کسب و کار ویژهورزش

مقایسه بهترین دنده دوچرخه در بازار ایران

امروزه انواع بسیار زیادی دوچرخه در بازار ایران وجود دارد، یکی از پر طرفدار ترین و محبوب ترین دوچرخه های موجود در بازار دوچرخه های دنده ای می باشند. این نوع دوچرخه ها  خود نیز دارای مدل های مختلفی هستند و تفاوت آن ها در نوع دنده ای است که در آن ها به کار برده شده است. از این رو در این مقاله قصد داریم شما را با عملکرد دنده دوچرخه و همچنین بهترین دنده دوچرخه آشنا سازیم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان ما را همراهی کنید.

راهنمای خرید بهترین دنده دوچرخه را نیز مطالعه کنید.

کارایی دنده دوچرخه

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید دوچرخه از قطعات بسیار مختلفی ساخته شده است که یکی از این قطعات دنده می باشد. دنده دوچرخه نقش بسیار مهمی در این وسیله ایفا می کند، دنده ها معمولا در شرایط سختی چون رکاب زنی بر روی تپه های بلند، مسیر های خطرناک و سراشیبی به دوچرخه سوار برای کنترل بیشتر و حفظ تعادل کمک می کنند. وجود دنده این امکان را برای دوچرخه سوار فراهم می کند که انرژی کمتری هدر داده و دوچرخه سواری را برای او لذت بخش تر خواهد کرد.

انواع دنده دوچرخه

با توجه به اینکه گفتیم در بازار ایران دوچرخه های گوناگونی وجود دارد، بدیهی است که انواع مختلفی نیز دنده داشته باشیم چرا که برای انواع مختلف دوچرخه مانند کورسی، موتوری، قدیمی، کلاجی، دنده ای، انگشتی، مسابقه ای و… دنده ای خاص مورد نیاز است. بنابراین با توجه به دوچرخه می بایست نوع دنده مناسب آن را استفاده کرد.

در حالت کلی سه نوع دنده شستی، خفاشی و ساده در بازار وجود دارد که می توان  برای دوچرخه های مختلف آن ها را مورد استفاده قرار داد. معمولا در مدل های مختلف و مارک های گوناگون دوچرخه دنده را هم برای چرخ جلو و هم برای چرخ عقب استفاده می کنند. توجه داشته باشید که دنده های گفته شده برای سایز مختلف دوچرخه مناسب می باشند.

چگونگی کارکرد دنده

همانطور که پیداست دنده جزو اجزای اصلی و بسیار کار آمد دوچرخه می باشد که به دوچرخه سوار کمک می کند در سراشیبی ها و مسیر های سخت دوچرخه را بهتر کنترل کرده و تعادل خود را حفظ کند.

بدین منظور دنده ها با استفاده از نیرویی که دوچرخه سوار به پدال ها وارد می کند خروجی یکسان و مشخصی از انرژی را تولید کرده و از این طریق به حرکت دوچرخه می انجامند. باید بدانید که دنده انرژی تولید شده توسط ماهیچه های دوچرخه سوار را به بهترین و بهینه ترین حالت ممکن استفاده می کند. به عبارتی باید بگوییم که دنده وظیفه بهینه سازی نیرو را بر عهده دارد.

از طریق عوض کردن دنده در مسیر هایی با سطوح مختلف می توانید حس رکاب زنی در مسیر های هموار را بدست آورید.

استفاده از دنده در دوچرخه تا چه اندازه ضروری است؟

معمولا استفاده از دوچرخه هایی که فاقد دنده می باشند تنها در مسیر های هموار پیشنهاد می شود، برای مسیر های سخت و ناهمواری که دارای سراشیبی ههستند حتما باید از دوچرخه های دنده ای استفاده کنید. همانطور که در بالا گفته شد دنده ها کمک می کنند دوچرخه سوار انرژی کمتری استفاده کرده و در مسیر های سخت عملکرد بهتری در تعادل دوچرخه از خود نشان دهد.

دوچرخه هایی که فاقد دنده هستند یا به اصطلاح دوچرخه های کلاسیک نیروی حاصله از ماهیچه های رکاب زن مستقیما توسط پدال ها به چرخ منتقل می شود و باعث گردش آن ها می گردد. از این رو در چنین دوچرخه هایی هر چه دوچرخه سوار نیروی بیشتری وارد کند سرعت آن نیز افزایش می یابد. اما در دوچرخه های دنده ای دوچرخه سوار به کمک دنده می تواند سرعت را تنظیم کند و انرژی کمتری هدر دهد.

اجزای مختلف دنده دوچرخه

دنده دوچرخه برای بهینه سازی انرژی دارای اجزای مختلفی می باشد، این اجزا عبارت اند از:

  • Crankset: پدالهای دوچرخه به این قسمت متصل می شوند، Crankset شامل چندین جز می باشد که مهمترین جز آن زنجیر است. هر Crankset دارای یک تا سه زنجیر می باشد.
  • Cassette: کاست ها شامل تعدادی چرخ دنده هستند که در قسمت راست لاستیک عقب دوچرخه قرار می گیرند.
  • زنجیر: زنجیر ها یکی از اجزای بسیار مهم دنده و دوچرخه بوده و از آن ها به عنوان رابطی بین چرخ دنده عقب و جلو استفاده می کنند، در واقع زنجیر چرخ دنده جلو و عقب را به یک دیگر متصل کرده و بدین ترتیب با چرخیدن پدال ها و انرژی وارده به آن ها چرخ ها نیز شروع به چرخیدن کرده، توجه کنید که تعداد دندانه های زنجیر می بایست با تعداد دندانه های دنده هم خوانی داشته باشند.
  • Derailleur: این قسمت باعث می شود زنجیر را هنگام تغییر چرخ دنده به جلو انتقال یابد. توجه کنید که تمامی دوچرخه ها دارای دریل عقب بوده اما تمامی آن ها دارای دریل جلو نیستند، بنابراین اگر این مسئله برای شما اهمیت دارد هنگام خرید دقت کافی داشته باشید.
  • Shifters: مدار های شیفت وظیفه کنترل اهرم ها، گیر پیچ، دریل ها و… را بر عهده دارند. معمولا دریچه پشتی توسط شیف های قسمت راست و دریچه جلو به وسیله شیفت های قسمت چپ کنترل می شوند.

نکات ضروری هنگام تعویض دنده

  1. بهتر است هنگام تعویض چرخ دنده عقب از شیفت های قسمت راست کمک بگیرید.
  2. تعویض دنده می بایست به آرامی صورت بگیرد، برای این منظور هنگام عوض کردن دنده ابتدا پدال را نگه داشته و سعی کنید آن را به سرعت نکشید.
  3. برای افزایش سرعت و رکاب زنی کمتر می بایست چرخ دنده سخت تری استفاده کنید این مسئله به شما کمک می کند هنگام رکاب زنی کمتر خسته شوید.
  4. اگر فکر می کنید که پدال های دوچرخه به سختی کار می کنند و به انرژی بیشتری برای چرخاندن آن احتیاج دارید می بایست به فکر تغییر یا تعویض دنده باشید و دنده ای مناسب با دوچرخه خود خریداری کنید.

مقایسه چند نوع دنده دوچرخه موجود در بازار داخلی

از آن جایی که تولید کنندگان زیادی در زمینه ساخت و عرضه دنده دوچرخه در بازار ایران فعالیت دارند، هنگام خرید تصمیم گیری برای افراد بسیار سخت می شود. بنابراین می خواهیم در ادامه دو نوع از بهترین دنده های دوچرخه را با یک دیگر مقایسه کنیم که هنگام خرید شما دچار گمراهی نشوید و بدانید که باید به چه ویژگی هایی دقت کرد.

  • دنده شیفتر بسته 2 عددی: جنس این نوع دنده از آلومینیوم بوده و نصب آن به صورت پیچی انجام می شود. معمولا این دنده برای دوچرخه های جاده ای، شهری، هیبریدی و کوهستانی مناسب می باشد. وزن آن حدود 400 گرم است و می توانید آن را به راحتی از اغلب فروشگاه های عرضه کننده قطعات دوچرخه خریداری کنید.
  • دنده وسپایی کینگ بایک مدل Z10: دنده های وسپایی از پلاستیک ساخته می شوند و اتصال آن ها به کمک پیچ انجام می شود. این دنده را معمولا می توان برای دوچرخه های شهری و جاده ای استفاده کرد و قابل استفاده در دوچرخه های کوهستانی نیستند. وزن این دنده تقریبا 270 گرم بوده و دارای ابعاد 20*18*8 سانتی‌متر می باشد.

سخن آخر

همانطور که در بالا گفته شد دنده دوچرخه باعث بهینه سازی انرژی می شود و این امکان را برای رکاب زن فراهم می کند با صرف انرژی کمتر کنترل بهتری روی دوچرخه داشته باشد. علاوه بر این یکی از مهم ترین موارد در خرید دنده توجه به تناسب با نوع دوچرخه می باشد چرا که متناسب با هر دوچرخه ای دنده ای خاص وجود داشته و نمی توان برای تمامی دوچرخه ها تنها از یک نوع دنده استفاده کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دوچرخه و اجزای آن می توانید به صفحات دیگر سایت ما مراجعه کنید.

دکمه بازگشت به بالا