که ویلاهای دهکده های تفریحی کردان یک نمونه از آنها به شمار میرود ولی در این میان بعضی اقامت در طبیعت و کمپ کردن را به همه این موارد ترجیح میدهند البته طبیعت سرسبز و بکر و آب و هوای مطلوب و پاک روستا نیز در این تصمیم بی تقصیر نیست.
برخی دیگر از گردشگران نیز پس از گذراندن ساعاتی در این روستا، به تهران یا استان البرز باز میگردند. البته توجه داشته باشید که مراکز اقامتی بی شماری در کرج نیز وجود دارد. از آنجایی که برای رسیدن به کردان باید از ماشین سواری خودتان استفاده کنید، پس داشتن پارکینگ برای ماشین از ضرورتهای انتخاب ویلا محسوب میشود. هنگام انتخاب محل اقامت این نکته را در نظر داشته باشید.
بهترین زمان سفر به کردان
فرقی ندارد در کدام فصل و چه زمانی دوست دارید به مسافرت بروید، اگر کردان را به عنوان مقصد انتخاب کرده باشید، به شما قول میدهم که در هیچ فصلی از لحاظ جذابیت شما را ناامید نخواهد کرد.البته اگر قصد دارید که برای باشگاههای پرواز و صخرهنوردی به سمت این روستا سفر کنید، توجه داشته باشید که حتما در روزهای آفتابی وارد کردان شوید چرا که در روزهایی که بارش وجود داشته باشد، اجازه این فعالیتها را نخواهید داشت.
چگونه به کردان برویم؟
برای دسترسی به روستای کردان تنها یک راه وجود دارد آن هم استفاده از وسیله نقلیه شخصی است؛ کافی بوده به سمت کرج حرکت کرده سپس مسیر آزادراه را ادامه دهید. پس از حدود ۲۰کیلومتر تابلو خروجی کردان میبینید. از جاده کردان تا رسیدن به روستای اصلی حدود ۱۰کیلومتر رانندگی است که البته مسیر سرسبز و کوهستانی دارد. در واقع جذابیت طبیعی این روستا از همین جاده اصلی شروع میشود پس برای رسیدن به روستا خیلی عجله نکنید و سعی کنید که از مسیر جذاب آن نیز لذت ببرید
تاریخچه کردان
طبق مستندات موجود از قبیل اشیاء کشف شده و نقشههای قدیمی، روستای کردان قدمتی هزار ساله دارد و پیدایش آن به پیش از قرن ششم هجری قمری میرسد. در آن زمان کردان مرکز سیاسی و نظامی کرج بوده است.
در دوران جنگ تحمیلی بسیاری از تهرانیها کردان را برای زندگی انتخاب کردند و این محدوده به منطقهای حاشیهنشین تبدیل شد. کردان بهمرورزمان به یکقطب اقتصادی تبدیل شد و واحدهای آلومینیومسازی، کارتنسازی، ریسندگی و بافندگی و مرغداری در این منطقه مشغول به فعالیت هستند. همین مسئله باعث شد تا اهالی ساکن کردان و توابع در این کارخانهها مشغول به کار شوند و کردان امروز به قطب اقتصادی کرج تبدیل شود. جمعیت کردان بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن ۴۵۰۰ نفر است.
قیمت زمینها و باغهای کردان در سالهای اخیر با افزایش چشمگیری روبهرو بود و امروز کردان به منطقهای لوکس تبدیل شده که ویلاهای گرانقیمت زیادی در آن ساخته شدهاند. روستای کردان زمینهای حاصلخیزی هم دارد و باغهای زردآلو، آلبالو، گیلاس، گردو وتوت در این منطقه پیدا میشود. یکی از دلایل اصلی سرسبزی و حاصلخیزی زمینهای کردان رودخانه ارتفاعات کهار است. رودخانه کردان از شمال شرق این روستا بهسمت جنوب غربی جاری میشود و زمینهای کردان را سیراب میکند. این رودخانه از شهرستان ساوجبلاغ و نظرآباد عبور کرده و در اطراف روستای نجمآباد وارد رودخانه شور میشود.
مسیر دسترسی به روستای کردان
از تهران یا هر کجای دیگر ایران که روزگار میگذارنید، خود را به کرج رسانده و از آنجا مسیر آزادراه را بهسمت قزوین پی بگیرید. با طی کمتر از بیست کیلومتر به تابلو خروجی روستای کردان بر میخورید. از خروجی وارد جادهی روستای کردان شده و با طی تنها چند کیلومتر خود را در قلب این روستا ببینید.
چرا باید به کردان سفر کرد؟
روستای کردان به سبب موقعیت خاص جغرافیایی، استقرار صنایع مهم و وجود جاذبههای بسیار زیبا و برجسته طبیعی، تاریخی، گردشگری، مذهبی، مجاورت با اتوبان تهران-قزوین و همسایگی با مراکز جمعیتی نظیر کلانشهر کرج از یک سو و برخورداری از آب و هوای مطلوب و طبیعت بسیار زیبای کوهستانی از سوی دیگر، مقصد بسیار مناسبی برای تعطیلات و سفرهای یک روزه محسوب میشود.
جاهای دیدنی کردان
کردان علاوه بر جاذبههای طبیعی، جاذبهها و میراث تاریخی را هم در دل خود جای داده است. یکی از بناهای تاریخی روستای کردان، برج مقبره کردان بوده که برجی آجری در فاصله ۸۰۰ متری روستای کردان است. این برج تاریخی پلانی خورشیدی و دایرهای شکل دارد و روی سکویی به قطر هشت متر بناشده است. قدمت این برج به عصر باز میگردد و عدهای هم این بنا را مقبره امامزاده حسین (ع)، از نوادگان امام سجاد (ع) میدانند. مقبره امامزاده حسین ازنظر معماری نمونه منحصربهفردی است و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در فاصله دو کیلومتری از روستای کردان، پلی قدیمی بانام «بانو صحرا کردان» وجود دارد که قدمت آن به عصر صفوی بازمیگردد، امروز از این پل تنها دوپایه باقیمانده است. همچنین، کردان یک رودخانه به همین نام دارد که از ارتفاعات کهار بزرگ سرچشمه میگیرد. این رودخانه از شمال شرقی به جنوب غربی جاری است و در مسیر خود از شهرستان ساوجبلاغ و نظرآباد عبور کرده و در اطراف روستای نجمآباد وارد رودخانه شور میشود.
تفریحات کردان
روستای کردان در مقایسه با بسیاری از روستاهای ایران امکانات ویژهای دارد و همین امکانات بوده که آن را برای گردشگری منحصربهفرد و غیر قابل قیاس با سایر روستاها کرده است. برای نمونه، در کردان یک دهکده تفریحی مجهز به امکانات شنا، والیبال، فوتبال، بسکتبال، سوارکاری و… وجود دارد و میتوانید در سفر به این منطقه روزی پر از هیجان و تحرک را تجربه کنید. پرواز با پاراگلایدر در سایت پروازی کردان و کوهنوردی در ارتفاعات کردان از سایر تفریحات جذاب منطقه کردان محسوب میشوند.