درمان قطعی ماستیت
ماستیت یک نوع بیماری التهابی و عفونی است که در پستان ها ایجاد می شود. در حقیقت ماستیت شایع ترین بیماری پستان می باشد. بیمار از درد رنج می برد و نیاز به درمان زودهنگام دارد.این بیماری ممکن است به طور خود به خود یا به دلیل شیردهی در پستان ها ایجاد شود. ورم پستان ممکن است در یک یا هر دو پستان ایجاد شود و با تعدادی از نشانه های دیگر این بیماری همراه شود. در این مقاله به بررسی دقیق تر این بیماری می پردازیم.
زنانی که در دوران شیردهی به این بیماری مبتلا می شوند، شیر دادن به نوزاد برای آن ها بسیار دردآور خواهد بود. شایان به ذکر است که ماستیت دوران شیردهی شایعترین ماستیتی است که زنان به خاطر آن به متخصص جراح سینه مراجعه می کنند، اما تمام ماستیت ها از این نوع نیستند و ممکن است در زمان های مختلفی بروز کنند.
علائم این بیماری ممکن است به صورت ناگهانی یا به صورت تدریجی بروز کند ولی نکته ای که اهمیت دارد تشخیص سریع بیماری و مراجعه زودهنگام به پزشک است تا بتوان بهترین درمان را دریافت کرد؛ همین امرمنجر به بهبودی سریع تر خواهد شد؛ چرا که هرچه زمان مراجعه به پزشک دیرتر باشد دوره درمان طولانی تر خواهد بود و در نتیجه بهبودی دیرتر حاصل می شود.
توجه کنید که این بیماری سرطان نیست و سبب افزایش شانس ابتلا به سرطان نیز نمی شود. سن ابتلا به این بیماری به طور معمول بین 17 تا 42 سال می باشد. شدت این بیماری در افراد مختلف متفاوت می باشد؛ برای مثال در بعضی از افراد این بیماری به صورت موقتی و گذرا بروز می کند و در برخی دیگر با علائم شدید و تکرار شونده همراه است.
- وارد شدن باکتری های مضر دهان نوزاد، به مجرای شیر پستان مادر؛ وجود ترک در نوک پستان راه ورود این باکتری ها و میکروب ها را بیشتر کرده پس احتمال ابتلا را افزایش می دهد.
- سرطانی به نام کارسینومای التهابی
- درصورتی که نوزاد به طور کامل شیردهی نشود نیز احتمال مسدود شدن مجاری و در نتیجه ابتلا به بیماری افزایش می یابد.
- بیماری هایی از قبیل دیابت، ایدز و نقص سیستم ایمنی
- درد
- تورم و حساسیت
- احساس وجود
- عفونت
- تب بالا به همراه لرز
- احساس خستگی
- قرمزی روی پوست سینه
- خروج ترشحات غیرطبیعی از نوک پستان
- گرما و داغ شدن پستان
- سوزش در زمان شیر دادن
فقط زنان شیرده به بیماری ماستیت مبتلا می شوند؟
زنانی که زایمان نکرده اند یا یائسه شده اند نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. علت این ابتلا تغییرات هورمونی است.
رعایت چه نکاتی سبب پیشگیری از ابتلا به این بیماری می شود؟
- تعویض مداوم پستان ها برای شیردهی که سبب تخلیه کامل سینه ها می شود.
- تا زمانی که نوزاد به غذا خوردن بیفتد، شیردهی را ادامه دهید.
- سعی کنید ساعات بین طولانی نشود.
- شستن پستان ها با آب گرم قبل از شیردهی سبب افزایش خروج شیر می شود.
- برای توقف شیردهی به صورت تدریجی عمل کنید زیرا قطع ناگهانی آن باعث بازگشت ماستیت می شود.
چه نکاتی می تواند پس از ابتلا به ماستیت مفید باشد؟
- با استفاده از کمپرس سرد می توان یک سری از علائم مانند درد و تورم را کاهش داد. دقت کنید که کمپرس آب گرم می تواند سبب افزایش تورم و التهاب پستان ها شود.
- به مادران توصیه می شود که زمانی که سینه ها نرم تر هستند تمام شیر داخل سینه خود را خارج کنند سپس به نوزاد بدهند.
- شیردهی مکرر به نوزاد می تواند سبب کاهش التهاب شود. این مادران باید سعی کنند که حتی در صورت درد نیز به شیردهی ادامه دهند. برای خارج کردن شیر می توان از شیردوش ها نیز استفاده کرد. حتی اگر نوزاد مایل به خوردن شیر نیست، بهتر است شیر اضافه تخلیه شود.
- نوشیدن بیشتر مایعات باعث تولید بیشتر شیر شده که می تواند به کاهش علائم آزار دهنده ی این بیماری کمک کند. چرا که مایعات با افزایش تعداد دفعات ادرار، به دفع باکتری ها و عوامل عفونت ماستیت از بدن کمک می کنند.
- استفاده از سوتین و یا تاپهای تنگ منع می شود.
- شستن مرتب سینه ها با آب و صابون باعث منع ورود باکتری های مضر به مجاری شیر می شود.
متاسفانه هنوز درمان قطعی و مشخصی برای این بیماری یافت نشده است ولی به طور معمول از داروهای کورتون، آنتی بیوتیک، داروهای ضد التهاب برای درمان استفاده می شود.
عمل جراحی است که برای بالا بردن نوک سینه و از بین بردن پوست اضافی و در مجموع بهبود افتادگی سینه به کار میرود. این عمل در تمام زنان بالغ که رشد سینه های آنها به طور کامل صورت گرفته و دارای سلامت جسمی و آماده ی پذیرش نتیجه ای واقع بینانه از عمل ماستوپکسی هستند مناسب است.
ماستیت گرانولوماتوز (GM) یک بیماری التهابی پستان بسیار نادر با منشا ناشناخته است که زنان در سنین باروری با سابقه شیردهی را تحت تاثیر قرار می دهد. معمولاً به عنوان یک توده سینه در حال بزرگ شدن ظاهر می شود که می تواند تا حد زیادی را بروز دهد.
ماستیت گرانولوماتوز می تواند با یا بدون وجود عفونت رخ دهد. با پیشرفت آن ممکن است باعث تشکیل آبسه سینه شود که یک تجمع موضعی چرک در بافت پستان است. اگر چه این بیماری جزو نیست اما درد های مزمن و علائم آزار دهنده ای برای فرد دارد.
درد پستان ناشی از ماستیت گرانولوماتوز عفونی تنها یکی از علائم این بیماری است. در صورتی که به موقع درمان نشود عفونت به سراسر پستان میرسد و باعث ابتلا به تب بسیار شدید میشود. همچنین ممکن است تهوع و استفراغ در نتیجه این بیماری ایجاد میشود که مانع از تاثیرگذاری داروهای آنتیبیوتیک بر روی باکتریهای عفونی است. درمان به موقع التهاب و عفونت پستان ضرورت دارد تا این بیماری به آبسه شدید تبدیل نشود.
بیماری ماستیت گرانولوماتوز بدخیم:
گرانولوماتوز باعث ایجاد توده دردناک اما غیر سرطانی در پستان می شود. لذا شرایط بدخیم سرطانی در این بیماری مشاهده نمیشود.
علائم رایج ماستیت گرانولوماتوز:
هیچ راهی برای پیش بینی اینکه چه زمانی علائم ممکن است شدیدتر شوند وجود ندارد. اینکه چه چیزی باعث این التهاب مزمن و اپیزودیک سینه می شود، همچنان ناشناخته است. علائم تا حدودی شبیه به بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، و بیماری التهابی تیروئید (به عنوان مثال، تیروئیدیت گریوز یا هاشیموتو) است که در آن سلول های التهابی بدن به جای باکتری یا قارچ به بافت خود واکنش نشان می دهند و به آن حمله می کنند. شایعترین علائم آن عبارتند از:
- درد
- تورم یا بزرگ شدن سینه
- قرمزی، تورم، حساسیت، یا احساس گرما در سینه
- خارش روی بافت سینه
- بزرگ شدن
- بریدگی یا زخم کوچک در نوک پستان یا روی پوست سینه
- تب
- این امکان وجود دارد که علائم ماستیت گرانولوماتوز با علائم سایر بیماری ها اشتباه گرفته شود. برخی از سرنخها از تاریخچه بیمار و معاینه فیزیکی میتواند به تشخیص ماستیت گرانولوماتوز از سایر بیماریهای پستان کمک کند.
- سرطان سینه التهابی (IBD): این بیماری تهاجمی پوست را نیز تحت تأثیر قرار می دهد، اما اغلب با بزرگ شدن سینه آسیب دیده همراه است و می تواند پوست سینه را مانند پوست پرتقال (ضخیم شده توسط مایع لنفاوی) جلوه دهد. پوست IBD اغلب قرمز روشن تر و لکه دارتر از پوست ماستیت گرانولوماتوز است، البته نه همیشه. IBD می تواند با غدد لنفاوی متورم در زیر بغل در همان سمت سینه آسیب دیده همراه باشد.
- سلولیت پستان: این عفونت پوست سینه توسط باکتری هایی ایجاد می شود که به طور طبیعی روی پوست انسان هستند مانند استاف اورئوس. پوست اغلب قرمز روشن با زخم های باز کمتر از ماستیت گرانولوماتوز است.
- : عفونت شدیدتر پستان. یک حفره پر از چرک در سینه باعث تورم، درد، تب و ضعف عمومی می شود. این ترشحات معمولاً غلیظ تر و به شدت زردتر از ترشحات ماستیت گرانولوماتوز است.
بهترین راه برای تشخیص GM، تصویربرداری است، معمولا سونوگرافی پستان و بیوپسی با هدایت تصویر. رادیولوژیست اغلب می تواند تفاوت های ظریف را در سونوگرافی بین خلط التهابی، یک تومور سرطانی یا یک توده چرک در پستان تشخیص دهد. تشخیص با نمونه برداری از بافت با استفاده از تفنگ بیوپسی سوزنی هسته ای نهایی می شود. سپس آسیب شناسان این بافت را در آزمایشگاه با میکروسکوپ تجزیه و تحلیل می کنند. GM زمانی تشخیص داده می شود که سلول های التهابی مرتبط با گرانولوم را ببینند. گاهی اوقات، شرایط دیگر – به عنوان مثال سل یا سارکوئیدوز – می تواند باعث شود بافت زیر میکروسکوپ به این شکل به نظر برسد، بنابراین آزمایشاتی بر روی بیماران برای رد این موارد انجام می شود.
درمان ماستیت گرانولوماتوز از آنتی بیوتیک تا یک عمل جراحی جزئی متغیر است. اجتناب از دخانیات، کاهش وزن و کنترل دیابت می تواند کمک کننده باشد. درمانها التهاب بیش فعال بدن را آرام میکنند و با دو تا سه قرص ایبوپروفن بدون نسخه هر شش ساعت شروع میشوند. اگر ثابت شود که این دارو کافی نیست، از داروهای ضد التهابی قویتر مانند استروئیدها (معمولاً یک دوره 30 روزه، یک قرص در روز) یا تزریق استروئید استفاده میشود.
- بسته به نوع درمان و نیاز یا عدم نیاز به آنتی بیوتیک ممکن است از دو تا چند روز (طول دوره درمان آنتی بیوتیک) زمان لازم باشد. اما معمولا علائم پس از دو روز کاهش می یابد.
- کنار آمدن با این واقعیت که این علائم چرخه ای اغلب برای مدتی باقی می مانند، می تواند دشوار باشد.
همراه با یکی از روشهای افزایش حجم، بالا بردن و خوش فرم نمودن سینه است. این جراحی توسط دکتر سید محمدرضا حکیمیان در اصفهان قابل انجام است. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن اقدام فرمایید.