مصائب فرزندان خارجی برای مسئولان ایرانی
موقعیت محمدجواد ظریف در میان مخالفان اصلاحات و تنش زدایی و رفع تحریم ودشمنی شدید این گروه ها با او به خصوص در هنگام مذاکرات برجام و البته پس از کارزاری که به نفع پزشکیان به راه انداخت و به عقیده برخی تحلیلگران سبب پیروزی او در انتخابات و دور کردن دست کسانی چون جلیلی از ریاست جمهوری شد او را در کانون این موضوع قرار داده است.
به گزارش تی تی آنلاین روزنامه همدلی نوشت: موضوع اشتغال به مشاغل حساس برای مقاماتی که خود یا اعضای خانواده شان تابعیت کشور دیگری را دارند از روزی در ایران حساسیت زا شد که جلال الدین فارسی در اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران پس از انقلاب به دستور امام خمینی کنار رفت با این استدلال که «ایشان ایرانی الاصل نیست.»
با وجود این تاکید مهم رهبر انقلاب در انتخابات ریاست جمهوری اول در سال های پس از انقلاب جمهوری اسلامی شاهد حضور سیاستمدارانی بود که یا خود و یا فرزندان شان دارای تابعیتی غیر از تابعیت ایران بودند. موضوعی که در برهه های مختلفی دستمایه حمله به حریفان سیاسی شده بود.
موقعیت محمدجواد ظریف در میان مخالفان اصلاحات و تنش زدایی و رفع تحریم ودشمنی شدید این گروه ها با او به خصوص در هنگام مذاکرات برجام و البته پس از کارزاری که به نفع پزشکیان به راه انداخت و به عقیده برخی تحلیلگران سبب پیروزی او در انتخابات و دور کردن دست کسانی چون جلیلی از ریاست جمهوری شد او را در کانون این موضوع قرار داده است. محمد جواد ظریف با حدود سه دهه ماموریت سیاسی از سوی جمهوری اسلامی در خاک آمریکا به طور طبیعی فرزندانی متولد آنجا دارد که تابعیت آن کشور را کسب کرده اند چیزی که خود ظریف «تابعیت قهری» خوانده است.او این روزها به علت نقشی که در پیروزی و البته ساماندهی کابینه پزشکیان داشته است در کانون توجه مخالفانش قرار گرفته که چندباری تلاش کرده اند که او را از معاونت راهبردی ردیس جمهور برکنار کنند. موضوعی که یک بار تا آخر آن پیش رفتند و برکنار او محتمل شده بود اما آنچنان که خود ظریف گفته با «رایزنی های رئیس جمهور» او در سمت خود ابقا شد.
مخالفان ظریف با آن که می دانند ادامه کار ظریف از کجا نشات می گیرد و در موارد مشابه تسلیم آن شده بودند اما دست به کار شده اند تا با استفاده از «قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» مانع از حضور ظریف در دولت پزشکیان شوند. این در حالی است که حداقل یکی از چهره های اصلی جریانی که اکنون می خواهد ظریف را با استناد به این قانون برکنار کند خود سال ها به صورت همزمان تابعیت کشوری بیگانه داشت و در قامت نماینده مجلس نیز فعالیت کرد.
از همین رو دولت با ارسال لایحه ای به مجلس خواستار اصلاح این قانون شد و می خواست با قید یک فوریت این کار را به انجام رساند. اتفاقی که روز گذشته رخ نداد و نمایندگان مجلس مخالفت خود را با یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس اعلام کردند و رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد بعد از که این لایحه به صورت عادی بررسی شده و به کمیسیون اجتماعی ارجاع می شود.
دفاعیات دولت
روز گذشته معاون حقوقی رئیس جمهور تقاضای بررسی یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس را مطرح کرد .مجید انصاری معاون حقوقی رئیس جمهور در صحن علنی مجلس در دفاع از این لایحه گفت:«پیشنهاد دولت این است که تابعیت خود فرد برای مشاغل حساس شرط قطعی باشد نه همسر و فرزند.»
معاون حقوقی رئیس جمهور گفت:« اینکه به طور مطلق انتصاب افرادی که همسر و فرزندان آنها تابعیت کشور دیگر را داشته باشند منع شده است در حقیقت یک امکانی را از کشور و مدیریت کشور سلب کرده است.»
او افزود:« بحث یک نفر یا دو نفر نیست فهرستی از اشخاص خدوم از نیروهای مختلف به خصوص از نخبگان و دانشمندان است که ما به آنها نیاز داریم.»
مخالفت نمایندگان
اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی با قید یک فوریت بررسی این لایحه مخالفت کردند.بعد از اعلام مخالفت مجلس شورای اسلامی محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد:«با توجه به این که یک فوریت این لایحه تصویب نشد به کمیسیون اجتماعی ارجاع می شود و به صورت عادی بررسی می شود.»
وی اضافه کرد:«این موضوع در شورای عالی فرهنگی مطرح شده منتها مجلس شورای اسلامی با رفتارهای غیرقانونی مخالف است.»
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین بیان کرد:« البته اصل موضوع درباره کسانی است که سفیر کشور و یا وابستگان ما بوده و ماموریت خارج از کشور انجام می دهند این موضوع شامل بسیاری از اساتید دانشگاه هم می شود لذا این لایحه به کمیسیون اجتماعی ارجاع شده تا به صورت عادی مورد بررسی قرار گیرد.»
رای منفی با کلیدواژه ظریف
چیزی که در نطق نمایندگان مخالف تکرار شده مصداق این قانون یعنی محمدجواد ظریف بوده است. گویی نمایندگان همه قصد خود از این مخالفت را برکناری محمد جواد ظریف از معاونت راهبردی رئیس جمهور بوده است و نه چیز دیگر. چنان که برخی از نمایندگان تندرو روز گذشته در صحن علنی مجلس شدید تعابیر را درباره ظریف و حتی عراقچی به کار بردند.
در حالی که پیش از این از تابعیت آمریکایی حجت الاسلام مرتضی آقاتهرانی نماینده حوزه انتخابیه تهران ری شمیرانات اسلامشهر و پردیس در دوره های هشتم نهم یازدهم و دوازدهم مجلس شورای اسلامی نیز در کانون توجه بوده است. اما چندی پیش یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه اما در حال حاضر گفته می شود نمایندگانی نظیر آقاتهرانی گرین کارت آمریکا را دارند یادآور شد:«ضریب محدودیت دو تابعیتی در این مجلس افزایش پیدا کرد و قبل از مجلس یازدهم شاید خیلی جدی نمی گرفتند. البته دو تابعیتی هایی که تابعیت موقت داشتند یعنی به اعتبار تحصیل در آن کشور حضور داشتند لذا تابعیت آنها از حیز انتفاع افتاده به این معنی که یک مقطعی دو تابعیتی بودند و اعتبار تابعیت دوم آنها به پایان رسیده است بنابراین در مجلس نماینده ای که دو تابعیت داشته باشد را نداریم کما اینکه در مجلس یازدهم سخت گیری های بیشتری در مورد دو تابعیتی های علی الدوام صورت گرفته است.»
داستان علی لاریجانی شاید مهم ترین مورد برای این ممنوعیت باشد. او که این روزهای حساس در قامت نماینده رهبری به کشورهای لبنان وسوریه سفر کرده و حامل پیام رهبر انقلاب بوده است دو دوره انتخابات ریاست جمهوری به استناد به همین قانون ردصلاحیت شده است این در حالی است که دوازده سال رئیس مجلس شورای اسلامی بوده است.
از دیگر کسانی که در دولت فعلی از او نام برده می شود احمد دنیامالی است. در روزهای گمانه زنی پیرامون کابینه دولت چهاردهم در رسانه ها ومحافل سیاسی رواج داشت بعد از معرفی احمد دنیامالی گزینه پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان به مجلس شورای اسلامی زمزمه هایی شنیده شده است که گویا فرزند او تابعیت کشور دیگری را دارد و به همین دلیل او نمی تواند طبق قانون به وزارتخانه ورزش و جوانان برسد. موضعی که البته چندان مورد توجه مخالفان او قرار نگرفت وبدون طرح آن در مجلس دنیامالی توانست رای اعتماد نمایندگان را کسب کرده ووزیر ورزش وجوانان دولت چهاردهم شود.
این مساله در دولت سیزدهم و مجلس یازدهم نیز مطرح شد. در شهریور ۱۴۰۱ دبیر شورای اطلاع رسانی دولت در توییتر خود نوشته بود: ئیس جمهور در توصیه به مسئولی که فرزندش برای ادامه تحصیل در کشوری دیگر ویزا گرفته بود گفت: «اگر فرزند به خارج رفت پدر هم برود!». اما چیزی نگذشت که معلوم شد فرزند انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده از سال ۹۷ تاکنون تابعیت کانادایی دارد. تابناک ان روزها در این باره نوشته بود: موضوعی که مهدی خزعلی برادر انسیه و کبری خزعلی دیگر مقام مسئول در دولت سیزدهم آن را تأیید کرده و گفته علاوه بر فرزند انسیه که تابعیت کانادایی دارد و ساکن کاناداست فرزندان کبری خواهر دیگرش هم ساکن آمریکا هستند و فرزند خود او هم خارج از کشور زندگی می کند. این سایت اضافه کرد: علاوه بر آن ها می توان به فرزند حدادعادل و زارع پور وزیر ارتباطات دولت رئیسی زاهدی وفا وزیر پیشنهادی کار دولت سیزدهم و ده ها مسئول دیگر اشاره کرد.
انتهای پیام