عمومیکسب و کار ویژه

تفاوت لوله مانیسمان داخلی و خارجی در چیست؟

لوله‌های مانیسمان از شناخته‌شده‌ترین لوله‌های فولادی هستند که طبق استانداردهای مشخص در کیفیت بالایی ساخته می‌شوند. خرید لوله مانیسمان جهت انتقال آب بدون نشتی و خوردگی تاسیسات انتقال، انجام می شود. این لوله‌ها با توجه به نوع و دسته‌بندی آنها، در اندازه‌ها و ضخامت‌های مختلف تولید می‌شوند. لوله مانیسمان رده 20 و 40 از مهم‌ترین و پرکاربردترین لوله‌های مانیسمان به شمار می‌آیند که اطلاعات و بهترین خدمات فروش این لوله‌ها را می‌توانید در  انرژی سازان نوین پارک سینا دریافت کنید.

رده لوله مانیسمان چیست؟

  • تعیین رده لوله مانیسمان براساس ضخامت لوله‌ها ANSI
  • تعیین رده لوله مانیسمان براساس شاخص وزنی لوله‌ها ASME
  • تعیین رده لوله مانیسمان براساس استاندارد API آمریکا

در تولید انواع مختلف لوله مانیسمان رده 20 و 40 کلیه استانداردها مدنظر تولیدکنندگان قرار می‌گیرد تا سایزها، ضخامت‌ها و همینطور کیفیت محصولات، مرحله تایید بازرسان را به خوبی طی کند. کیفیت تایید شده در این مرحله بر بی‌تاثیر نیست.

لوله‌های مانیسمان پس از طی این مرحله بر اساس مطالعات مکانیک سیالات و تعیین رده لوله مورد نیاز، در صنایع گوناگونی چون صنایع پتروشیمی، صنایع نفت و گاز، صنایع هیدرولیک و جک‌سازی، صنایع کشتی سازی و ساختمان، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

لوله سیاه درزدار چیست؟

لوله سیاه درزدار (Welded steel pipe) از خم شدن و متصل کردن ورق‌ فولادی به‌وسیله جوشکاری ساخته و تولید می‌شوند. به بیانی دیگر لوله های درزدار برخلاف لوله مانیسمان ساختاری یکپارچه نداشته و دارای درزهای ناشی از اتصال است. لوله های سیاه درزدار دارای انواع مختلفی مانند لوله درزدار اسپیرال یا مارپیچی و لوله درزدار مستقیم هستند.

کاربرد انواع لوله بدون درز مانیسمان و لوله درزدار

لوله بدون درز به دلیل استحکام و دوام فوق العاده، برای کارهای حساس و سنگین بهترین انتخاب است. اموری نظیر صنایع نفت و گاز، خودروسازی، خطوط انتقال آب، پتروشیمی و پالایشگاه ها. امروزه لوله مانیسمان رده 40 از پرکاربردترین انواع لوله های بدون درز مانیسمان به شمار می رود.

لوله سیاه درزدار برای لوله کشی گاز ، سیستم‌های خانگی، مخازن، سیستم‌های آبرسانی و صنایعی نظیر کشاورزی و پتروشیمی پرکاربرد است. انشعاب گرفتن از مسیر انتقال، صنایع غذایی و دارویی نیز از دیگر حوزه کابردهای انواع لوله درزدار می‌باشد.

تفاوت انواع لوله مانیسمان و لوله سیاه درزدار

لوله بدون درز مانیسمان و لوله درزدار دارای ویژگی ها، مزایا و البته تفاوت های گوناگونی هستند. مشخصاتی که سبب کاربرد بالای این تجهیزات در موقعیت ها و شرایط مختلفی گردیده است. در ادامه به مهمترین تمایزات و تفاوت های لوله بدون درز مانیسمان و لوله درزدار اشاره می‌نماییم:

    استحکام و مقاومت لوله

    لوله بدون درز مانیسمان به دلیل ساختار یکپارچه خود از استحکام و دوام بالاتری نسبت‌ به لوله درزدار برخوردارند. البته مقاومت لوله ها تا حد زیادی به ترکیب آلیاژ و نوع فولاد به کار رفته بستگی دارد. در نتیجه در صورت به کارگیری مواد مشابه، مقاومت لوله ها نیز شباهت زیادی خواهدداشت. اما در هر صورت، وجود شکاف و درز، مقاومت لوله نسبت به حالت بدون درز را کاهش می دهد.

    تحمل فشار و بروز ترک

    لوله بدون درز مانیسمان حتی با متریال مشابه با لوله درزدار، تحمل فشار بالاتری دارد. چرا که درزدار بودن لوله ها سبب آسیب پذیری بیشتری تحت فشار خواهدشد. از این رو آسیب پذیری و امکان بروز ترک تحت فشار در لوله های درزدار بیشتر است.

    روش تولید لوله فولادی

    لوله مانیسمان اغلب به روش های نورد گرم و سرد، اکستروژن و کشش سرد تولید می شود. در فرآیند تولید آن ها از هیچ گونه ابزار جوشکاری و اتصال استفاده نمی شود. در حالی که لوله های سیاه درزدار اغلب به روش نورد گرم و در حرارت بالا تولید می شوند. همچنین از انواع روش‌های جوشکاری نظیر جوشکاری مقاومتی و قوس اتوماتیک استفاده می شود.

    مقاومت در برابر شرایط محیطی و خوردگی

    لوله مانیسمان به دلیل عدم وجود فضا و منفذ جهت نفوذ مواد، مقاومت خوردگی بسیار بالایی دارد. مگر آن که در معرض محیط های بسیار خورنده قرار بگیرد. در طرف مقابل، لوله سیاه درزدار به دلیل جوشکاری و امکان نفوذ ناخالصی، آسیب‌پذیری بیشتری در برابر عوامل خوردگی دارد.

    قابلیت اتصال به تجهیزات و سرعت اجرا

    لوله سیاه درزدار به دلیل امکان جوشکاری، برعکس لوله مانیسمان، قابلیت اتصال بسیار خوبی دارد. از این رو امکان تعویض، تعمیر و نصب آسان تری نیز فراهم می نماید. حال آن که لوله های مانیسمان به خاطر ساختار یکپارچه و بدون درز، سرعت اجرا و قابلیت اتصال کمتری دارند.

    کیفیت ظاهری لوله سیاه درزدار و لوله مانیسمان

    کیفیت ظاهری لوله درزدار معمولاً بالاتر از لوله مانیسمان است. کیفیت سطوح ظاهری لوله مانیسمان به کمک جلا دادن به وسبه پولیش قدری بهبود می یابد. اما لوله درزدار به دلیل کیفیت سطح کویل مناسب، ظاهر هموار و یکنواختی دارند.

    ابعاد و مشخصات فنی لوله ها

    لوله بدون درز مانیسمان معمولاً با قطر خارجی بین 8/1 تا 26 اینچ تولید و عرضه می شوند. لوله سیاه درزدار نیز دارای ابعاد مختلفی تا 24 اینچ هستند. لوله مانیسمان معمولاً دیوار ضخیم تری دارند؛ اما یکنواختی ضخامت و تلورانس ابعادی در لوله درزدار بهتر است.

    روش ساخت لوله

    روش ساخت لوله مانیسمان با لوله سیاه درزدار متفاوت می باشد و دقیقا سایر تفاوت ها نیز دقیقا به همین دلیل به وجود می آید. فرایند ساخت لوله سیاه درزدار ساده تر و کم هزینه تر از روش ساخت لوله بدون درز می باشد.

معرفی لوله مانیسمان رده 20

لوله‌ای است که با حرارت دادن شمش فولادی در درجه حرارت‌های بالا، به‌صورت یک‌پارچه و بدون درز Seemless ساخته می‌شود. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که عدد 20 یا 40 و 80 در این لوله‌ها نشانه چیست؟ این اعداد نشان‌دهنده درجه ضخامت دیواره لوله، فشار لوله و نیز استحکام کششی آن است. اما ویژگی‌های مهم لوله مانیسمان رده 20 عبارت‌اند از:

  • این لوله در سایزهای 2/1 تا 8 اینچ در بازار موجود است.
  • ضخامت لوله مانیسمان رده 20 بسته به سایز آن بین 7/2 تا 6 میلی‌متر متغیر خواهد بود.
  • قطر دهانه لوله مانیسمان رده 20 نیز نسبت به سایز آن بین 13/2 تا 91/21 سانتی متر متغیر است.
  • در برندهای صادراتی اهواز، دقیق کاوه و برندهای وارداتی چین و اوکراین در بازار دادوستد می‌شود.
  • موارد کاربرد: لوله کشی گاز توکار منازل، آتش‌نشانی، تاسیسات موتورخانه و فن کویل (از این رو این نوع لوله را با نام لوله توکار نیز می‌شناسند.)

معرفی لوله مانیسمان رده 40

لوله بدون درز رده 40 پرکاربردترین انواع لوله در صنایعی است که حساسیت بالا و فشار زیاد را برای انتقال تولیدات خود در نظر دارند؛ از جمله صنایع نفت‌وگاز و پتروشیمی. البته که از لوله مانیسمان رده 80 نیز برای این کاربرد استفاده می‌شود، ولی انتخاب اول مهندسان لوله مانیسمان رده 40 است.

برای ساخت این لوله‌ها به منظور بالابردن استحکام و تحمل‌پذیری شرایط سخت درصد کربن به کار رفته را کاهش می‌دهند (در بازه 2/0 تا 25/0 درصد). این موضوع باعث می‌شود درصد حضور فولاد (آهن) در این لوله‌ها ریسک خوردگی و زنگ‌زدگی را پررنگ‌تر کند. برای جلوگیری از رخداد این عارضه، سطح لوله‌ها را گالوانیزه می‌کنند.

البته اگر محافظت از خوردگی مدنظر مهندسان پروژه نباشد این لوله به صورت فولاد ضدزنگ نیز در بازار موجود است. اما ویژگی‌های متمایز لوله‌های مانیسمان رده 40 عبارت‌اند از:

  • این لوله قابلیت ماشین‌کاری و جوش‌پذیری بالایی دارد.
  • انعطاف‌پذیری این لوله‌ها به نسبت استحکامی که دارند قابل توجه است.
  • این لوله‌ها اکثرا در گرید‌های A106، St52 و St37 تولید و روانه بازار می‌شوند.
  • ضخامت لوله مانیسمان رده 40 از رده 20 بیشتر است.

معرفی لوله مانیسمان رده 80

میزان تحمل فشار لوله رده 80 از سایر لوله‌های مانیسمان بیشتر است. جایی که ضخامت لوله اهمیت پیدا می‌کند، نگاه‌ها بین لوله رده 40 و رده 80 به سمت لوله مانیسمان رده 80 متمایل می‌شود. ویژگی‌هایی که باعث می‌شود این لوله از انواع دیگر لوله‌های مانیسمان متمایز شود عبارت است از:

  • این لوله‌ها در سایزهای 8/1 تا 24 اینچ بدون درز و از سایز 26 اینچ به بالا به‌صورت درز مخفی تولید می‌شوند.
  • ضخامت لوله مانیسمان رده 80 از 41/2 تا 96/30 میلی‌متر متغیر است. علت این تغییرات، تفاوت قطر داخلی و خارجی لوله برای سایزهای مختلف است.
  • وزن لوله مانیسمان رده 80 نیز به تناسب سایز و ضخامت آن متغیر است.
  • این لوله‌ها در برندهای داخلی دقیق کاوه، فولاد اصفهان، نورد، ساوه، لوله اهواز و برندهای خارجی تناریس و اوکراینی در بازار عرضه می‌شوند.

 تفاوت لوله مانیسمان رده 20 و رده 40

تفاوت در رده لوله‌های مانیسمان نشان‌دهنده تفاوت‌های کلیدی در ویژگی‌های اساسی لوله مانیسمان رده 20 و 40 است. این موارد عبارت‌اند از:

  • تمایز از نظر میزان ضخامت و قطر لوله: قطر خارجی این لوله‌ها ممکن است یکسان باشد؛ اما وجه تمایز این دو، در بیشتر بودن قطر داخلی لوله رده 40 و در نتیجه بیشتر شدن ضخامت آن است.
  • تمایز از نظر تحمل فشار و مقاومت: تحمل فشار لوله‌ رده 40 با توجه به ضخامت بیشتر از تحمل فشار در لوله رده 20 بیشتر است.
  • تمایز از نظر نوع کاربرد: به دلیل دو تفاوتی که ذکر شد، از لوله‌های رده 20 در انتقالات و صنایع سبک استفاده می‌شود در حالی که لوله‌های رده 40 علاوه بر این مصارف، در صنایع سنگین نیز کاربرد دارند.
  • تمایز از نظر قیمت: قیمت لوله‌ رده 40 با توجه به ویژگی‌های‌ آن از رده 20 بالاتر است.

روش تولید لوله مانیسمان رده 40 و رده 20

مراحل ساخت لوله مانیسمان رده 20 و 40 را می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد:

  1. شمش فولادی در کوره اجاق دوار ذوب می‌شود.
  2. مرحله بعد سوراخ‌کاری است.
  3. سپس طی مراحل غلتک نورد، آنیلینگ، تاب‌گیری لوله بدون درز در سایز بزرگ تولید می‌شود.
  4. طی فرایند کشش سرد یا گرم، لوله به سایزهای کوچک‌تر درمی‌آید.
  5. مرحله پایانی ماشین‌کاری است.

جمع‌بندی

لوله‌های مانیسمان با ویژگی‌های متفاوتی که دارند در صنایع سبک و سنگین کاربرد فراوانی دارند. شما می‌توانید اطلاعات بیشتر در مورد شرایط خرید و قیمت انواع رده این لوله را از سایت  انرژی سازان نوین پارک سینا دریافت کنید.

دکمه بازگشت به بالا