نصب موتورخانه در تهران و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید
موتورخانه چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از مهمترین سیستم های سرمایشی و گرمایشی ساختمان ها در موتورخانه یا Boiler Room خلاصه می شود. شوفاژخانه اتاق و یا فضایی است که تجهیزات مکانیکی در کنار کنترلرهای الکترونیکی به منظور تهویه مطبوع ساختمان و تولید آب گرم در آن قرار گرفته اند. اندازه موتورخانه ها با توجه به نوع کاربری ساختمان و همچنین متراژ آن سنجیده می شود، به عنوان مثال برای یک مجتمع مسکونی کوچک می توان زیرزمین ساختمان را به عنوان شوفاژخانه در نظر گرفت، اما در ساختمان های بزرگ تر به فضایی بیشتر، شاید در حدود چندین اتاق برای راه اندازی این مکان نیاز است.
همچنین با توجه به اینکه سر و صدای زیادی توسط تجهیزات مشغول به کار در این فضا تولید می شود، معمولاً محل احداث موتورخانه تاسیسات را در مکانی خارج از ساختمان اصلی در نظر می گیرند. با توجه به توضیحات داده شده مشخص می شود که کاربرد اصلی شوفاژخانه در تامین سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان و همچنین تولید آب گرم همیشگی در خطوط انتقال آب شرب ساختمان است. با تاسیسات لوتوس بهترین شرکت نصب موتورخانه در تهران همراه باشید تا نکات کاربردی نصب موتورخانه را بگوییم.
مزایا و معایب موتورخانه
درست است که با راه اندازی موتورخانه می توانیم گرما، سرما و حتی رطوبت داخل ساختمان را به راحتی کنترل کنیم، اما این تمام داستان نیست و قطعاً Boiler Room با مزایا و معایبی همراه است که در ادامه به مهمترین آن ها اشاره می کنیم.
مزایای موتورخانه
شوفاژخانه ها مزیت های متعددی دارند که عده ای را متقاعد به صرف هزینه های تقریباً سنگین به منظور راه اندازی این مکان کرده اند:
· هزینه پایین تر برای ساختمان های چندین واحده
وقتی پای صحبت مزایای موتورخانه به میان می آید، اکثراً این مکان را با پکیج مقایسه می کنند اتفاقاً ما هم در مطلبی با عنوان موتورخانه بهتر است یا پکیج دیواری به بررسی مزایا و معایب این دو سیستم گرمایش مرکزی پرداخته ایم.
اما اولین نکته حایز اهمیت در مقایسه بین پکیج و شوفاژخانه در این است که اگر قرار باشد این مکان را برای ساختمان های چندین واحده راه اندازی کنیم، هزینه تمام شده خرید تجهیزات، تعمیرات و نگهداری آن ها بسیار کمتر از نصب پکیج برای هر طبقه و هزینه های مربوط به تعمیر و سرویس پکیج می شود.
علاوه بر این ها میزان مصرف سوخت در موتورخانه ها بسیار کمتر از مصرف سوخت چندین پکیج گازسوز در مجتمع های مسکونی چند واحده است. به همین دلیل اکثراً توصیه می شود از شوفاژخانه برای ساختمان های چند واحده استفاده شود.
· طول عمر بالاتر
قطعات و تجهیزات مورد استفاده در موتورخانه اغلب بسیار قوی و کارکشته هستند و از طرفی تعمیر و نگهداری اصولی و منظم این تجهیزات می تواند ضامن طول عمر بالای این سیستم باشد. به نحوی که شاید پکیج در بهترین حالت خود 10 سال عمر کند، اما موتورخانه می تواند در صورت رسیدگی مناسب بین 30 الی 40 سال با بهترین و بالاترین راندمان مشغول به کار باشد.
· ایمنی بیشتر
گفتیم که موتورخانه در فضایی خارج از محل سکونت مثل زیرزمین و یا محوطه خارجی احداث می شود، همین موضوع می تواند دلیل اصلی امینت بالا در این محل باشد. از این ها گذشته، تجهیزات کنترلی پیشرفته به منظور پیشگیری از هر نوع خطر احتمالی در شوفاژخانه لحاظ شده است.
در حالی که اغلب محل نصب پکیج را در داخل ساختمان در نظر می گیرند، به همین دلیل خطراتی احتمالی همچون مسمویت با گازهای حاصل از احتراق پکیج و یا انفجار دستگاه در اثر افزایش ناگهانی فشار بار این وسیله وجود دارد.
· امکان طراحی در اندازه های مختلف
سایز موتورخانه با توجه به تعداد تجهیزات به کار رفته در آن می تواند در حد یک زیرزمین یا پارکینگ کوچک تا یک فضای بزرگ چند اتاقه متغیر باشد، همین مزیت دست صاحبان ملک را برای راه اندازی شوفاژخانه و انتخاب مکان مناسب برای احداث آن باز می گذارد. بنابراین لازم نیست برای احداث و راه اندازی شوفاژخانه مکان بسیار بزرگی را در نظر گرفته و هزینه های بالایی متقبل شوید.
· همه تجهیزات در یک مکان
موتورخانه طوری طراحی می شود که از دیگ بخار گرفته تا منبع انبساط و تابلو برق همگی در یک مکان جمع شده اند، بنابراین تعمیر و نگهداری آن ها به سادگی و با هزینه کمتری انجام می شود
· کیفیت هوای بیشتر
چون شوفاژ خانه در بیرون از محل سکونت افراد احداث می شود، بنابراین از اکسیژن موجود در هوای داخل ساختمان برای سوخت استفاده نمی شود و هیچ نوع گاز حاصل از احتراق نیز در محیط داخلی وارد نمی شود. در نتیجه هوای خانه ها مطبوع تر و سالم تر است.
· عدم اشغال فضای داخلی
وقتی قرار باشد تمام تجهیزات تولید و انتقال گرمایش و سرمایش در خارج از ساختمان نصب شوند، دیگر نیازی به اشغال فضای داخلی نیست و تنها دستگاه های توزیع گرمایش و سرمایش همچون فن کوئل ها، رادیاتورها و یا هواسازها هستند که بخش کوچکی از خانه را تصرف می کنند.
· بازده حرارتی بی نظیر
در صورتی که بازدید و نگهداری موتورخانه به شکل اصولی و در موعد مقرر خود انجام بگیرد، بازدهی حرارتی این مکان به قدری بالا می رود که دیگر نمی توان آن را با دیگر سیستم های تهویه مطبوع مقایسه کرد.
معایب موتورخانه
در کنار این حداقل 10 مزیتی که برای احداث شوفاژخانه گفتیم، کمبودها و ایراداتی نیز وجود دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
· احتمال ایجاد اختلاف نظر در بین ساکنین در خصوص حق شارژ
در صورتی که ساختمان را به موتورخانه مجهز کنیم، قبوض برق، آب و گاز ساختمان جزو مشاعات محسوب می شود، یعنی تمام ساکنین باید به صورت ماهانه حق شارژ خود برای مصرف انرژی در شوفاژخانه را پرداخت کنند، اما متاسفانه درگیری و اختلاف نظر در مورد حق شارژ این مکان جزو داستان های همیشگی بین همسایه ها بوده است.
· عدم امکان کنترل انرژی توسط ساکنین به صورت مستقل
سیستم موتورخانه مرکزی همانطور که از نامش پیداست توسط دستگاه و کنترل کننده های مرکزی مدیریت می شود، بنابراین ساکنین هیچ نوع دسترسی برای کنترل سوخت این مکان ندارند. مخصوصاً اگر فرهنگ استفاده از این سیستم در بین مردم وجود نداشته باشد، هیچ یک نگران سوخت مصرفی در این مکان نخواهند بود. هر چند می توان با نصب موتورخانه هوشمند تا حد زیادی از مصرف سوخت در این مکان پیشگیری کرد.
· هزینه بالای راه اندازی در ساختمان های کوچک
احداث شوفاژخانه تنها موقعی مقرون به صرفه است که ساختمان ما چندین واحده باشد، مثل برج های مسکونی و یا ساختمان های بزرگ اداری و تجاری. بنابراین اگر ساختمان شما در حد دو الی سه طبقه است، پیشنهاد می شود از پکیج به جای موتورخانه استفاده کنید تا هزینه های جانبی نصب، راه اندازی، تعمیر و نگهداری آن کاهش پیدا کند.
نصب مشعل موتورخانه
مشعل همیشه به عنوان یکی از مهم ترین بخش های موتورخانه شناخته می شود. در واقع باید بیان کرد که بدون نصب مشعل به شکل صحیح، امکان استفاده از سایر قطعات موتورخانه وجود ندارد. مشعل ها با توجه به نوع و ساختار کلی موتورخانه ها انتخاب می شوند و توان متفاوتی دارند. بحث انتخاب مشعل مناسب برای موتورخانه خود یک مبحث جدا محسوب می شود که توصیف آن از حوصله این متن خارج است.
برای نصب مشعل به موارد متعددی همچون راندمان کلی این بخش از موتورخانه دقت می شود. چنانچه راندمان مشعل در زمان راه اندازی موتورخانه به شکل مناسبی تنظیم نشده باشد، مشکلاتی متعددی در حوزه مصرف سوخت به وجود می آید که حل کردن آن ها به این سادگی نیست؛ به همین دلیل توصیه می شود که حتماً نصب مشعل جدی به شمار آید تا بتوان با چنین مشکلاتی و نیاز به خدمات تعمیر مشعل موتورخانه مقابله کرد.
روند جای گذاری مشعل برخلاف تصور بسیاری از افراد، چندان زمان بر نیست، البته این امر در صورتی صحت دارد که از تیم های خبره جهت نصب موتورخانه بهره ببرید. پرسنل چنین تیم هایی با تجربه بالای خود می توانند در همان ابتدای کار مشعل را به بهترین شکل ممکن تنظیم کنند تا میزان بهره وری سیستم افزایش پیدا کند.
مشعل پس از روشن شدن وظیفه دارد تا حرارت را به درون دیگ موتورخانه انتقال دهد. این حرارت منجر به افزایش دمای آب درون دیگ می شود و در نتیجه کل سیستم موتورخانه شروع به فعالیت می کند؛ به همین جهت گفته می شود که بدون نصب مشعل به شکل مناسب، موتورخانه دچار اختلال خواهد شد.
نصب دیگ موتورخانه
راه اندازی موتورخانه مستلزم نصب دیگ است. دیگ یا بویلر نیز از بخش های مهم موتورخانه محسوب می شود که وظیفه نگهداری آب مورد نیاز سیستم را بر عهده دارد. شاید به همین دلیل باشد که اغلب متخصصان به این بخش، قلب موتورخانه نیز می گویند. نصب کردن دیگ نیز نیازمند دانش فنی بسیار بالایی است که تنها افراد متخصص و با مهارت بالا به آن دسترسی دارند.
در روند نصب موتورخانه نصب کردن دیگ کاملاً جدی گرفته می شود. حجم عظیمی از آب گرم در دیگ قرار می گیرد و به همین دلیل ضرورت دارد که تمام اقدامات ایمنی مورد نیاز جهت افزایش ایمنی کلی این بخش از موتورخانه، انجام گیرد. بنابراین به زمانبندی سرویس و تعمیر دیگ موتورخانه توجه کنید.
نصب دیگ موتورخانه
در برخی از موارد تیم های نصاب به دلیل عدم دانش کافی از ساختار دیگ و یا محل صحیح قرارگیری آن، اقدام به نصب اشتباه این بخش می کنند. طبیعتاً چنین موضوعی شالوده اصلی را برای رخ دادن حوادث ناگوار فراهم می کند. این در حالی است که تیم های حرفه ای، بارها و بارها (حتی پس از نصب) موقعیت کلی بویلر را مورد بررسی کامل قرار می دهند تا خیالشان از بابت جای گیری صحیح دیگ راحت شود.
مدت زمان مربوط به نصب بویلر به طور مستقیم بر روی مدت زمان کلی مورد نیاز جهت نصب موتورخانه اثر می گذارد. دیگ هایی که دارای ساختار فولادی هستند، معمولاً به دلیل وزن بالایشان به مدت زمان بیشتری برای نصب نیاز دارند. امروزه از دیگ های چدنی نیز در موتورخانه های مختلف استفاده می شود.
نصب منبع موتورخانه
یکی دیگر از مراحل نصب موتورخانه شوفاژ، نصب منبع است. امروزه از منبع های خاصی با نام منبع کویل دار برای این منظور استفاده می شود. منبع های کویل دار در موتورخانه های مدرن به شکل بسیار مناسبی عمل می کنند و به همین دلیل است که آن ها نسبت به منبع های قدیمی ترجیح داده می شوند.
پیش از نصب باید حتماً نسبت به انتخاب سایز مناسب منبع اقدام کرد. اگر میزان ظرفیت کلی منبع با توان تولیدی موتورخانه همخوانی نداشته باشد، طبیعتاً مشکلات عدیده ای از نظر کارکرد منبع و همچنین میزان سوخت مصرفی به وجود می آید. به عنوان مثال استفاده از یک منبع بسیار بزرگ صنعتی برای موتورخانه های مجتمع های مسکونی با تعداد واحد کم، به هیچ وجه عاقلانه نیست.
نصب منبع موتورخانه
این مرحله از خدمات نصب موتورخانه صنعتی باید با دقت بالایی صورت گیرد؛ زیرا منبع نیز همانند بویلر، مقداری آب گرم با حرارت بالا را در خود نگهداری می کند. در واقع آب بویلر به درون منبع وارد می شود و سپس کویل های موجود در آن گرم می شوند. سپس همین کویل ها آب خروجی از لوله ها را حرارت می دهند تا آب گرم مناسبی به درون واحد ها انتقال پیدا کند.
در زمان نصب منبع باید به این نکته توجه کرد که منبع کویل دار و منبع آب سرد موجود در موتورخانه در کنار همدیگر قرار نگیرند. این امر به منظور افزایش عملکرد کلی کویل های منبع اصلی اهمیت دارد. در صورت نصب موتورخانه به شکل صحیح می توان انتظار داشت که منبع کویل دار بدون مشکل خاصی به فعالیت خود برای مدت های مدید ادامه دهد.