روش کار یک متخصص ارتودنتیست چیست؟

روش کار یک متخصص ارتودنسی چیست؟ + قیمت ارتودنسی

ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی، به پزشکی گفته می شود که پس از گذراندن دوره ۶ ساله عمومی و کسب تجربه به صورت بالینی،به گذراندن دوره تخصصی سه ساله بپردازد و در پایان، با ارائه ی یک پایان نامه در زمینه ارتودنسی قادر به تشخیص و درمان اصولی ناهنجاری های دندانی،فکی در جهت درمان و ایجاد زیبایی و نظم بخشیدن به دندان باشد. متخصص ارتودنسی بعد از گذراندن دوره های گفته شده، برای به روزرسانی اطلاعات و دانش خود می بایست در برنامه هایی تحت عنوان بازآموزی حرفه ای، شرکت کند. این مطلب قابل ذکر می باشد که تمامی متخصص های ارتودنسی، یک دکتر دندانپزشک شناخته می شوند در صورتی که تنها کمتر از ۲ درصد دندانپزشکان در ایران، متخصص ارتودنسی نیز هستند.

کلمه ارتودنسی (به انگلیسی برگرفته از ویکی پدیا : Orthodontics) تشکیل شده است از دو کلمه جداگانه در انگلیسی، کلمه اول “اورتو” در فارسی به معنای راست و کلمه دوم “ادوس” یا مشتق آن “دوس” در فارسی به معنای دندان می باشد.

  • ارتودنتیست ها، متخصصین دندانپزشکی هستند که در دانشگاه سه سال دیگر در زمینه ارتودنسی، توسعه و رشد صورت، زیست شناسی و بیومکانیک تحصیل می کنند. در واقع آنها دارای مدرک دندانپزشکی عمومی به اضافه درجه تخصصی ارتودنسی هستند. تعداد متخصصان ارتودنسی که در دانشگاه ها پذیرفته می شوند، بسیار محدود است و آنها از میان بهترین دندانپزشکان انتخاب می شوند.
  • آنها متخصصین رشد صورت و دندان هستند و دندان های کج و نامرتب، نیش های بد و فک های ضعیف را تشخیص داده و درمان می کنند.
  • ارندونتیست ها متخصص در تمامی گزینه ها و فناوری های ارتودنسی برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان هستند.

روش کار یک متخصص ارتودنتیست چیست؟

مشاوره، ارزیابی و تشخیص اولیه

در اغلب موارد، افراد با مراجعه به یک دندانپزشک عمومی و با تشخیص مشکلات عدم هماهنگی دندان ها، آن ها را به یک متخصص ارتودنسی خوب ارجاع می دهد. البته افراد می توانند بدون مراجعه به دندانپزشک عمومی، مستقیما به مطب ارتودنتیست مراجعه کنند. ارتودنتیست طی یک جلسه، شخص را معاینه کرده و پس از ارزیابی های لازم با مشاهده کردن دندان ها و فک مشکل شخص را تشخیص می دهد.

تشخیص تخصصی و روش های درمان

سپس برای قطعی شدن تشخیص، با کمک اشعه ایکس از دندان ها و فک مراجع تصاویری تهیه می کند تا به طور قطع مشکل را تشخیص داده و درمان های متناسب با آن را پیاده کند. طی همین جلسه، هر آنچه که باید برای طول درمان بدانید (از جمله هزینه ارتودنسی، مدت زمان ارتودنسی یا طول دوره درمان، روش بکار رفته برای شما، ملاحظات دوره درمان و …) را کاملا توضیح خواهد داد.

ویزیت های منظم دوره ای، تنظیم دستگاه ها و نظارت بر روند درمان

متخصص سپس مراحل ارتودنسی را با نصب بریس ها آغاز می کند و به مراجع خواهد گفت که طی جلسه های منظم دوره ای (مثلا هر 1 ماه یکبار) باید به مطبش بازگردد. طی هر جلسه ویزیت، بیمار ارزیابی شده و میزان پیشرفت درمان زیر نظر گرفته می شود. بریس ها و اجزای آن نیز در طی جلسه ویزیت تنظیم می شود.

انواع روش ارتودنسی بکار رفته توسط متخصص ارتودنسی دندان

برای اینکه دندان ها و فک در موقعیت ایده آل یا نرمالی قرار بگیرند، یک متخصص ارتودنسی دندان از روش های مختلفی استفاده می کند. به طور کلی دو روش اصلی برای اصلاح نامنظمی های دندان وجود دارد. اولی را ارتودنسی ثابت و دومی را ارتودنسی متحرک می نامند. ما در مقالاتی به صورت مجزا به هر دو روش ارتودنسی پرداخته ایم که با کلیک روی لینک ها می توانید اطلاعات کافی در خصوص آن ها به دست بیاورید.

در هر دو روش ارتودنسی، ما از دستگاه ها، تجهیزات و لوازم خاصی استفاده می کنیم که در نهایت بعد از مدت زمان نسبتا طولانی، مشکل دندان های شما را اصلاح می کنیم. مهم ترین دستگاه های ارتودنسی دندان عبارتند از:

در ارتودنسی ثابت:

  • بریس فلزی معمولی
  • بریس دیمون (یا ارتودنسی دیمون)
  • بریس لینگوال (ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی)
  • بریس سرامیکی (استفاده از براکت های شفاف و همرنگ دندان یا سیم های شفاف)

در ارتودنسی متحرک:

پلاک های شفاف ارتودنسی مانند اینویزیلاین ها یا سایر الاینرهای متحرک که ارتودنسی نامرئی نیز شناخته می شوند.

5 اختلال در سلامت فرد که می تواند با ارتودنسی درمان شود

بسیاری از افراد فکر می کنند که تنها مشکلات قابل حل با ارتودنسی مشکلات مربوط به دندان افراد می شود. با اینکه ارتودنسی، نوعی درمان دندانی است اما می تواند شرایط و بیماری های دیگری را نیز بهبود بخشد.

۱-  سر درد و گردن درد

سر و گردن شامل شبکه ی پیچیده و در عین حال ظریفی از استخوان ها، مفاصل، ماهیچه ها و تاندون ها است که باید به صورت هماهنگ برای عملکردی مهم با هم کار کنند. هر اختلال و ناهماهنگی در این شبکه موجب سردرد و گردن درد های مزمن می شود.

اگر دچار سردرد یا گردن درد های مکرر می شوید که با مصرف دارو های مسکن از بین نمی رود، بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید. ارتودنتیست یکی از متخصص هایی است که باید به او مراجعه کنید خصوصا اگر درد از شقیقه ها، پشت چشم یا پشت سر آغاز می شود. متخصص ارتودنسی می تواند منشا مشکل را (در صورت مرتبط بودن آن با دهان و دندان) تشخیص داده و خدمات ارتودنسی را در اختیارتان قرار دهد.

۲-اختلال در خواب

اگر هنگام خوابیدن دچار مشکل می شوید، ممکن است درمان های ارتودنسی بتواند به شما کمک کند. موقعیت استخوان فک می تواند تاثیر به سزایی بر تنفس فرد داشته باشد. موقعیت نامناسب استخوان فک موجب کمبود اکسیژن و در نهایت آپنه خواب، خُرخُر شدید و کمبود خواب می شود. درمان های ارتودنسی می تواند به جریان اکسیژن و کاهش این مشکلات کمک کند.

۳- اختلالات مفصل گیجگاهی_فکی

مفصل گیجگاهی_فکی (TMJ: The temporomandibular joint) فک پایین را به پایه ی جمجمه متصل می کند و نقش اصلی را در عملکرد جویدن دارد. در صورتی که دچار درد یا بی حسی در فک، درد در اطراف گوش، دشواری یا درد در هنگام جویدن یا قفل شدن مفصل فک شُدید، درمان های ارتودنسی می توانند فک را به موقعیت صحیح خود بازگردانند و این علائم را تسکین دهند. درمان این شرایط بسیار حائز اهمیت است زیرا عدم درمان آنها ممکن است منجر به آسیب جدی و فرسایش دندان ها شود.

۴-بهداشت دهان و دندان

برای افرادی که از مال اکلوژن، شلوغی یا کجی دندان ها رنج می برند، رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند یک چالش محسوب شود. در این شرایط به علت دشواری در تمیز کردن دندان ها، احتمال ابتلا به بیماری لثه افزایش می یابد. بیماری لثه ارتباط مستقیمی با بیماری های قلبی و دیابت دارد. انجام ارتودنسی و حل این مشکلات می تواند به بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از اثرات مضر در آینده، کمک کند.

۵- مشکلات قلبی

افرادی که دچار مال اکلوژن هستند اغلب دندان های شلوغی دارند که نظافت آنها را دشوار می کند. اگر فرد نتواند دندان هایش را به درستی تمیز کند، ماده پلاک به طور کامل از روی دندان ها پاک نمی شود و ممکن است موجب التهاب لثه و در نهایت بیماری لثه شود. به مرور زمان عدم درمان التهاب لثه می تواند تبدیل به نوع شدید تری از بیماری لثه یا همان پریودنتیت شود. چندین مطالعه در این زمینه انجام شده که ثابت می کند بیماری پریونتیت با بیماری های قلبی رابطه مستقیم دارد.

مرتب بودن دندان ها، کار تمیز کردن آنها را بسیار آسان تر می کند. در نتیجه بیماری قلبی یکی از مشکلات قابل حل با ارتودنسی محسوب می شود. در صورتی که هر یک از مشکلات بالا را تجربه کردید، احتمالا یکی از درمان های موثر می تواند مراجعه به یک متخصص ارتودنسی برای تشخیص و اصلاح مشکل باشد. اگر منشا درد و بیماری تان دندان ها باشند، متخصص ارتودنسی می تواند با استفاده از یک برنامه ی درمانی مشکل را حل کند.

 

منبع:

وبسایت دکتر مبینا ملایی

وبسایت دکتر علیرضا خدیوی

دکمه بازگشت به بالا