رنگ های مورد استفاده در چاپ سیلک
رنگ مخصوص چاپ سیلک
چاپ سیلک در صنعت چاپ یکی از پر کاربرد ترین روش ها محسوب می شود. چاپ روی صفحه یا چاپ سیلک روی صفحه یک تکنیک چاپ است که در آن از توری برای انتقال رنگ بر روی بستر خاصی استفاده می شود. چاپ سیلک یک راه عالی برای ایجاد اقلام تبلیغاتی موثر و طولانی مدت مانند کیف، تی شرت، پرچم، بنر و موارد دیگر است. با این حال، استفاده از نوع مناسب رنگ چاپ سیلک برای به دست آوردن بهترین نتایج مهم است.
رنگ چاپ سیلک روی صفحه چسبناک تر از رنگ معمولی است و دارای خواص متنوع دیگری است تا خواسته ها و انتظارات مختلف فرآیند چاپ سیلک را برآورده کند. متداول ترین رنگهایی که برای چاپ سیلک استفاده می شوند شامل رنگ پلاستیزول روغنی، رنگ مبتنی بر آب، تخلیه و رنگ حلال است. افرادی که به رنگ سازگار با محیط زیست علاقه دارند می توانند از نوع PVC استفاده کنند.
چاپ سیلک چیست؟
چاپ سیلک در کنار چاپ IML و چاپ متالایز یک روش مدرن و امروزی در صنعت چاپ میباشد که به وسیله مدل های مختلفی به نام شابلون روی سطوح مختلف قابل چاپ میباشد. یکی از رایج ترین نمونه های چاپ سیلک، چاپ روی پارچه میباشد که باعث رونق برخی صنایع مانند نساجی شده است. به زبان ساده تر این نوع چاپ، تنوع زیادی را در این صنعت به وجود آورده است.
چاپ سیلک برای اولین بار در کشور ژاپن استفاده شد. ژاپنی ها در آن زمان از پارچه های ابریشمی برای چاپ استفاده میکردند؛ به همین دلیل اسم این روش را سیلک به معنی ابریشم گذاشتند. هیچ روشی در دنیا مانند چاپ سیلک نمیتواند مرکب را روی سطح منتقل کند. به همین دلیل این روش همچنان یکی از بهترین روش های چاپ در این صنعت میباشد و در برخی از کشورها همچنان رونق دارد.
در این روش شما میتوانید روی مواد مختلف مانند پارچه، سرامیک، فلز و غیره چاپ های رنگارنگ انجام دهید. یکی دیگر از مزایایی که این روش را نسبت به سایر روش ها متمایز میکند این است که با چاپ سیلک میتوان روی سطوح مدور و غیر همسطح نیز چاپ کرد. به همین خاطر از این روش چاپ برای تبلیغات روی لیوان و تقویم و سررسید استفاده میشود.
چاپ معمولی، چاپ با لاک حساس برجسته آبی، چاپ ترام وچاپ پلاستی زول انواع مختلف چاپ سیلک میباشند. چاپ سیلک از نظر اقتصادی یک روش کامل مقرون به صرفه است؛ به همین خاطر برای شروع نیازی به سرمایه زیاد ندارید. شما میتوانید با سرمایه کم، برای صنایع دستی، کارگاه چاپ سیلک را راه اندازی کنید.
کاربرد های چاپ سیلک در صنعت:
از این روش در صنایعی مانند خودروسازی، مواد غذایی و لبنی، لوازم ورزشی، تقویم، صنعت کاشی و ظروف چینی، بخاری، سطل روغن، ظروف یکبار مصرف، چاپ پد موس و غیره استفاده میشود. همچنین این روش کاربرد زیادی در چاپ هدایای تبلیغاتی دارد.
چاپ روی پارچه
به زبان ساده، چاپ تصویر به وسیله یک توری که دارای سوراخ های بسیار ریزی است انجام میشود. این توری داخل یک کلیشه ثابت که معمولا از جنس چوب است قرار میگیرد و برای چاپ از آن استفاده میشود. برای چاپ یک تصویر روی پارچه، ابتدا تصویر مورد نظر را روی توری ایجاد میکنند و سایر قسمت های توری که نیازی به انتشار رنگ ندارد را با موادی به نام امولسیون میپوشانند.
سپس شابلون طراحی شده را روی پارچه قرار میدهند. در مرحله آخر غلطک های آغشته به رنگ با فشار بالا از روی آن عبور میکنند. به این صورت رنگ ها به خوبی به پارچه منتقل میشوند و طرح مورد نظر روی پارچه چاپ میشود. با اینکه روش های زیادی در چاپ روی لباس وجود دارد؛ اما همچنان چاپ سیلک بهترین روش در این زمینه میباشد.
رنگ های مورد استفاده در چاپ سیلک
بسته به نوع جنس کالا رنگ چاپ در این روش میتواند متغیر باشد. در این قسمت مهم ترین رنگ ها و کاربرد آنها را در چاپ سیلک به شما میگوییم.
رنگ PVC: این نوع رنگ بیشتر برای محصولاتی مانند پلی اتیلن، جعبه و کارتن و جلد مدارک استفاده میشود. از ریتارد به عنوان حلال برای این نوع رنگ استفاده میشود.
- رنگ PP: برای محصولاتی مانند ظروف یکبار مصرف و پوشه های دکمه دار استفاده میشود. حلال این نوع رنگ نیز ریتارد میباشد.
- روغنی: این نوع رنگ برای نایلون و نایلکس استفاده میشود. از مشکلات این رنگ این است که دیر خشک میشود. همچنین باید بدانید که حلال رنگ روغنی بنزین میباشد.
- رنگ اورینت: از آن برای چاپ پارچه و تیشرت با طرح های برجسته استفاده میشود. حلال این رنگ روغن گشایش میباشد.
- رنگ های پیگمنت و پلاستیزول: کارایی این رنگ ها دقیقا مانند رنگ اورینت میباشد و مانند رنگ اورینت از گشایش روغن به عنوان حلال برای این رنگ ها استفاده میشود.
در انتخاب رنگ باید دقت داشته باشید که رنگ مورد نظر با جنس کالا سازگار باشد تا مشکلی پیش نیاید. نکته دیگر این است که در صنعت چاپ رنگ های قرمز، آبی، سفید، مشکی و زرد رنگ های اصلی هستند و از ترکیب این رنگ ها، میتوان به سایر رنگ ها رسید.
لوازم چاپ سیلک
به منظور ایجاد تصاویر چاپی زیبا، برخی از تجهیزات چاپ روی صفحه به همان زیبایی مورد نیاز است. فرآیند تولید شامل ابزارهای زیر است:
- دستگاه چاپ
- رنگ مخصوص چاپ سیلک
- کفگیرک
- خشک کن نوار نقاله
مزایای استفاده از رنگ چاپ سیلک چیست؟
توصیه می شود از چاپ روی صفحه برای طرح های حداکثر چهار رنگ استفاده شود. این روش به ویژه برای سفارشات عمده مفید است زیرا بسیار مقرون به صرفه است. چاپ طرح های خاص و شخصی شده با این تکنیک مزایای زیادی دارد که در اینجا آمده است:
- رنگ ضخیم برای چاپ روی پارچه: رنگ استفاده شده در این روش ضخیم تر است و به تی شرت اجازه می دهد تا رنگ های مختلف و لوگو های با رنگ بندی زیاد را نمایش دهد. حتی روی پارچه های تیره تر نیز این اطمینان داده می شود که طرح شما کاملاً قابل مشاهده است. مطمئناً توجه هر کسی را به خود جلب خواهد کرد.
- مناسب برای همه رنگ های لباس: لباس های رنگی مختلف می توانند برای چاپ روی صفحه استفاده شوند
- رنگ مخصوص چاپ سیلک روی پارچه پیراهن جذب نمی شود. این بدان معنا است که طرح مورد نظر را می توان روی هر رنگ پیراهن یا لباس مورد نظر چاپ کرد. در مواقعی که نشان لوگو شرکت برای امور تبلیغاتی باید جلب توجه کند استفاده از رنگ مخصوص چاپ سیلک توصیه می شود.
- چاپ به صورت متمایز تحویل داده می شود. مطمئناً در پایان روز، تقریباً هر کسی می تواند یک مورد سفارشی را طراحی کند، اما سوال این است: چقدر خوب به نظر می رسد؟ به طور کلی استفاده از رنگ مخصوص چاپ سیلک این اطمینان را می دهد که چاپی متمایز نسبت به سایر رنگ ها بر روی بستر انجام می شود.
- کیفیت عالی نسبت قیمت: در اصل با روش چاپ سیلک و استفاده از رنگ مخصوص چاپ سیلک صرفه اقتصادی بالایی برای شما دارد. چاپ صفحه ای محصولات تبلیغاتی با اینکه در تعداد بالا انجام می شود اما به این معنی نیست که از کیفیت کاسته شود و در واقع برعکس آن است. شما محصولات چاپی با کیفیت بالا را با قیمت فوق العاده مقرون به صرفه دریافت می کنید. • با فرایند چاپ روی صفحه، می توانید از ماندگاری طولانی مدت اقلام خود مطمئن باشید.
- چاپ روی صفحه اطمینان می دهد که بستر چاپ شده به طور کلی در برابر بسیاری از روش های مختلف شست و شو مقاوم است. چه با شستن دستی وسایل یا استفاده از ماشین لباسشویی این اطمینان وجود دارد که طرح چاپ شده در جای خود باقی می ماند.
- از رنگ مخصوص چاپ سیلک می توان در طیف وسیعی از بسترهای چاپی استفاده کرد. این بدین معنا است که تفاوتی ندارد که بستر شما از جنس چوب باشد یا پارچه. سطح چاپ صاف باشد یا انحنا داشته باشد. رنگ مخصوص چاپ سیلک به خوبی به سطح می چسبد.
رنگ های پرکاربرد در چاپ سیلک رنگهایی که در چاپ سیلک استفاده می شوند شامل موارد زیر هستند:
- رنگ براق یا فلزی
در رنگ براق از پوسته های فلزی به عنوان افزودنی در رنگ برای ایجاد جلوه درخشان استفاده می شود. معمولاً در رنگ های طلایی یا نقره ای موجود است، اما می توان آن ها را با هم مخلوط کرد تا رنگ های بیشتری ایجاد شود. معمولا در چاپ سیلک به صورت یک چسب روی پارچه چاپ می شود سپس الیاف با مقیاس نانو روی آن اعمال می شود. نوع نقره ای آینه ای نیز موجود است که در آن رنگ بسیار بازتابنده و بر پایه حلال است.
- پلاستیزول
پلاستیزول رایج ترین رنگ مورد استفاده در تزئین لباس های تجاری است. علت محبوب بودن این رنگ در چاپ سیلک شفافیت، نمایش خوب رنگ روی پس زمینه های تیره و ضد آب بودن می باشد. همانطوری که از نام آن پیدا است از مواد پلاستیکی (پودر PVC) ساخته شده است. این چاپ را می توان با افزودنی های مخصوص نرم تر کرد. همچنین می توان با افزودن لایه های اضافی رنگ آن را برجسته تر چاپ کرد. رنگهای پلاستیزول برای چاپ نیاز به حرارت تقریباً 150 درجه سانتی گراد (300 درجه فارنهایت) دارند.
- رنگ جیر
رنگ جیر یک افزودنی با رنگ شیری است که به پلاستیزول اضافه می شود. با افزودنی جیر می توانید هر رنگ پلاستیزول را به حالت جیر در آورید. این در واقع یک عامل دمیدن پف است که به اندازه رنگ معمولی پف نمی کند. دستورالعمل ها از تولید کننده به تولید کننده متفاوت است، اما به طور کلی تا 50٪ جیر را می توان به پلاستیزول معمولی اضافه کرد.
- رنگهای مبتنی بر آب
اینها بیشتر از رنگ پلاستیزول به پارچه نفوذ می کنند و احساس بسیار نرم تری ایجاد می کنند. ایده آل برای چاپ رنگهای تیره تر بر روی لباس های روشن تر. همچنین برای چاپ های بزرگتر که بافت مهم است، مفید است. برخی از رنگها برای دائمی شدن چاپ به گرما یا کاتالیزور اضافی نیاز دارند.
حلال رنگ چاپ سیلک
در زمینه چاپ روی صفحه، تنوع حلال ها بسیار زیاد است. معمولی ترین حلال رنگ چاپ سیلک مخلوطی از افزودنی های بنزن هیدروکربن با اترهای گلیکول و سیکلو هگزانون، حلال های معطر (مانند تولوئن یا زایلن)، کتون ها (مانند استون) استات یا متیلن کلراید می باشد.
باید دقت کرد که بنزن هیدروکربن ماده ای سرطان زا می باشد. علاوه براین باید توجه داشت که همه این حلال ها، چه به صورت خالص و چه به صورت مخلوط، به دلیل ویژگی های سمی و قابلیت آتش زا بودن بسیار خطرناک هستند. با وجودی که تولیدکنندگان رنگ به طور فزاینده ای در حال توسعه محصولات مبتنی بر آب با عملکرد بالا هستند اپراتورهای سنتی با حلال های تمیز کننده خطرناک همچنان به کار خود ادامه می دهند. بنابراین در هنگام استفاده از آنها باید از ماسک استفاده کرد و اصول ایمنی کار را رعایت کرد.