تعهدی برای ساخت مسکن نداریم
علیرضا زاکانی شهردار تهران در دویست و هفتاد و هفتمین جلسه شورای شهر تهران به منظور پاسخگویی به سوالات دو عضو شورا در حوزه ساخت مسکن و وضعیت ون تاکسی ها و خودرو های برقی صبح امروز وارد صحن شورای شهر شد.
وی در ابتدا تصریح کرد: امروز دو سوال از اعضای شورای شهر تهران مطرح است؛ یکی در خصوص ساخت ۲۰۳ هزار واحد مسکونی و دیگری در ارتباط با حوزه حمل و نقل. باید اشاره کنم که کلنگ زنی این ۲۰۳ هزار واحد مسکونی در زمان آقای مخبر معاون وقت رئیس جمهور انجام شد.
شهردار تهران ادامه داد: سوال دوم نیز در مورد قرارداد با وزارت کشور در خصوص نحوه استفاده از ون هایی است که تحویل گرفته ایم. باید بگویم که ما همواره از پاسخ به سوالات استقبال می کنیم و از همان روز نخست نیز از ریاست شورای شهر تهران درخواست کردم که در صحن شورا حاضر شده و به این سوالات پاسخ بدهم.
زاکانی با تأکید بر اینکه موضوع مردم برای ما بسیار مهم است و هیچ گونه فراری از مسئولیت نداریم گفت: در این دوره مدیریت شهری کار های سخت و دشواری را عملیاتی و اجرا کرده ایم که از آن جمله می توان به ساماندهی معتادان متجاهر در پایتخت اشاره کرد.
وی همچنین به تشکیل قرارگاه جهادی مسکن در این دوره از مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: حدود دو سال پیش این قرارگاه را با حضور ۲۲ شهردار منطقه و معاونان شهرسازی مناطق مختلف تشکیل دادیم تا بتوانیم تسهیل گری را در بخش مسکن داشته باشیم.
شهردار تهران به سوال مطرح شده از سوی سوده نجفی؛ عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران پرداخت و گفت: خانم نجفی علت تأخیر در برگزاری قرارگاه را جویا شده اند در حالی که باید اشاره کنم که شهرداری هیچ تعهدی در این زمینه ندارد و همانطور که بیان شد ما تنها مسئول تسهیل گری هستیم.
زاکانی ادامه داد: در بخش مسکن مسئولیت بر عهده وزارت راه و شهرسازی است و شهرداری به هیچ عنوان قصد ساخت مسکن ندارد. ما تنها تسهیل گری را در بخش مسکن در دستور کار خود قرار داده ایم.
وی اضافه کرد: ۳۹ ماه و ۴ روز است که در شهرداری تهران حضور دارم و یکی از کار های بزرگ در این حوزه راه اندازی قرارگاه جهادی مسکن است. هدف گذاری ما این است که به سایر دستگاه ها نهاد ها و بخش های عمومی و خصوصی کمک کنیم تا به نوعی به مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند. همانطور که تأکید شد ساخت مسکن وظیفه دولت است نه شهرداری و شهرداری تنها تسهیل گری را در بخش مسکن انجام می دهد.
شهردار تهران با تأکید بر اینکه ما در قالب برنامه ریزی های صورت گرفته تلاش کرده ایم به وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن کمک کنیم افزود: عده ای می خواستند تهران را گران کنند تا مردم از این شهر بروند. این یک خط کلی در دهه ۹۰ بود که توسط دولت وقت دنبال شد و در نتیجه تهران گران شد. میانگین قیمت مسکن هم اکنون در تهران به ۸۸ میلیون تومان به ازای هر مترمربع رسیده است و براساس آمار موجود ۵۱ درصد مردم اجاره نشین هستند و اجاره ها سرسام آور است.
زاکانی به نگاه غلط در دهه ۷۰ در سطح شهر تهران اشاره کرد و تأکید کرد: این نگاه باعث شد که تهران به سمت فرسودگی برود و مشکلات امروز را داشته باشیم. اما نگاه ما در این دوره از مدیریت شهری قائل به تسهیل گری در کار مردم است.
وی با بیان اینکه بسیاری از کلان شهر ها از جمله مشهد شیراز اصفهان و … از تهران الگوبرداری می کنند گفت: هر کاری که در تهران صورت بگیرد این کار در سایر شهر های کشور نیز عملیاتی و اجرا می شود. همانطور که بیان کردم نگاه غلطی از دهه ۷۰ در سطح شهر تهران وجود داشت که باعث به وجود آمدن مشکلات فعلی شده است.
شهردار تهران ادامه داد: در قالب قرارگاه جهادی مسکن تفاهم نامه ای بالغ بر ۵۷۶ هزار واحد مسکونی امضا شده و هم اکنون بالغ بر ۳۰۰ هزار واحد از این تعداد عملیاتی شده است.
زاکانی با اشاره به عقد قرارداد شهرداری تهران با دستگاه ها و سازمان های مختلف جهت تسهیل گری در فرآیند ساخت مسکن تأکید کرد: ما با مجموعه های متعددی از جمله پلیس و دانشگاه ها تفاهم نامه ای امضا کرده ایم و ۲۸۵ هزار واحد مسکونی در مرحله عملیات قرار گرفته است. نکته بسیار مهم این است که بخشی از این واحد ها از کمیسیون ماده ۵ مجوز گرفته اند و بخشی نیز تا صدور پروانه پیش رفته اند.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود افزود: اصل قرارگاه جهادی مسکن موضوع مسئولیت اجتماعی است و وظیفه این قرارگاه تسهیل گری در ساخت مسکن است. همانطور که بیان کردم ما هیچ تعهدی برای ساخت مسکن نداریم البته تعدادی مسکن وجود دارد که قدرالسهم و زمین شهرداری در آن وجود دارد و طبق روال در حال انجام است.
شهردار تهران با طرح این مسئله که سوال مطرح شده در ارتباط با ساخت مسکن به هیچ عنوان به شهرداری ارتباطی ندارد گفت: این مسئله برمی گردد به موضوع کار که مربوط به وزارت راه و شهرسازی است و همانطور که بیان کردم ما تنها تسهیل گر در این بخش هستیم.
زاکانی در ادامه به ساخت ۲۰۳ هزار واحد مسکونی پرداخت و گفت: این ۲۰۳ هزار واحد مسکونی در زمان دولت شهید رئیسی مطرح شد تا بتوانیم قیمت مسکن را کنترل کرده و در کشور مهار کنیم. به همین جهت زمینه تسهیل ساخت مسکن در تهران و سایر شهر ها مورد توجه قرار گرفت و در همان مقطع آقای مخبر؛ معاون اول وقت ریاست جمهوری به ۵ وزیر خود دستور همکاری در این بخش را داد.
وی درباره آخرین وضعیت ساخت ۲۰۳ هزار واحد مسکونی تصریح کرد: بخش عملیاتی از این واحد ها آغاز شده و در حال اجراست و بخش دیگری نیز از مرحله شهرداری عبور و در تعهد سایر دستگاه ها است. باید به این نکته توجه شود که شهرداری برای ساخت مسکن به عدد و رقم چندصد همتی نیاز دارد تا کار را شروع کند و ما حق ورود به این کار را نداریم. ما تنها همان طور که گفته شد تسهیل گر بوده ایم تا بتوانیم بخشی از بار تکلیفی دولت در دستگاه ها را برداریم.
شهردار تهران ادامه داد: در رابطه با سوال خانم نجفی باید به این موضوع اشاره کنم که این سوال باید از کسی پرسیده شود که پروانه گرفته است و شهرداری هیچ تعهدی ندارد. اگر شهرداری بخواهد در این زمینه ورود کند باید حتماً مجوز شورا را اخذ کند.
وی با تأکید مجدد بر اینکه اصل سوال مطرح شده از سوی خانم نجفی به شهرداری برنمی گردد گفت: از معاونت شهرسازی و همچنین سازمان نوسازی شهر تهران در ارتباط با تسهیل گری باید قدردانی کنم.