یک نانوا چقدر درآمد دارد ؟
نانوایی ، از معرفی شغل تا راه اندازی و درآمد
به تولید و عرضه نان (سنتی یا فانتزی)«نانوایی» میگویند. البته به جایی هم که در آن نان میپزند، «نانوایی» گفته میشود. شغل نانوایی نیازی به تحصیلات خاصی ندارد.
نانوا کیست؟
نانوا کسی است که خمیر نان را تهیه میکند، آن را می پزد و در بسیاری از موارد خود آن را در اختیار مشتری قرار میدهد.
ویژگیهای شغل نانوایی
مردم دار و با اخلاق است: نان جزء محصولاتی است که همه مردم از هر طبقه و در هر سنی از آن استفاده میکنند بنابراین، یک نانوای خوب باید توانایی برقراری ارتباط با مردم را داشته باشد تا به اصطلاح کاسب خوبی باشد و مشتریانش را حفظ کند.
وجدان کاری دارد: یک نانوای خوب برای بهبود کیفیت نان، از مواد با کیفیت و به اندازه لازم استفاده میکند تا خمیر بهتری داشته باشد و برای کسب منافع بیشتر کیفیت نان را پایین نمیآورد.
ورود به شغل نانوایی
شما میتوانید با تحصیلات کمتر از دیپلم نیز وارد این کار شوید ولی باید بدانید که در دنیای امروز که رقابت و فکرهای نو جایگاه والایی دارند، با افزایش سطح تحصیلات خود میتوانید بسیار سریعتر در این کار پیشرفت کنید. یادتان باشد که نانوایان در شروع کار خود باید اصول اولیه این کار را آموزش ببینند و مهارتهای لازم را کسب کنند.
پیشرفت شغلی شغل نانوایی
پس از اینکه مهارت لازم را درپخت نان های سنتی (سنگک، بربری، تافتون، لواش) یا فانتزی (باگت، فرانسوی و … ) پیدا کردید، با داشتن سرمایه اولیه میتوانید نانوایی باز کنید. اگر نان خوبی تولید کنید، مشتریان زیادی جذب شما میشوند. شما حتی برای پیشرفت بیشتر میتوانید از خلاقیت خود در پخت نان استفاده کنید. برای مثال برخی نانواییهای سنتی، نانهای محلی شهرهای دیگر را نیز تولید میکنند. نانوایی های فانتزی نیز شیرینی و کلوچه میپزند و بازار کار خود را رونق میبخشند.
فضای شغلی شغل نانوایی
فضای نانوایی به نوع نانی که در آنجا پخت می شود، (سنتی یا فانتزی) بسیار وابسته است ولی به هر حال، مغازه نانوایی باید فضای کافی برای قرار گرفتن تنور، دستگاه خمیر، میز کار و … داشته باشد. این کار به آب، برق و گاز، بسیار وابسته است و در صورت حذف هر کدام از این عوامل کار نانوا تعطیل میشود. نانواییها با رستورانها، ساندویچیها، سالنهای تهیه غذا و عموم مردم در ارتباطاند.
وظایف و مسئولیتهای شغل نانوایی
نانوا باید صبح بسیار زود کار خود را آغاز کند. خمیر زدن، نظافت مغازه ، شستن پاروها، الک کردن آرد و جمع وجور کردن سنگ (برای نان سنگک) نیز بر عهدۀ نانواست. البته با توجه به مرتبه افراد شاغل در نانوایی، هر کدام از این وظایف بر عهدۀ یک نفر است. بالاترین پست در این حرفه متعلق به شاطرهاست که کار پخت نان را انجام میدهند. همچنین، افرادی به عنوان چانه گیر و خمیرگیر در نانوایی ها فعالیت می کنند و هر یک از این افراد بخشی از کار را به عهد. میگیرند تا بالاخره محصول نهایی یعنی نان تهیه شود.
مطلوبیتهای شغل نانوایی
مطلوبیت این شغل این است که شما در صورت علاقه به این کار، از ارتباط با مردم و تهیۀ نان برای آنان لذت میبرید و با تمام قشرهای جامعه در ارتباط هستید.
محدودیتهای شغل نانوایی
نانوایان در بیشتر ساعت کاری خود باید بایستند و این موضوع میتواند باعث فرسایش جسمی سریع آنها شود. از طرف دیگر به دلیل قرارگرفتن در معرض حرارت زیاد تنور، اغلب نانوایان از ناراحتی چشم رنج میبرند. همانطور که گفتهشد، یکی از محدودیتهای این شغل این است که با قطع آب، برق یا گاز کار تعطیل میشود.
اهمیت شغلی شغل نانوایی
بسیاری از غذاهای سنتی ایرانی مانند دیزی، کباب و کلهپاچه با نان خورده میشوند و این موضوع بر اهمیت وجود نان و نانوایی در سطح جامعه میافزاید. نان برای ایرانیان جزء جدایی ناپذیر وعدههای غذایی محسوب میشود؛ به طوری که ممکن است در هر سخ وعدۀ غذایی روزانه از آن استفاده کنند.
تحلیل کسب و کار شغل نانوایی
پخت نان و سود بردن از آن تابع شرایط بسیاری است که مهمترین آنها مکان مناسب برای احداث نانوایی است؛ همچنین با توجه به افزایش قیمت آرد و دو نرخی شدن آن (دولتی و آزاد) و افزایش دستمزد کارگر در سال 94 از سوی دولت (حداقل دستمزد کارگری 712 هزار و 425 تومان است)، دخل و خرج نانوایان با هم جور در نمیاید و آنها را مجبور میکند تا با توجه به نوع نانی که پخت میکنند از محصولات فرعی مانند پاشیدن خشخاش روی نان یا فروش انواع نانهای حجیم به فرمها و طعمهای مختلف در کنار نانهای سنتی استفاده کنند تا بتوانند از پس هزینههای بالای نانوایی بر بیایید و آخر ماه سود نیز بکنند.
در بین انواع نانهای سنتی سود حاصله از نانوایی سنگکی بیشتر از انواع دیگر است ولی کار آن هم سختر است. همچنین میزان دستمزدها در سنگکی بالاتر است به طوری که مجموع دستمزد حداقل سه کارگر در نانوایی سنگکی بین 300 تا 350 هزار تومان در روز است در حالی که همین تعداد کارگر در نانوایی بربری بین 150 تا 200 هزار تومان هزینه در بر دارد. میزان پخت هر نانوایی تابع شرایطی مانند مکان، بافت و تراکم جمعیتی منطقه و فاصله از نانوایی بعدی دارد که این فاکتور ها در کنار کیفیت پخت و مشتری مداری میتواند سودآوری خوبی را برای نانوایی به همراه داشته باشد.
یک نانوایی سنگکی به طور معمول در روز بین 7 تا 8 کیسه آرد مصرف میکند که البته این میزان در صورت در نظر گرفتن موقعیت محل و تعداد مشتریها میتواند تا 14 کیسه نیز افزایش یابد. در یک نانوایی دستمزد شاطر از همه بیشتر است مثلا در سنگکی این مبلغ بین 100 تا 130 هزار تومان در روز است البته این انتظار از شاطر میرود که حداقل 7 کیسه آرد را در ازای این دست مزد پخت کند و در صورتی که از این میزان بیشتر پخت کند دستمزد بیشتری دریافت میکند.
در اینجا برای نمونه دخل و خرج یک نانوایی سنگکی را با هم به طور تقریبی برسی میکنیم: هزینه اجاره مکان: حداقل 50 میلیون رهن و ماهی 3 تا 4 میلیون اجاره. بهترین جا برای نانواییهای فانتزی بر خیابان اصلی و پر رفت و آمد است. این انتخاب برای این است که اول از همه نان های فانتزی در کمترین زمان باید مصرف شوند تا از بین نروند و دوم اینکه چون این نانها بدون صف عرضه میشود اگر در خیابان اصلی قرار بگیرند مشکلی به وجود نمیآورند. نانواییهای سنتی در برخی ساعات کاری شلوغ شده و حتی منجر به بسته شدن صف جلوی نانوایی هم میشود، پس بهتر است این شلوغیها در کوچه یا خیابانهای فرعی برقرار شود.
هزینه تجهیزات: حداقل 30 میلیون تومان برای خرید تجهیزات دست دوم و یا 70 میلیون تومان برای خرید تجهیزات نو.
هزینه دستمزد کارگر: دستمزد کارگر سنگکی بیشتر از نانهای دیگر است و با توجه به کاری که انجام میدهد بین 60 تا 130 هزار تومان متغیر است.
هزینه آب- برق-گاز: به طور معمول با توجه به یارانهای که دولت به نانواییها میدهد بین 30 تا 40 هزار تومان هزینه مصرف انرژی در نانوایی است. حداقل تعداد کارگر: بسته به تعداد پخت بین 3 تا 4 نفر.
وزن هر کیسه آرد: 40 کیلو گرم. قیمت هر کیسه آرد: دولتی برابر35000 تومان و آزاد برابر55000 تومان. تعداد نان به ازای هر کیسه آرد: 110 تا 120 عدد.
قیمت نان سنگک: دولتی معادل 800-1000 تومان و آزاد معادل 1300-1500 تومان.
سرمایه مورد نیاز برای شغل نانوایی
برای راهاندازی یک واحد نانوایی سنگکی با متراژ حدود 70 مترمربع حدود 100 میلیون تومان سرمایه اولیه (بدون احتساب مکان کسب و کار) مورد نیاز است که از این مبلغ حدود 70 میلیون تومان شامل سرمایه ثابت (خرید تجهیزات) و 30 میلیون تومان بعنوان سرمایه در گردش (مواد، انرژی و دستمزد) میباشد.
درآمد انتظاری شغل نانوایی
میزان فروش یک واحد نانوایی سنگکی با در نظرگیری به طور متوسط پخت 10 کیسه 40 کیلوگرمی آرد در روز، برابر ماهانه حدود 30 میلیون تومان خواهد بود. از طرفی هزینههای ماهانه این واحد شامل مواد، انرژی و دستمزد برابر 20 میلیون تومان میباشد که در صورت اجاره مکان مبلغ اجاره نیز به این هزینه اضافه خواهد شد. نقطه سر به سر پخت با 8 کیسه آرد در روز محقق شده و الباقی به عنوان سود باقی خواهد ماند. به عبارتی هر چه محل واحد به طور دقیقتری انتخاب شود و بتوان بیش از 8 کیسه در روز پخت و فروش نمود سوددهی نانوایی به طور قابل ملاحظهای افزایش خواهد یافت.
پیشنهاد کسب و کار برای شغل نانوایی
با توجه به تحلیل مختصری که انجام شد، این کسب و کار می تواند سودآوری مطلوبی داشته باشد اما لازمه آن این است که به روشهای مختلف هزینههای راهاندازی و تولید را پایین بیاوریم و در عوض سعی کنیم با به خرج دادن کمی خلاقیت تفاوت در ظاهر نانوایی، برخورد با مشتری، کیفیت و تنوع در پخت، سود خود را افزایش دهیم همچنین هر نانوایی محل مخصوص به خودش را می طلبد و میتوان با انتخاب محل مناسب و افزایش فروش روزانه به سود قابل قبولی دست یافت.
منبع: نان سالم تبریز