عمومیکسب و کار ویژه

زعفران، طلای سرخ ایران

تاریخچه زعفران در ایران باستان + راهنمای خرید زعفران آنلاین

در دوران باستان زمانی که ایرانیان زعفران را به کشورهای دیگری همچون یونان، روم، چین و اقوام سامی مانند عرب‌ها صادر کردند، به آن‌ها آموزش کشت این گیاه را دادند و شیوه‌های زراعت آن را در سده‌های اول تا چهارم هجری به مسلمانان پیرامون مدیترانه آموختند. به این ترتیب، در شمال آفریقا و اندلس و صقلیه رواج پیدا کرد و اقوام ایرانی مانند رستمیان و بنوطبری در انتقال فرهنگ زعفران کاری مؤثر بودند.

ایرانیان از گذشته تاکنون به مصرف زعفران در موارد گوناگون مانند طبخ غذا و یا دم‌نوش‌های مقوی و همچنین استفاده از آن‌ها در جشن و اعیاد خود بسیار علاقه‌مند بودند و این گیاه نقش نمادینی در محافل هر ایرانی داشته است. همچنین در زمان جشن‌های عروسی خود در کنار آئین‌ها و آذین‌بندی و آینه بندی‌های خود، سکه‌های زرین و سیمین را با کمک زعفران و گل و نقل تزئین می‌کردند و بر روی سر عروس و داماد و یا حتی مهمان‌ها می‌ریختند و با این رسم شادی و خوشحالی خود را نشان می‌دادند.

در برخی از مراسمات دیگر نیز، زعفران را به همراه مشک و عنبر و عود دود می‌کردند و با گلاب بر روی سر حاضرین می‌پاشیدند. در دوران هخامنشیان از این طلای سرخ ایران برای تزئین کردن نان و یا معطر کردن خوراکی‌ها استفاده می‌کردند. همچنین در دوران پارت‌ها زعفران ایران به کشورهای روم و یونان صادر می‌شد که بعد از آن چین نیز یکی از مشتریان واقعی زعفران ایران شد.  در زمان ساسانیان کشت و زراعت زعفران در قم و بون رایج شد و مرغوبیت محصول آن‌ها شهرت پیدا کرد.

اما در گذشته‌های دورتر از این گیاه و مرکب آن به‌عنوان جوهر استفاده می‌شد و تا قرن‌ها بعد از آن در ترکیبی از مرکب‌های تحریر مرغوب به کار گرفته می‌شد و به‌عنوان یک نوشت‌افزار حرفه‌ای و کاربردی از آن یاد می شد. از انواع مختلف مرکب‌های که می‌توانست کم‌رنگ و یا پررنگ باشد برای نوشتن عنوان‌ها و فرمان‌های مختلف و نامه‌های سلاطین و خلیفگان و علاوه بر این در تحریر عنوان‌ها و سرفصل‌های کتب و رسالات و در تصویرها و نقوش حواشی و متن ها استفاده می‌شده است.

آب‌ وهوای مناسب برای کشت زعفران

یکی از گیاهانی است که در مناطق گرمسیری و یا در نقاط معتدل و با شرایط آب‌وهوایی آرام و بدون هیچ تنشی رشد می‌کند. درواقع برای مناطقی که تابستان‌های نه‌چندان گرم و زمستان‌های نه‌چندان سرد داشته باشند مناسب است. البته باید به این نکته توجه کنید که، از آنجایی که گیاه زعفران یک گیاه کاملاً طبیعی است، ممکن است در برخی مواقع نیز با دارا بودن شرایط آب‌وهوایی مساعد نیز به دلیل عدم تطبیق با شرایط جوی نتواند خوب به عمل آید.

در ایران یکی از شهرهایی که از لحاظ محیط و آب‌وهوا برای رشد زعفران بسیار مساعد است، همدان و خراسان می‌باشد، اما ناگفته نماند که می‌توان آن را در سایر شهرها نیز پرورش داد. از آنجایی که زعفران آنا قاین، طعم، عطر و رنگ خاصی دارد می‌تواند توجه هر مصرف کننده‌ای را به خود جلب کند به گونه‌ای که، در سفره غذایی هر ایرانی نقش مهمی را ایفا کرده است. این را می‌توان علاوه بر غذاها و برنج‌ها در دم‌نوش‌ها نیز اضافه کرد و از عطر و طعم روح‌بخش آن لذت فراوان برد.

نحوه دم کردن زعفران آنا قاین

دم کردن زعفران می‌تواند به چندین صورت انجام شود، که معمولاً با چند حبه قند برای طعم و آزاد سازی رایحه آن و چند تکه یخ برای شوک دادن به رنگ دانه‌های آن و آزاد سازی کامل رنگ طلایی آن استفاده می‌شود، که این می‌تواند در حدود نیم ساعت تا یک ساعت زمان ببرد. دم کردن زعفران برای افرادی که در مناطق مرطوب زندگی می‌کنند بهتر است قبل از آن، زعفران را با کمک روش‌های مختلف در ابتدا خشک کنند و پس از آن اقدام به دم کردن آن نمایند.

دم‌نوش زعفران آنا قاین

برای اینکه بتوانید از زعفران آنا قاین دم‌نوش تهیه کنید و از خواص بی‌نظیر آن نیز استفاده نمایید در ابتدا باید آب را در ظرف مناسبی بریزید و پس از آن زعفران و عسل را اضافه و مخلوط نمایید و اجازه بدهید تا مواد بر روی حرارت مستقیم حدود 5 دقیقه به‌آرامی دم بکشد. در نهایت مخلوط را از صافی عبور بدهید و در فنجان بریزید و پس از آن با لذت تمام آن را نوش جان کنید.

خواص شگفت‌انگیز طلای سرخ ایران زعفران آنا قاین

طلای سرخ در انگلستان نیز طرفداران بسیاری دارد. این محصول خواص بسیاری دارد و از این نظر شهرت فراوانی در بین روش‌های درمانی و اطباء سنتی پیدا کرده است. از زعفران برای درمان موارد زیر استفاده می‌گردد:

  •  دم‌نوش زعفران خاصیت اشتهاآور دارد و در بهبود عملکرد دستگاه گوارش بسیار مفید واقع می‌شود.
    •    همچنین به هضم غذا کمک می‌کند و باعث از بین رفتن نفخ شکمی می‌شود.
    •    علاوه بر این از دم‌نوش زعفران می‌توان برای کارکرد بهتر کلیه‌ها و مثانه استفاده کرد. این دم‌نوش باعث پاک‌سازی این موارد می‌گردد.
    •    زعفران خاصیت کاهش درد دارد و یا به شکلی به‌عنوان مسکن می‌توان از آن استفاده کرد.
    •    قاعده آور است و برای بانوانی که مشکلات این چنینی دارند بسیار مقوی است و می‌تواند باعث کاهش درد دوران قبل از قاعدگی شود.
    •    یکی دیگر از خاصیت‌های این گیاه خون‌ساز بودن و اصلاح گردش خون بدن است.
    •    همچنین باعث تحریک اعصاب می‌گردد.
    •    مصرف زعفران می‌تواند خونریزی‌های بعد از زایمان را از بین ببرد.
    •    قوای جنسی را تقویت می‌کند.
    •    باعث تصفیه شدن و قوی ساختن کبد می‌گردد و از ایجاد مشکلات کبدی در بدن جلوگیری می‌کند.
    •    باعث بهبود و رفع سرفه می‌گردد و اثر مفید بر روی درمان برونشیت دارد.
    •    یک داروی بسیار مؤثر در افراد کم‌خواب و افرادی که دچار استرس هستند می‌باشد.
    •    زعفران آنا قاین ضد تشنج است و باعث جلوگیری از آن می‌گردد.
    •    باعث رفع گاز معده و نفخ شکم می‌شود.
    •    ادرارآور است و در نتیجه این موضوع باعث پاک‌سازی مثانه می‌گردد.
    •    نشاط‌آور است و افراد با مصرف این گیاه و یا دم‌نوش آن همیشه شاد و خندان هستند.
    •    چای زعفران خاصیت از هم گسیختگی چربی‌های بدن را دارد و از تجمع کلسترول در رگ‌ها جلوگیری می‌کند و به این ترتیب است که می‌تواند باعث پیشگیری از گردد.
    •    زعفران دارای ترکیباتی است که به آن کروسین می‌گویند که باعث پایین آمدن فشارخون می‌شود.

دلیل گران بودن زعفران چیست؟

یکی از اصلی‌ترین دلایل گران بودن زعفران طریقه کشت و برداشت سخت این گیاه است که به دلیل حساسیت بسیار بالایی که دارد باید با کمک دست و نیروی انسانی انجام گیرد. به همین دلیل است که کاشت و برداشت و همچنین بسته‌بندی این گیاه دشوار شده است و قیمت بالایی را به خود اختصاص داده است. از طرف دیگر به دلیل طعم و عطر خوش آن و رایحه‌ای که به غذاها و انواع دم‌نوش‌ها می‌دهد باعث شده تا به‌عنوان یکی از گران‌ترین چاشنی‌های غذایی در جهان تبدیل شود. را می‌توان در آشپزخانه‌ هر کسی در سرتاسر جهان یافت که به‌عنوان یک رنگ دهنده و طعم دهنده از آن استفاده می‌کنند.
علاوه بر تمامی این موارد، و می‌تواند بیماری‌های فراوانی را درمان کند و یا حتی از بروز آن‌ها جلوگیری نماید. این خواص معجزه آسا خود یکی از دلایل مهمی است که موجب گرانی و ارزشمندتر شدن زعفران شده است.

برداشت زعفران به‌صورتی است که هر گل دارای سه کلاله قرمز می‌باشد که درواقع زعفران هستند. برای برداشت چیزی در حدود یک کیلوگرم از زعفران چندین نفر کارگر باید شبانه استخدام شوند تا به جمع‌آوری گل‌های آن بپردازند.  به‌عنوان مثال برای برداشت 453 گرم از زعفران بایستی در حدود 170 هزار گل را دست چین کنید. این گل‌های بنفش در طول یک دوره 6 هفته‌ای و از اواخر مهر تا اوایل آذر شکوفه می‌کنند و برداشت آن آغاز می‌گردد. رطوبت و یا حتی نور خورشید می‌تواند بر روی کیفیت این گل‌ها تأثیر بگذارد، به همین علت زمان جمع‌آوری آن‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است تا بتوانند به مرغوب‌ترین زعفران دست یابند.

ایران به دلیل گسترده بودن آن و داشتن تنوع بی‌شمار از پوشش‌های طبیعی و آب‌وهوای چهارفصل آن و زمین‌های همواری که دارد، باعث شده است تا به منبع اصلی تولید زعفران در جهان تبدیل گردد، به گونه‌ای که محصولات برداشتی آن در نوع خود بی‌نظیر و بی‌رقیب هستند.

محبوبیت زعفران آنا قاین در بین مردم به چه علت است؟

طلای سرخ ایران یکی از ادویه‌هایی است که اکثر مردم از آن برای چاشنی غذاهای خود استفاده می‌کنند، به‌خصوص در ترکیب‌های غذایی که می‌تواند عطروطعم ویژه‌ای به آن بدهد. به دلیل همین رایحه خاص است که غذاهای ایرانی زبان زد مردم جهان است، تا جایی که نمی‌توان جایگزینی برای این ادویه شگفت‌انگیز پیدا کرد.

از زمان‌های قدیم به دلیل قیمت بالای این ادویه مردم سعی کردن تا جایگزینی برای آن پیدا کنند به ‌عنوان مثال استفاده زردچوبه، گلبرگ‌های گل سرخ و یا گل سوسن را با هم ترکیب کردند و به جای زعفران استفاده کردند اما نتوانستند طعم متفاوت و خاص زعفران را به دست آورند. زعفران آنا قاین به دلیل خواص فراوانی که دارد و ویژگی‌های بی‌شمار آن توانسته ارزش بی‌سابقه‌ای بین مردم داشته باشد. همچنین حس شادی و نشاطی که پس از مصرف آن به دست می‌آید و آرامشی که به مصرف‌کنندگان این ادویه می‌دهد به‌عنوان یک ادویه جداناپذیر از غذاهای مردم ایران شناخته شده است.

چگونگی نام‌گذاری زعفران

در منابع پهلوی زعفران با نام پارسی کرکم ثبت شده است. در یکی از ترجمه‌ها زعفران را به‌عنوان عطرها و یا گیاهان خوشبوی به حساب آورده‌اند و در ترجمه دیگری از همان کتاب، زعفران را به‌عنوان یک گیاه رنگ کننده پارچه یاد کرده‌اند. درواقع زعفران یک کلمه عربی است که ریشه و وجه اشتقاق آن ناشناخته باقی مانده است و در منابع غربی برای این کلمه مبنای سومری را عنوان کرده‌اند. در صورتی این مسئله به واقعیت نزدیک می‌شود که مبدأ سومریان را در نواحی زعفران خیز ایران در نظر بگیرند، یا اینکه آن‌ها را همان بومیان رانده شده از ایران زمین پس از هجوم آریایی‌های دامدار و شبان پیشه دانست.

دکمه بازگشت به بالا