کشف راز عمر طولانی با دستکاری ژنها!
دانشمندان یک شرکت بیوتکنولوژی مستقر در سن دیگو، ایالات متحده آمریکا به نام Rejuvenate Bio ادعا می کنند که با برنامه ریزی مجدد ژن های موش ها طول عمر آنها را افزایش داده اند. آنها معتقدند که روش ژن درمانی آنها در واقع به عنوان یک محصول ضد پیری عمل می کند که گاهی اوقات می تواند برای جوان سازی افراد استفاده شود.
محققان سه نوع را انتخاب کردند و در حدود 9 هفتگی به موش ها دادند. جالب اینجاست که این موش ها به مدت 18 هفته پس از این ژن درمانی زنده ماندند. لازم به ذکر است که موش های مورد آزمایش قبل از درمان ژن 77 مشابه انسان بودند.
طول عمر آنها پس از معرفی آن ژن ها حدود 7 درصد افزایش یافت. به گفته این گروه تحقیقاتی، این درصد را می توان با تحقیقات بیشتر بهبود بخشید و همچنین باعث افزایش طول عمر افراد مسن می شود.
نوآ دیویدسون، یکی از نویسندگان این مطالعه و مدیر ارشد علمی در Rejuvenate Bio گفت: “این فناوری قدرتمند است و این اثبات مفهوم است.” ما می خواستیم نشان دهیم که چیزی در افراد مسن امکان پذیر است.
راز افزایش طول موش ها
هنگامی که سلول های بالغ (پیر) پروتئین ها یا ژن های موجود در جنین های اولیه را بیان می کنند، مانند سلول های بنیادی جوان عمل می کنند. به این فرآیند برنامه ریزی مجدد ژنتیکی می گویند. محقق ژاپنی شینیا یاماناکا برای اولین بار این رویکرد جالب ژن درمانی را ارائه کرد و در سال 2012 جایزه نوبل پزشکی را دریافت کرد.
بسیاری از دانشمندان زمانی نشان دادند که سلول ها را می توان از طریق ژن های برنامه ریزی مجدد تجدید کرد. با این حال، تجدید حیات حیوانات همانطور که توسط محققان مطالعه فعلی انجام شده است یک شاهکار بسیار نادر است. به نوعی دیویدسون و موش ژوگولار سلول ها را به حالت جوانی بازگرداندند و منظور از سلول های موش کل بدن موش است.
موش ها می توانند تا سه سال در محیط آزمایشگاهی زندگی کنند. تمام موش های مورد آزمایش از این گروه تقریباً دو سال و نیم (124 هفته) سن داشتند. محققان موش های خود را به دو گروه تقسیم کردند. گروه اول شامل موش هایی بود که هیچ گونه ژن دریافت نکرده بودند، در حالی که سه ژن برنامه ریزی مجدد به موش های گروه دوم تزریق شد.
همه اعضای گروه کنترل پس از نود هفته مردند، اما در کمال تعجب، موش های گروه دوم همچنان زنده ماندند. این حیوانات از گروه دوم که دوباره برنامه ریزی شده بودند دو برابر گروه کنترل (9 هفته) عمر کردند.
نقطه مقابل پیری چالش برانگیز است
این روش ژن درمانی افزایش عمر خاص است زیرا بر خلاف سایر روش های ضد پیری به عنوان یک راه حل یک بار مصرف عمل می کند. به عنوان مثال، در سال 2016، گروهی از محققان پیشنهاد کردند که دارویی به نام راپامایسین می تواند طول عمر موش های میانسال را افزایش دهد. این راه حل عالی به نظر می رسد، درست است؟
مشکل راپامایسین یا سایر داروهای مشابه این است که استفاده از آنها همیشه در طول زندگی ضروری است و باعث عوارض جانبی متعددی در موش می شود. اما اگر حیوانات حتی ایمن نیستند، چگونه می توان آنها را برای استفاده انسان در نظر گرفت؟
در مقابل، برنامه ریزی مجدد ژنتیکی تنها یک بار انجام می شود و اثر آن طولانی است. به همین دلیل، محققان بر این باورند که می توان آن را راه حلی مناسب برای معکوس کردن پیری دانست.
در مطالعات مفهومی جدید ما بر اساس جمعیتی از موشهای بسیار پیر (معادل بیش از 80 سال سن در انسان) و تحقیقات قبلی روی موشهای جوانتر، ما فقط افراد مسن را برای اولین بار برای یک سن خاص بهروزرسانی میکنیم. ما پیش بینی می کنیم که او در تمام زندگی خود و همچنین با بیماری ها باقی بماند.
اما بسیاری از دانشمندان هشدار می دهند که برنامه ریزی ژنتیکی می تواند منجر به سرطان شود. بنابراین، قبل از اینکه این رویکرد برای تجدید کل بدن یا افزایش طول عمر در نظر گرفته شود، باید تحقیقات انجام شود.
محققان استدلال میکنند که قبل از استفاده از این درمان برای انسان، تحقیقات و مطالعات حیوانی بیشتری مورد نیاز است، اما آنها میگویند که در آزمایشهای خود متوجه تشکیل هیچ توموری نشدهاند.
آنها معتقدند تحقیقات آنها همراه با سایر تکنیک های پیشرفته می تواند به ارائه ایمن درمان های جوانسازی نسبی در انسان در آینده منجر شود.
5858