چند راهکار برای آسان تر شدن تغییر عادت ها


روانشناس و استاد دانشگاه گفت: برای تغییر عادت های سخت باید شروع های کوچک داشته باشیم. به عبارت دیگر باید تغییرات را با گام های کوچک آغاز کنیم.
زینب حاج کاظمی روانشناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا گفت: برای تغییر عادت های سخت باید شروع های کوچک داشته باشیم. به عبارت دیگر باید تغییرات را با گام های کوچک آغاز کنیم و بر پیشرفت های تدریجی تمرکز کنیم و آنها را ببینیم.
وی ادامه داد: برای تغییر عادت های قدیمی باید محرک های فعال شدن عادات را شناسایی و آنها را تغییر داد. همچنین اگر برای هرگونه پیشرفت و تغییر کوچک تشویق و پاداشی در نظر گرفته شود تغییر راحت تر انجام می شود.
این روانشناس داشتن یک محیط مناسب برای تغییر را لازم و ضروری دانست و گفت: گاهی لازم است محیط را تغییر دهیم تا تحول در عادت راحت تر شود چراکه در برخی موارد همین محیط ها تقویت کننده عادت های قدیمی و ناسالم هستند.
حاج کاظمی افزود: لازم است افراد برای تغییر عادات صبوری و پشتکار داشته باشند زیرا تغییر عادت نیازمند تمرین و استمرار است. از سوی دیگر یادداشت برداری و ثبت پیشرفت ها باعث ایجاد انگیزه می شود.
وی با اشاره به اینکه برای ایجاد عادت های پایدار باید اصول مشخصی را رعایت کرد گفت: اگر فردی می خواهد بیشتر پیاده روی کند زمان مشخص کند. به عنوان مثال با خود بگوید که قرار است ۱۵ دقیقه بیشتر از قبل راه بروم.
این استاد دانشگاه توضیح داد: اگر فردی می خواهد صبح روز بعد ورزش کردن را آغاز کند لباس ها و وسایل موردنیاز را از شب قبل آماده و با خود تکرار کند که فقط آغاز کار سخت است.
حاج کاظمی گفت: افراد سعی کنند عادات جدید را با قدیمی تر ها گره بزنند به عنوان مثال مسواک زدن یک عادت همیشگی است اگر قرار است کتاب خواندن را به عنوان یک عادت جدید آغاز کنیم زمان آن را بعد از مسواک زدن تعیین کنیم.
وی با اشاره به اینکه مغز به پاداش پاسخ مثبتی می دهد بیان کرد: برای انجام عادت های جدید خودمان را تشویق و پاداشی در نظر بگیریم. به عنوان مثال بعد از ۳۰ دقیقه مطالعه یک نوشیدنی یا قهوه داغ بنوشیم.
این روانشناس تأکید کرد: ثبت پیشرفت ها و علامت زدن آنها می تواند باعث ایجاد انگیزه در افراد شود. از سوی دیگر در تغییر عادات حتماً باید صبوری کرد چراکه تحقیقات نشان می دهند ممکن است برای تغییر یک عادت حدود ۱ تا ۲ ماه زمان لازم است.
حاج کاظمی گفت: داشتن انعطاف در تغییر عادت بسیار مهم است. اگر روزی به هر دلیلی نتوانستیم رفتاری را انجام دهیم خودمان را سرزنش نکنیم زیرا مهم این است که روز بعد دوباره آن کار را تکرار کنیم.