هواکش پشت بامی چیست و چه کاربری هایی دارد؟

هواکش پشت بامی چیست؟

استفاده از هواکش پشت بامی می تواند تفاوت کاملاً محسوسی در دمای هوا و همچنین انرژی لازم برای خنک/گرم کردن منزل شما ایجاد کند. هواکش پشت بامی‎ می تواند مصرف برق و هزینه های مرتبط با آن را تا حد چشمگیری کاهش دهد. اگر سقف منزل شما به صورت شیروانی باشد و یا اینکه اتاق زیر شیروانی داشته باشید، تاثیر استفاده از هواکش پشت بامی را بیش از پیش متوجه خواهید شد. معمولاً هنگام طراحی خانه های امروزی، فضای کافی برای تهویه و جریان هوا در نظر گرفته می شود. ولی با این حال، استفاده از هواکش پشت بامی می تواند تفاوت کاملاً محسوسی در دمای هوا و همچنین انرژی لازم برای خنک / گرم کردن منزل شما ایجاد کند.

نام دیگر هواکش پشت بامی در بازار، اگزاست فن سقفی نام دارد. امروزه، مهندسان توجه بسیار زیادی به سیستم های تهویه دارند. با توجه به پیشرفت هایی که در زمینه های مختلف شده است، مجریان ساخت و ساز به دنبال استفاده این سیستم های تهویه در مناطق مسکونی، تجاری و غیره هستند. هواکش پشت بامی یکی از سیستم های تهویه رایج است که در مناطق مسکونی، تجاری، بیمارستان ها و غیره از ان استفاده می شود. هواکش پشت بامی فقط در موارد اگزاست کاربرد دارد. از طریق استفاده از هواکش پشت بامی می توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد، ضخامت عایق را افزایش داد و از سیستم های تهویه مناسب ان برای ساختمان ها استفاده کرد.

. اکثر خانه های استاندارد به یک هواکش پشت بامی نیاز دارند اما در صورت بزرگ بودن خانه بهتر است از دو هواکش پشت بامی استفاده کرد.

چطور هواکش پشت بامی مناسب انتخاب کنیم؟

از هواکش پشت بامی در خیلی از ساختمان های تجاری، آموزشی و یا صنعتی استفاده می شود. همان‌طور که می‌ دانیم، استفاده از این نوع هواکش به افزایش طول عمر ساختمان کمک می کند. با این حال، چطور یک هواکش پشت بامی مناسب انتخاب کنیم؟ از کجا بدانیم کدام مدل برای استفادة ما مناسب است؟ تصمیم گیری در مورد انتخاب اگزاست فن قارچی و هواکش پشت بامی را با پاسخ دادن به این 3 سوال آغاز کنید:

1- از این هواکش قصد دارم در چه نوع ساختمانی استفاده کنم؟ (فروشگاه، بیمارستان، مدرسه، کارگاه و یا …).

2- هدف از نصب هواکش پشت بامی چیست؟ (تهویه عمومی ساختمان، کنترل رطوبت، مکش هوا به سمت بیرون، ایجاد جریان هوا در داخل ساختمان، ورود هوای پاک و یا …)

3- هواکش قرار است در کدام قسمت ساختمان نصب شود؟ (سقف، پشت بام، بیرون از محیط ساختمان، روی دیوارها و یا …)

با پاسخ دادن به این سوالات،‌ قادر خواهید بود انتخاب های پیش‌ِ رو خود را کمتر کنید و تصمیم گیری برای شما آسان‌تر خواهد شد. با این حال، یک ویژگی بسیار مهم دیگر را نیز هنگام انتخاب و خرید هواکش پشت بامی‎ باید در نظر داشته باشید و آن هم مصرف بهینه انرژی است. قدرت موتور بعضی از هواکش ها قابل تنظیم است و از همین طریق می توان میزان انرژی مصرفی آن ها و در نتیجه هزینه های مرتبط را کنترل کرد.

هواکش پشت بامی چطور کار می کند؟

همانطور که می دانیم، هوای سرد سنگین تر از هوای گرم است. بنابراین، هوای گرم به سمت بالا حرکت می کند و هوای سرد در بخش هایی نزدیک‌تر به سطح زمین قرار می گیرد. این امر در محیط های بسته کاملاً‌ محسوس است. بنابراین، بدیهی است که نقاط نزدیک به سقف و پشت بام منزل، بیشترین دما را داشته باشند. علاوه بر این، پشت بام منزل همیشه در تماس مستقیم با هوای بیرون و تابش خورشید است و به همین واسطه بیشترین گرما را نیز دریافت می کند. با همین توضیحات، احتمالاً دیگر می توانید حدس بزنید که استفاده از هواکش پشت بامی تا چه اندازه می تواند در خنک کردن و یا خنک نگاه داشتن منزل شما موثر باشد.

هواکش پشت بامی هوای داغ موجود در بخش های بالایی و نزدیک به سقف را تهویه کرده و از ساختمان خارج می کند تا این هوا به بخش های دیگر ساختمان سرایت نکرده و باعث گرم شدن آنجا نشود. لازم به توضیح است که در صورتی که از سیستم های خنک کننده مانند کولر استفاده می کنید، باز هم هواکش پشت بامی کارایی فراوان خواهد داشت. در صورت عدم استفاده از این هواکش، سیستم خنک کننده شما باید خیلی بیشتر کار کند و انرژی بیشتری برای خنک‌سازی محیط مصرف کند.

در صورتی که منزل شما اتاق زیر شیروانی داشته باشد،‌ تمامی این موارد بیش از پیش اهمیت پیدا می کنند. چراکه دمای اتاق زیر شیروانی معمولاً به سرعت بالا می رود و استفاده از هواکش پشت بامی‎ برای آن ها اهمیت بیشتری دارد.

مزایای استفاده از فن پشت بامی

وجود سیستم تهویه مطبوع مناسب برای هر مکان سرپوشیده ای بسیار ضرورت دارد. به ویژه در فصل تابستان که نیاز به سیستم تهویه مطبوع چند برابر احساس می شود. گرمای سقف ساختمان سبب دم کردن تمامی فضا شده و می تواند گرما را به تمامی بخش های ساختمان انتقال دهد، حتی ممکن است گرما به حدی باشد که استفاده از سیستم های خنک کننده همچون کولر نیز جوابگوی این دمای بالا نباشد، از این رو استفاده از یک هواکش پشت بامی اهمیت ویژه ای پیدا خواهد کرد به طوری که می تواند تا حد زیادی از گرمای هوا را از ساختمان خارج کند.

به طور کلی می توان گفت این دستگاه بستر را برای فعالیت و عملکرد بهتر سایر دستگاه های تهویه مطبوع مانند کولر، داکت اسپلیت، چیلر، وی آر اف، کولر گازی مساعد می سازد. با وجود اینکه کولر ها توانایی بسیار زیادی در خنک نمودن هوا دارند، ولی گرم بودن سقف ساختمان ها عاملی است که باعث  می شود تا کار آن ها بسیار سخت تر شود و عملکرد آن ها پایین آمده و از طرفی فشار زیادی نیز به دستگاه وارد شود. به این صورت که چنانچه از هواکش های پشت بامی استفاده کنید دستگاه های خنک کننده برای مدت کم تری نیاز به روشن ماندن دارند و هوای خنک ایجاد شده در فضا بیشتر حفظ خواهد شد.

در تحقیقاتی ثابت شده است که کولر های گازی و آبی در ساختمان هایی که دارای سیستم های هواکش سقفی نیز هستند عملکرد بسیار بهتری از خو نشان خواهند داد، و شما می توانید با استفاده از این نوع فن ها تا حد بسیاری فشار وارد شده به کولر خود را کاهش دهید. همانطور که می دانید این اگزاست فن ها در فضای خارج از ساختمان و روی سقف آن نصب می شوند از این رو بایستی از استاندارد هایی نظیر مقاومت در برابر باد و باران، مقاومت در برابر گرد و غبار بهره مند باشند.

از دیگر مزایای مهم این هواکش ها این است که به دلیل کاهش رطوبت های موجود در سقف ، باعث افزایش طول عمر سقف نیز می شوند. ورودی یا محل مکش هواکش که در زیر دستگاه تعبیه شده است سبب می شود تا بتوان به صورت مستقیم هواکش پشت بامی را بر روی سقف نصب کرد. به طور کلی هوای سرد از نظر وزنی، سنگین تر از هوای گرم بوده به همین دلیل است که معمولا هوای گرم در نزدیکی سقف ساختمان قرار دارد و هوای سرد به علت سنگینی که دارد در نزدیکی کف ساختمان قرار می گیرد.

به طور معمول پشت بام ها نسبت به سایر بخش های ساختمان بیشتر در تماس با نورمستقیم خورشید و هوای بیرون قرار دارند. به همین دلیل استفاده از این هواکش ها در منزل سبب خنک نگه داشته شدن منزل شما در فصل تابستان می شود. این هواکش های سقفی از طریق خارج نمودن هوای گرم از ساختمان باعث می شوند تا گرما به بخش های دیگر ساختمان سرایت نکند و باعث گرم شدن مکان های دیگر نشود.

مشخصات فنی هواکش های پشت بامی

اجزای تشکیل دهنده این فن عبارتند از:

    داشتن پروانه: در این سیستم پروانه ای از نوع بکوارد استفاده شده است. این نوع پروانه در اندازه های متنوعی از ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی متر ساخته می شود. پروانه بکوارد به دو نوع دینامیکی و استاتیکی دسته بندی می شود.

    الکتروموتورها

    شاسی و بدنه های این سیستم: به طور معمول در ساخت شاسی و بدنه دستگاه از ورق های گالوانیزه و یا ورق های استنلس استیل استفاده می شود. ورق های گالوانیزه از کیفیت خوبی برخوردار هستند و مقاومت لازم را در برابر لرزش ها و اب دارد. اما چنانچه از ورق های استنلس استیل در ساخت بدنه و شاسی استفاده شود از پوسیدگی و خورندگی نیز جلوگیری می شود.

    یاتاقان ها

    شافت ها

    سیستمهای مربوط به انتقال قدرت: در این سیستم های هواکش پشت بام معمولا از دو نوع سیستم انتقال قدرت استفاده می کنند. یکی از ان ها شامل دایکرت درایو می باشد و دیگری شامل اتصال از نوع تسمه می باشد.

    اتصالاتی که در سیستم های هواکش استفاده می شود مانند پیچ ها از جنس گالوانیزه هستند.

    بادبزن ها: تمامی بادبزن هایی که در سیستم های هواکش کاربرد دارند باید دارای استاندار های جهانی لازم باشند و از جنس های استاتیکی و یا دینامیکی باشند.

دکمه بازگشت به بالا