رویکردی نوین برای درمان سرطان استخوان
به گزارش خبرگزاری تی تی آنلاین استان سمنان محققان دانشمندان و پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی سمنان در یک نشست مطبوعاتی آخرین دستاوردهای علمی خود را برای خبرنگاران تشریح کردند که گزارش کامل آن به شرح زیر می باشد:
***رویکردی نوین برای درمان سرطان استخوان
مجری طرح: دکتر مرجان بهرامی نسب
عضو هیات علمی گروه مهندسی بافت و علوم سلولی کاربردی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان
محققان دانشگاه علوم پزشکی سمنان دریک مطالعه جدید که در مجله New Journal of Chemistry منتشر شده است روش امیدوارکننده ای را برای درمان استئوسارکوم یکی از مهاجم ترین انواع سرطان استخوان معرفی کردند. محققان یک داربست زیست تخریب پذیر (قابل جذب در بدن) از ترکیب نانوهیدروکسی آپاتیت و ژلاتین طراحی کرده اند که مشابه بافت طبیعی استخوان بوده و با داروی ضدسرطان بربرین بارگذاری شده است. بربرین ماده موثره زرشک است که اثر ضد سرطانی دارد ولی جذب محدود آن دراستفاده خوراکی و تزریقی منجر به کاهش اثربخشی می گردد. بنابراین انتقال این دارو از طریق داربست به موضع می تواند غلظت بالاتری از آن را به محل تحویل دهد و در نتیجه اثربخشی آن را افزایش دهد.
این داربست ترکیبی به منظور دستیابی به دو هدف اصلی ساخته شد: ترمیم نقص های استخوانی پس از برداشت بافت توموری و دارورسانی به صورت موضعی در محل جهت جلوگیری از عود مجدد تومور.
آزمایش ها نشان داد که داربستهای حاوی بربرین رشد سلول های سرطانی را به طور قابل توجهی مهار می کنند مهاجرت سلولی (به عنوان معیاری از متاستاز و گسترش تومور به یک اندام دیگر) را کاهش می دهند و مرگ سلول های سرطانی (آپوپتوز) را افزایش می دهند. خاصیت زیست تخریب پذیری این داربستها امکان آزادسازی تدریجی بربرین را فراهم می کند که اثربخشی ضدسرطانی آن را به حداکثر و عوارض جانبی دارو را به حداقل می رساند.
این سیستم نوآورانه می تواند تحولی در درمان سرطان استخوان پس از جراحی ایجاد کرده و جایگزینی ایمن تر و مؤثرتر ارائه دهد. این روش می تواند امیدی تازه برای بیماران مبتلا به سرطان استخوان باشد چرا که علاوه بر ترمیم نقص های استخوانی پس از جراحی خطر عود مجدد تومور را نیز کاهش می دهد.
***تحریک الکتریکی ناحیه حرکتی مغز به همراه تمرینات عضلات کف لگن می تواند به صورت ماندگار عملکرد عضلات کف لگن و بی اختیاری ادرار را در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بهبود بخشد.
مجری طرح: دکتر فاطمه احسانی
عضو هیات علمی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان
بی اختیاری ادرار اختلالی شایع در بیماران مالتیپل اسکلروزیس است. ناحیه حرکتی مغز که در انقباض عضلات کف لگن نقش دارد در نتیجه بیماری دچار تغییرات عملکردی میگردد. تحریک این ناحیه به انقباض عضلات کمک میکند لذا استفاده از تحریک الکتریکی ناحیه حرکتی مغز به همراه تمرینات کف لگن ترکیب درمانی مناسبی میباشد.
در مطالعه حاضر ۳۰ بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس به صورت تصادفی در دو گروه اعمال تحریک الکتریکی ناحیه حرکتی مغز به همراه تمرینات عضلات کف لگن و اعمال تحریک الکتریکی ناحیه حرکتی مغز غیر واقعی به همراه تمرینات عضلات کف لگن قرار گرفتند. جلسات درمانی شامل ۲۴ جلسه درمانی به صورت ۳ جلسه در هفته و به مدت ۸ هفته متوالی بود. مدت زمان هر جلسه در هر دو گروه نیز ۲۰ دقیقه بود. در این مطالعه ما تغییرات جابه جایی سطح پایه مثانه را بعنوان میزان عملکرد عضلات کف لگن بررسی کردیم. جهت اندازه گیری و ثبت اولتراسوندی از عضلات کف لگنی میزان بالاروندگی مثانه که به واسطه فعالیت این عضلات صورت میگیرد توسط اولتراسوند تشخیصی انجام گرفت. جابه جایی سطح پایه مثانه در شروع اولین جلسه ۴ و ۸ هفته پس از شروع مداخله و یک ماه پس از پایان مداخله اندازه گیری شد. سطح بی اختیاری ادرار نیز بوسیله ی پرسشنامه معتبرUISF-ICIQ سنجیده شد.بی اختیاری ادرار قبل ۸ هفته پس از شروع مداخله و یک ماه پس از پایان مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته های این مطالعه نشان داد که روش تحریک الکتریکی ناحیه حرکتی مغز به همراه تمرینات عضلات کف لگن در هفته چهارم و هشتم مداخله عملکرد عضلات کف لگن را بطور معنی داری بهبود داد و در یک ماه پیگیری مجدد نیز اثر مداخله ای بدست آمده ماندگار بود. این در حالی بود که در گروه کنترل در هفته چهارم مداخله اثر معنی داری در عملکرد عضلات کف لگن دیده نشد. تنها در هفته هشتم اثرات معنی دار مداخله مشاهده شد. در دوره پیگیری نیز تفاوت معنی دار نبود. میزان بی اختیاری ادرار پس از ۸ هفته مداخله در هر دو گروه بطور معنی داری کاهش یافت. اثرات درمانی طی یک ماه پیگیری مجدد تنها در گروه مداخله حفظ شد. با توجه به اینکه بی اختیاری ادرار یکی از علایم آزاردهنده بوجود آمده در اکثر بیماران مالتیپل اسکلروزیس می باشد و مسلما اثرات منفی بر کیفیت زندگی آنها خواهد داشت لذا درمان هایی مناسب که در زمان کوتاه اثرات مثبت تر و طولانی مدت تری را ایجاد نماید از ضرورت ویژه ای برخوردار است. با نظر به اینکه استفاده از تعدیل کننده های سیستم عصبی مرکزی به همراه درمان های محیطی (تمرینات عضلات کف لگن) بسیار مهم می باشد پیشنهاد می شود از این ترکیب درمانی برای بهبود بی اختیاری ادرار و عملکرد عضلات کف لگن در بیماران استفاده شود.
***چرا خدمات گفتاردرمانی نیازمند حمایت های بیمه ای هستند؟
مجری: دکتر سید ابوالفضل تهی دست
عضو هیات علمی گفتار درمانی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان
بروز و شیوع اختلالات گفتار و زبان در کودکان رشد فزاینده ای در سال های اخیر داشته است. اختلالات گفتار و زبان کودک می تواند به طور جدی عملکرد کل خانواده را تحت تاثیر قرار داده و آن ها را با مشکلات زیادی روبرو نماید. در نتیجه بروز این اختلالات در کودک باعث کاهش کیفیت زندگی والدین نیز می گردد. یافته های یکی از پژوهش های اخیر در این زمینه که در دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شده است نشان داده است که اختلالات گفتار و زبان در کودکان می تواند اثرات منفی بر والدین داشته باشد که برخی از مهمترین اثرات شامل: اثرات روحی-روانی جسمانی اقتصادی اجتماعی ارتباطی شغلی و تحصیلی می باشد. این مشکلات لزوم حمایت بیش از پیش از خانواده این کودکان و نیز توجه به کیفیت زندگی والدین کودکان مبتلا به اختلالات گفتار و زبان را نشان می دهد. یکی از حمایت های مهم در این زمینه که مغفول مانده است حمایت بیمه های پایه از خدمات گفتاردرمانی می باشد. متاسفانه در سال های اخیر علیرغم انجام اقدامات مناسب در این زمینه هنوز این مشکل برطرف نشده است. حمایت های مناسب مالی و بیمه ای از خدمات گفتاردرمانی می تواند اثرات منفی اقتصادی و شغلی اختلالات گفتار و زبان کودک بر والدین را بصورت مستقیم تحت تاثیر قرار داده و همچنین بهبود شرایط مالی خانواده ها می تواند منجر به بهبود وضعیت والدین در سایر حوزه ها مثل تعاملات اجتماعی شرایط تحصیلی و حتی حالات روحی و جسمانی ایشان شود. با توجه به شرایط هرم جمعیتی کشور و لزوم توجه ویژه به فرزندآوری و موضوع سالخوردگی جامعه ایرانی انجام هر گونه اقدام در زمینه تسهیل شرایط کودکان و خانواده های آن ها می تواند نتایج بسیار مثبتی در این حوزه داشته باشد. بنابراین بنظر می رسد نیاز است اقدامات مناسبی توسط سیاستگذاران حوزه سلامت و بیمه در زمینه تامین هزینه درمان اختلالات گفتار و زبان کودکان صورت پذیرد.