تاثیر موسیقی وسبک های آن بر حیوانات، پرندگان و گیاهان چیست؟
تاثیر موسیقی بر حیوانات مشابه تاثیر آن بر ما و سایر موجودات زنده است. حیوانات هم مثل ما موسیقی را دوست دارند و شکی در این موضوع نیست، زیرا همان گونه که یک موسیقی زیبا حال و هوای ما را دگرگون میکند و ما را به سرزمین رویاها و افکار خود فرو میبرد، حیوانات هم مطابق با هوش و غریزه ی از شنیدن صدای یک موسیقی زیبا لذت میبرند و از آن تاثیر میپذیرند. همچنین برای دانلود موزیک میتوانید از trackmelody.com استفاده کنید .
تاثیر موسیقی بر حیوانات چیست؟
موسیقی به عنوان یکی از روش های درمانی برای بهبود سلامت روانی انسان ها مورد استفاده قرار میگیرد، به طوریکه این مهارت به عنوان شاخه ای از علم پزشکی و تحت عنوان موسیقی درمانی شناخته میشود. امروزه در طی تحقیقات جدید محققان پی برده اند که تاثیر موسیقی بر حیوانات مشابه تاثیر آن بر مغز انسان است و به همین دلیل اگر موسیقی را در فرکانس های خاصی تولید کنند میتواند حتی برای حیوانات هم جنبه ی درمانی داشته باشد.
آزمایش دیگری در رابطه با تاثیر موسیقی بر حیوانات انجام گرفت که نشان میداد، سگ هایی که دچار مشکلات حاد پزشکی شده بودند، مثلا در نواحی حساس بدن خود شکستگی داشتند یا از ناراحتی های گوارشی درد میکشیدند پس از ۱۸ دقیقه گوش دادن به موسیقی ، درد آن ها تا ۶۸ درصد کاهش پیدا کرد.
نمونه هایی از تاثیر موسیقی بر حیوانات در فرهنگ اقوام و ملل مختلف وجود دارد که از گذشته بین انسان ها فرهنگ سازی شده و مثل یک رسم باستانی انجام میگرفت. یکی از تاثیرات موسیقی بر حیوانات که همه ی ما در فرهنگ خودمان مشاهده کرده ایم، نی زدن چوپان در هنگام چرا برای گوسفندان است، زمانی که چوپانان در علفزار نی خود را در میآورند و شروع به نواختن میکنند، گوسفندان به آرامی و با اشتیاق در حوزه ی صوتی صدای نی باقی میمانند و از آن خارج نمیشوند. این مسئله نشان میدهد که آنان از این موسیقی لذت برده و به آن جذب میشوند.
موسیقی تاثیر شیمیایی قوی و اعتیاد گونه ای در مغز ما ایجاد میکند. اما فقط ما انسان ها نیستیم که تحت تاثیر موسیقی هستیم و آن را دوست داریم. دانشِ تأثیر موسیقی بر حیوانات و حتی گیاهان، واقعیتی شگفتانگیز را آشکار میکند: موسیقی فقط شکلی از هنر نیست بلکه اساساً نیروی طبیعت است.
پرندگان و موسیقی
حیوانات میتوانند انواع صداها را تولید کنند، اما بعید است که آنها این صداها را “موسیقی” در نظر بگیرند. علم به ما میگوید، آواز پرندگان یک پیام است برای هشدار دادن به دیگر پرندگان که قلمرو خود را نگه دارند یا بخشی از تلاش برای جذب یک جفت.
ما موسیقی می شنویم، اما احتمالا پرندگان چیزی را بشنوند که بیشتر در راستای هدف بقا باشد تا یک “ملودی”
قناریها ظاهرا از روی شادی آواز میخوانند، جغدها به وضوح به موسیقی واکنش هماهنگ نشان میدهند. ظاهراً موتزارت پرنده ای داشت که قطعات کوتاهی را برای او تکرار می کرد.
حیوانات و ترجیح موسیقایی
اما گذشته از موسیقی پرندگان، حیوانات نیز وقتی به موسیقی بین گونهای و انسانی گوش میدهند، احساس همدلی میکنند و واکنششان به احساسات و رفتار ما شبیه است. انسان ها تنها حیواناتی هستند که برای لذت بردن خود یا برای اشتراک گذاشتن احساسات یا تاثیرگذاری بیشتر تبلیغات، آهنگ می سازند و اجرا می کنند. اما به نظر می رسد بسیاری از حیوانات نیز از آن « لذت » میبرند.
- گاوها، زمانی که موسیقی ضبط شده در انبار شیردوشی آنها پخش می شود، شیر بیشتری تولید می کنند.
- گربه ها عاشق موسیقی هستند به خصوص موسیقی کلاسیک و موسیقی هارپ.
- عنکبوت های شکارچی سولوهای معروف فرانسوی را دوست دارند و کلاسیک را بیشتر از همه.
- طوطی ها موسیقی جاز از نیواورلئان و همچنین گیتار کلاسیک را دوست دارند.
- بعضی از انواع مارمولک و مار هم ترجیحات موسیقایی دارند.
- و سگ ها به راحتی با جریان حرکت می کنند.
محققان دریافتند که موسیقی کلاسیک در لانه سگها باعث کاهش اضطراب در سگ ها میشود و به آنها کمک می کند بیشتر بخوابند و کمتر پارس کنند. از سوی دیگر، هوی متال باعث میشود سگها بیشتر پارس کنند، کمتر بخوابند و لرزش شدیدی داشته باشند که همگی نشانههای یک متالهد واقعی است مشابه آنچه در انسان رخ میدهد.
گاوها نیز مانند سگها موسیقی کلاسیک را ترجیح میدهند و هنگام گوش دادن به آهنگهای آهسته (موسیقی زیر ۱۰۰ ضربه در دقیقه) شیر بیشتری تولید میکنند و هنگام گوش دادن به موسیقی سریع (موسیقی بیش از ۱۲۰ ضربه در دقیقه) شیر کمتری تولید میکنند. اما صرف نظر از افزایش تولید شیر، گاوها کاملاً در مورد موسیقی انسانی کنجکاو هستند.
صنعت کشاورزی برای دههها میدانست که گاوهای شیری هنگام قرار گرفتن در معرض سبکهای خاص موسیقی، شیر بیشتری تولید میکنند و سلامت کلی بهتری دارند. مطالعات در دانشگاه لستر از دههی ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰ نشان داده است که گاوهای شیری به موسیقی کلاسیک بیشتر واکنش مثبت نشان میدهند و به آهنگهای رپ و هیپ هاپ کمتر.
گربهها و موسیقی
گربهها معمولا سازهای بادی را دوست ندارند و به نظر میرسد که سازهای زهی را ترجیح میدهند، احتمالاً به این دلیل که آرام تر هستند. گوش گربه ها به صداهای بلند بسیار حساس است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله را مطالعه کنید.
جالب است که حیوانات یک گونهی واحد هم میتوانند به موسیقی واکنش متفاوتی نشان دهند. مثلا یک گربه هنگام نواختن چنگ، آن را کاملا نادیده میگیرد و دیگری به منبع صدا نزدیک میشود و با آرامش، در حوالی آن مینشیند.
بهطور کلی میتوان گفت اگر موسیقی خشن یا سخت به نظر برسد احتمالاً حیوان را مبهوت کرده و به نوعی دیوانه میکند، اگر نرم و بسیار سبک باشد، حیوان ممکن است واکنش خوبی نشان دهد هرچند بیشتر حیوانات ممکن است حتی اهمیتی ندهند.
دولفینها و موسیقی
دولفینها حیوانات باهوشی هستند. دلفین ها حیوانات بسیار باهوشی هستند. آنها پیوندهای اجتماعی محکمی دارند، همواره به استفاده از ابزارها و حتی سوگواری مردگان خود مشهور بودهاند. آنها می توانند لیستی از اشیاء را حفظ کنند، روتینها را یاد بگیرند، و برای سرگرمی با ماهی پفکی بازی کنند. موسیقی مورد علاقهی دولفینها، موسیقیهایی با فرکانس بالا و صدای زیر است. موسیقیهایی که با سازهایی مثل فلوت و فلوت پیکولو نواخته میشوند.
موشها و موسیقی
در زمینهی علاقه ی موشها به موسیقی تحقیقی انجام شد که آیا موشها، موتزارت را ترجیح میدهند یا نوعی از موسیقی مدرن. درست است که موش ها نمی توانند پرسشنامه ای را پر کنند یا نظر خود را اعلام کنند، اما محققان روشی مبتکرانه برای ارزیابی اولویت های آن ها کشف کردند.
هر موش به تنهایی در قفسی با کف لولایی قرار داده شد. وقتی موش در یک طرف قفس ایستاده بود، موسیقی موتزارت روشن شد. وقتی موش به طرف دیگر رفت، موتزارت خاموش شد و موسیقی مدرن روشن شد. در این آزمایش متغیرهایی مثل آب و غذا هم کنترل شدند. نتیجه این بود که موش ها ترجیح دادند زمان بیشتری را صرف گوش دادن به موتزارت کنند!
همچنین مشاهده شده که شامپانزهها و برخی دیگر از بستگان اجدادی ما، با برخورد اشیائی مثل چوب یا سنگ، صداهای ضربی تولید میکنند اما آیا این موسیقی است؟ خب به نظر می رسد آنها از انجام آن « لذت » می برند، پس شاید اینطور باشد.
همچنین میتواند راهی برای از تخلیه انرژی اضافی یا ناامیدی باشد، درست همانطور که ما انسانها به همین روش عمل میکنیم هرچند شاید ما هرگز نفهمیم که آنها واقعا چقدر و چطور موسیقی را “درک” می کنند.
تاثیر موسیقی بر گیاهان چیست؟
ممکن است سوال عجیبی به نظر برسد، اما به نظر شما آیا گیاهان هم احساس دارند؟ آیا آن ها میتوانند از چیزی خوشحال یا ناراحت شوند؟ آیا گیاهان موسیقی را حس میکنند؟ شواهد علمی نشان داده است که تاثیر موسیقی بر گیاهان مثل تاثیر آن بر حیوانات است یعنی گیاهان هم میتوانند تحت شرایط خاص و با گوش دادن به موسیقی های زیبا بهتر رشد کنند.
البته گیاهان مثل ما و سایر حیوانات احساس ندارند، زیرا داشتن احساس نیازمند قابلیت دیگری به اسم هوش است. اما بدون شک گیاهان با وجود نداشتن هوش موجوداتی کاملا زنده هستند و به روش خودشان نسبت به محرک های بیرونی پاسخ میدهند. گیاهان نمیتوانند موسیقی را با گوش هایشان بشنوند اما میتوانند ارتعاشات آن را حس کنند و نسبت به آن پاسخ دهند، درست مثل زمانی که ریشه های گیاه ارتعاشات رودخانه را حس میکند و به سمت آن کشیده میشود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تاثیر موسیقی بر حیوانات آشنا شدید. همچنین از سبک های موسیقی در حیوانات آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.