عمومیکسب و کار ویژه

علت خاموش شدن دیزل ژنراتور

علت خاموش شدن دیزل ژنراتور چیست؟ امروزه دیزل ژنراتورها تبدیل به دستگاه های مهمی برای مراکز صنعتی و غیرصنعتی شده‌اند و می‌توان به نقش مهم آنها در تأمین برق اعتراف کرد. بیمارستانی را فرض کنید که برقش قطع می‌شود؛ در این حالت برای بیماران بدحال آنجا چه اتفاقی می‌افتد؟ یا معدنی را تصور کنید که در دل یک منطقه بیابانی کشف شده و می‌خواهیم فیروزه از آن استخراج کنیم. در هر دو مورد بالا نیاز مبرمی به استفاده از دیزل ژنراتورها وجود دارد اما دستگاهی که برای بیمارستان کاربرد دارد با ژنراتور موردنیاز کار معدنی متفاوت است. دیزل ژنراتورها از اجزا و قطعات مختلف و مهمی تشکیل شده اند که در صورت عدم مراقبت و نگهداری صحیح از آنها می‌توانند دچار خرابی شوند و عملکرد کلی دستگاه را با اختلال مواجه کنند.

بیشتر خرابی هایی که در دیزل ژنراتورها بروز می‌کند با خاموش شدن خود را نشان می‌دهند. به این صورت که قطعه خراب شده و باعث خاموشی دستگاه می‌شود. در صورتی که ژنراتور به طور مکرر دچار خاموشی ناشی از خرابی قطعات شود می‌تواند به دیگر اجزای دستگاه آسیب جدی وارد کند و هزینه های اضافی روی دستتان بگذارد.

حال بیایید فرض کنید که دیزل ژنراتور ولوو شما از نوع آماده به کار یا اضطراری است؛ در مواقع ضروری ژنراتور خاموش شده و کار نمی‌کند و خسارات مالی و حتی جانی فراوانی به بار خواهد آورد. گاهی ساعت‌ها برای روشن شدن دستگاه تلاش می‌کنید اما به محض روشن شدن طولی نمی‌کشد که دوباره با خاموشی آن رو به رو می‌شوید که آزاردهنده است.

شاید تصور کنید که برای رفع مشکل خاموشی همیشه نیاز به یک متخصص کاربلد دارید در صورتی که این طور نیست و می‌توانید در برخی مواقع خودتان دست به کار شوید و ایراد را برطرف کنید. در مطلب پیش رو قصد داریم دلایل رایج خاموشی دیزل ژنراتورها را بررسی کنیم و چاره‌ای برای حل آنها بیندیشیم.

علت خاموش شدن دیزل ژنراتور چیست؟

گفتیم که دیزل ژنراتورها باید به درستی کار کنند و مدام آنها را بررسی کرد تا بتوانند در شرایط اضطراری به خوبی مورد استفاده قرار بگیرند. بسیاری از صنایعی که از ژنراتور کمک می‌گیرند نسبت به بررسی دوره‌ای و تکمیل چک لیست‌های روزانه، هفتگی و ماهانه حساس هستند.

علیرغم تمام حساسیت‌هایی که افراد و مراکز صنعتی به خرج می‌دهند، ممکن است دیزل ژنراتور روشن نشود یا اینکه روشن شود اما مدت کوتاهی بعد خاموش گردد. این دستگاه‌های کاربردی اجزای مختلف و زیادی دارند که هر یک از آنها می‌توانند باعث خاموشی شوند.

  1. اضافه بار دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتورها طوری طراحی و تولید می‌شوند که بتوانند مقدار مشخصی بار تحمل کنند و اگر بیش از توان آن بار اضافه داشته باشند، خاموش خواهند شد. در واقع دستگاه وقتی بار اضافه دریافت می‌کند، خاموش می‌شود زیرا این اقدام باعث می‌شود نجات پیدا کند.

برای اینکه دستگاه خاموش نگردد و به کار خود ادامه دهد، باید نسبت به کاهش بار آن اقدام کرد و مجددا ژنراتور را راه اندازی کرد. بهتر است هنگام خرید دیزل ژنراتور نسبت به اندازه و توان آن اطلاعات لازمه را کسب کنید تا از بارگذاری بیش از حد بار خودداری نمایید.

  1. ایراد در شمع ها

یکی از مهمترین اجزایی که هر ژنراتور دیزلی دارد، شمع‌ها هستند و نقش مهمی هم در روشن شدن دستگاه ایفا می‌کنند. در صورتی که شمع‌ها دچار خرابی باشند یا ایرادی در آنها به وجود آمده باشد، ژنراتور با صدای ترق روشن شده و سپس چند دقیقه بعد خاموش خواهد شد.

همیشه شمع ها خراب نیستند و گاهی پیش می‌آید که آنها کثیف و آلوده شده‌اند. به همین خاطر باید به دقت آنها را بررسی کرد و در صورت مشاهده هرگونه کثیفی اقدام به تمیز کردن آنها کرد. در غیر این صورت بایستی شمع ها را عوض کنید.

  1. بسته بودن شیر قطع دیزل ژنراتور

یکی از دیگر اجزای مهم دیزل ژنراتورها، سوپاپ خاموش کننده سوخت است که باعث می‌شود بتوانید جریان سوخت را به دلخواه خود کنترل کنید. مشکل هنگامی بروز می‌کند که دستگاه خود را برای مدتی طولانی در انباری قرار داده و فراموش کرده اید شیر آن را باز کنید.

وقتی شیر برای مدتی طولانی بسته باشد به محض اینکه دیزل ژنراتور را روشن کنید، دستگاه روشن شده ولی طولی نمی‌کشد که مجددا خاموش خواهد شد. به همین خاطر حتما در نظر داشته باشید که قبل از روشن کردن دستگاه نسبت به باز کردن شیر آن اقدام کنید.

  1. سطح سوخت پایین است

وقتی سوپاپ کنترل جریان سوخت باز است و باز هم دیزل ژنراتور خاموش می‌شود باید نسبت به پایین بودن سطح گازوئیل یا بنزین آن حساس شوید. بهتر است به عنوان یک اصل کلی همواره پیش از روشن کردن ژنراتور دیزلی سطح سوخت آن را بررسی کنید و در صورتی که کم بود، به مقدار آن اضافه نمایید.

یکی دیگر از مشکلاتی که سوخت می‌تواند به وجود بیاورد، کهنه شدن آن بر اثر قرار دادن ژنراتور در انباری است. امکان دارد برای مدتی طولانی بخواهید دستگاه را در انباری قرار دهید و از آن استفاده نکنید ولی نباید فراموش کنید که هنگام راه اندازی مجدد نسبت به بررسی سوخت و خراب شدن آن دقت لازم را به عمل آورید. اگر سوخت کهنه شده بود باید مخزن را تخلیه و با سوخت جدید جایگزین کنید.

  1. سطح روغن پایین است

از دیگر مایعاتی که پایین بودن مقدار آن در دیزل ژنراتور می‌تواند باعث خاموش شدن آن شود، روغن است. البته پایین بودن سطح روغن باعث خاموش شدن دستگاه نمی‌شود ولی در درازمدت می‌تواند آسیب‌های جدی به دستگاه برساند و هزینه‌های زیادی روی دستتان بگذارد. دیزل ژنراتورهای قدرتمند جدید مجهز به سنسورهایی هستند که هنگام پایین بودن سطح روغن یا کاهش آن اخطار می‌دهند و ژنراتور را کاهش می‌دهند.

  1. خرابی فیلتر هوا

دیزل ژنراتور برای روشن شدن نیاز به هوای کافی دارد و در صورتی که این میزان هوا تأمین نشود، عمل احتراق به درستی انجام نمی شود و باعث خاموش شدن دستگاه خواهد شد. به همین علت است که توصیه می‌شود فیلتر هوا را به دقت بررسی کرده و آلودگی و کثیفی های آن را تمیز کنید. اگر علت خاموشی دیزل ژنراتور کثیفی فیلتر هوا باشد با تمیز کردن آن مشکل حل خواهد شد.

  1. موقعیت چوک نامناسب است

یکی از اجزای مهم هر ژنراتوری چوک است که وظیفه محدود کردن اکسیژن عبوری از کاربراتور را بر عهده دارد. با انجام این وظیفه جریان سوخت افزایش پیدا می‌کند و باید بدانید که سوخت در کاربراتور سطح کمتری دارد و به همین علت است که باید هنگام راه اندازی دستگاه به این نکته دقت کنید.

به منظور اینکه دیزل ژنراتور به درستی راه اندازی گردد و دچار خاموشی نشود، این قطعه باید در موقعیت کامل قرار داشته باشد. در غیر این صورت سهل انگاری شما باعث به هم ریختن تعادل میان هوا و سوخت شده و دستگاه را خاموش می‌کند. دستگاهی که به صورت کامل یا نیمه چوک کار می‌کند نیازمند مشورت با یک متخصص است.

  1. فشار روغن نامتناسب است

شاید بتوان گفت یکی از مهمترین مواردی که هنگام خاموش شدن دیزل ژنراتور باید در نظر گرفته شود، بررسی فشار روغن است. برای چک کردن میزان فشار روغن می‌بایست خروجی پمپ روغن را بردارید و با یک دست خود سوراخ خروجی را مسدود کنید.

حال با دست دیگر خود دستگیره پمپ را چند مرتبه فشار دهید تا ببینید آیا فشار روغن طبیعی است یا نه! موارد زیر برای بررسی بیشتر توصیه می‌شود:

خود قطعه پمپ روغن یک صفحه پوشش جانبی دارد که برای روشن کردن ژنراتور باید آن را بردارید. با این کار قادر خواهید بود نشتی روغن را بین بدنه پمپ و پمپ روغن فشار قوی مشاهده نمایید. اگر نشتی روغن وجود داشت به این معنی است که بین پیستون و آستین پیستون پمپ فاصله ای باعث عرضه شدن ناکافی روغن در خط لوله شده که نتیجه آن کاهش توان دستگاه است. به همین دلیل است که ژنراتور نمی تواند به سرعتی که برایش مقرر شده برسد.

  • بررسی وجود یا عدم وجود ناخالصی

اگر ناخالصی در روغن وجود داشته باشد در عملکرد دستگاه و کارایی آن اختلال ایجاد خواهد شد. برای رفع این مشکل می‌بایست صفحه فیلتر پمپ روغن را با دقت بررسی کنید و اگر دارای ناخالصی بود پاکش کنید.

اگر به این نتیجه رسیدید که دیزل ژنراتور شما نیاز به تعویض پمپ روغن دارد، برای انجام این کار با یک نفر متخصص به بررسی مشکل بپردازید. بعد از اینکه عیب یابی انجام شد و پمپ روغن را تعویض کردید، بهتر است دستگاه را روشن کرده و بعد از آن به کمک یک سرعت سنج، سرعت رسیدن به حد استاندارد را بررسی نمایید.

  1. سطح آب رادیاتور پایین است

وقتی سطح آب رادیاتور پایین است دیزل ژنراتور برای دقایقی روشن می‌شود اما کمی بعد خاموش خواهد شد. خیلی مهم است که همواره سطح آب دستگاه را بررسی کرده و از پر بودن آن اطمینان حاصل کنید. بدون وجود آب در رادیاتور صفحه کنترل، ولتاژسنج و موتور با مشکل مواجه می‌شوند. برای حل این مشکل کافی است سطح آب را بررسی کرده و اگر ناکافی بود آن را افزایش دهید.

سخن پایانی

همانطور که در مورد خرابی دیزل در youtube.com مشاهده کردید دلایل زیادی برای خاموش شدن دیزل ژنراتور وجود دارد که هر یک از آنها می‌تواند باعث بروز چنین مشکلی شوند. علاوه بر این وجود قطعات زیاد در این دستگاه باعث شده تا عیب یابی آن گاها دشوار شود. اگر بعد از مطالعه این مطلب و بررسی نکات فوق باز هم دیزل ژنراتور دچار خاموشی شد یا مشکل دیگری برای آن به وجود آمد که از حلش عاجز بودید می‌توانید با تماس گرفته و مشکلتان را با کارشناسان ما در میان بگذارید.

دکمه بازگشت به بالا