۶۵ خانه همیار طبیعت روستایی در خراسان رضوی آغاز به کار کرد
تی تی آنلاین/خراسان رضوی با حضور مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی ۶۵ خانه همیار طبیعت روستایی در این استان آغاز به کار کرد.
حسین خافی دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی در حاشیه این مراسم که در روستای حصار شهرستان زبرخان برگزار شد به تی تی آنلاین گفت: این تعداد خانه همیار طبیعت روستایی در قالب تشکل روستایی آغاز به کار کردند.
وی با اشاره به اینکه چند ماه قبل نخستین خانه همیار طبیعت روستایی کشور در روستای دیزباد بالا در شهرستان زبرخان آغاز به کار کرد افزود: با پیگیری های صورت گرفته اکنون ۶۶ خانه همیار طبیعت در این استان فعالیت دارند.
خافی خاطرنشان کرد: در حال حاضر استانی در کشور نداریم که این تعداد خانه همیار طبیعت داشته باشد خانه های همیار طبیعت روستایی به عنوان یک تشکل محلی رسمی فضا و بستری هستند برای اینکه علاقه مندان به فعالیت در حفاظت و احیاء عرصه های منابع طبیعی و محیط زیست بتوانند با حضور در این مکان ها فعالیت بهتری داشته باشند.
حفاظت و احیاء منابع طبیعی و محیط زیست محور اصلی خانه های همیار طبیعت
وی گفت: گرچه مراحل اداری تشکیل سازمان مردم نهاد طولانی است اما چون برای راه اندازی خانه های همیار طبیعت قوانین تسهیل شده به نسبت نیز استقبال هم افزایش یافته است.
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی افزود: افراد در روستاها می توانند با راه اندازی خانه های همیار طبیعت به ساده ترین روش ممکن در همان منطقه و محدوده روستای خودشان به صورت قانونی و منسجم فعالیت هایشان را انجام دهند.
وی با بیان اینکه همیاران طبیعت برای برنامه ریزی های بهتر دارای مکان شده اند اظهار کرد: گرچه محور اصلی خانه های همیار طبیعت روستایی فعالیت در زمینه حفاظت و احیاء منابع طبیعی و محیط زیست است ولی هر مورد دیگری را که منجر به آبادانی روستا شود در قالب فعالیت های داوطلبانه و عام المنفعه می توانند در همین مجموعه انجام دهند.
زبرخان پیشگام در خانه های همیار طبیعت روستایی
خافی با اشاره به اینکه چون خانه های همیار طبیعت روستایی عمر زیادی ندارند نیازمند حمایت بیشتری هستند گفت: در تمامی شهرستان های استان خانه های همیار طبیعت روستایی داریم اما در حال حاضر بیشترین تعداد با ۱۵ خانه همیار طبیعت روستایی مربوط به شهرستان زبرخان است.
وی خاطرنشان کرد: بیشترین فعالیت های سازمان های مردم نهاد در شهرها اتفاق افتاده است و کمتر بوده که روستاها هم بتوانند این گونه تشکل ها را داشته باشند اما اکنون با تسهیل گری که صورت گرفته می توانند در بخش روستایی هم ورود کنند.
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی اظهار کرد: آموزش به جوامع محلی طریقه نگهداری از مرتع و گونه های ارزشمند گیاهی و دارویی نحوه مشارکت در کاشت یک میلیارد درخت و… از جمله آموزش هایی است که در خانه های همیار طبیعت روستایی به شهروندان داده می شود.
وی همچنین از برگزاری کارگاه های آموزشی مختلف در شهرستان ها خبر داد و گفت: از ابتدای امسال تاکنون بالغ بر ۱۰۰ کارگاه آموزشی مختلف در شهرستان ها برگزار شد که بیشتر از ۴۰ کارگاه فقط برای معلمین و دانش آموزان به صورت حضوری بوده است.
عضویت ۲۶ هزار نفر در سامانه همیاران طبیعت خراسان رضوی
خافی گفت: با آموزش هایی که داده شده هم اکنون ۱۱ شهرستان در تولید نهال منطبق با شرایط اقلیمی منطقه شان در منازل فعالیت دارند ضمن اینکه تولید نهال را با آب های خاکستری انجام می دهند.
وی افزود: این تولیدات علاوه بر اینکه به لحاظ اقتصادی می تواند به شهروندان کمک کند در احیای عرصه های منابع طبیعی نیز کمک می کند.
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی در ادامه با بیان اینکه تاکنون حدود ۲۶ هزار نفر در سامانه همیاران طبیعت خراسان رضوی ثبت نام کرده اند افزود: برای تعداد قابل توجهی از این افراد کارت همیار طبیعت صادر شده است.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته به دانش آموزان آموزش داده شد تا در حیاط مدرسه بتوانند تولید نهال کنند اظهار کرد: این دانش آموزان طی ۴ تا ۵ ماه در فرایند تولید نهال درگیر می شوند و شاهد به بار نشستن زحماتشان هستند. قطعاً با این کار بهتر قدر درخت را خواهند دانست.
تولید بیش از ۱۴۰ هزار نهال توسط دانش آموزان خراسان رضوی
خافی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۱۴۰ هزار نهال توسط دانش آموزان خراسان رضوی تولید شده است افزود: امسال تمامی نهال ها به نهالستان های استان منتقل شده تا در اسفندماه کاشته شود. ضمن اینکه حفاظت از عرصه های عمومی بسیار افزایش پیدا کرده است.
وی ضمن معرفی کارکردها و اهمیت ایجاد تشکل های محلی افزود: خانه همیار طبیعت بستری مناسب برای فعالیت علاقه مندان به حفاظت و احیاء منابع طبیعی در روستا است که می تواند در احیاء دانش بومی افزایش سطح آگاهی جامعه محلی و کاهش آسیب به عرصه های طبیعی مفید واقع شده و در سایر زمینه های اجتماعی فرهنگی و عمرانی مرتبط با آبادانی همه جانبه روستا فعالیت کند.
اهداء آب برای آبیاری درختان مسیر زائران پیاده
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی با اشاره به گستردگی عرصه های منابع طبیعی مشارکت روستاییان را امری بسیار حائز اهمیت در حفاظت از منابع طبیعی روستا برشمرد و ابراز امیدواری کرد که ایجاد خانه های همیار طبیعت بتواند به عنوان یک تشکل محلی مردم نهاد در راستای توسعه فرهنگ منابع طبیعی گام بردارد.
وی در پایان گفت: گرچه آب در منطقه خراسان رضوی یک موضوع مهم و حیاتی است اما با این وجود و همزمان با افتتاح خانه همیار طبیعت روستای حصار ۴ نفر از خیرین این روستا سهمی که به مدت ۶ساعت از قنات روستا داشتند را برای آبیاری درختان مسیر زائران پیاده از زبرخان به سمت مشهد هدیه کردند.
این مراسم در روستای حصار شهرستان زبرخان با حضور مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری مسئول حوزه نماینده ولی فقیه در جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان فرماندار و بخشداران شهرستان زبرخان مسئولین محلی و اهالی طبیعت دوست روستای حصار برگزار شد.
بخش زبرخان نیشابور تیرماه ۱۳۹۹ به شهرستان ارتقا یافت. هم اکنون این شهرستان به مرکزیت شهر “قدمگاه” و شهرهای خرو “دَرود” اسحاق آباد و قدمگاه و ۵۱ روستای دارای دهیاری ۶۰ هزار نفر جمعیت دارد.
انتهای پیام