چه زمانی مرد میتواند مهریه ندهد؟
راهكارهاي فرار از پرداخت مهريه
براي تبيين اين موضوع ابتدا ميبايست به اين موضوع توجه كرد كه مهريه حقي است براي زوجه و ديني است بر گردن زوج كه در نهايت مجبور به پرداخت آن ميباشد البته امروز بسیاری در این مورد به وکیل خانواده مراجعه میکنند. برخي بهترين راه براي فرار از پرداخت مهريه را واگذاري صوري اموال به آشنايان و نزديكان ميدانند. معامله صوري براي فرار از مهريه در بازه زماني اختلاف بين زن و شوهر و مهمتر از آن بعد از ابلاغيه دادگاه به اداره ثبت بیشتر صورت ميپذيرد. در این زمان زوج اقدام به انتقال اموال برای فرار از مهریه میکند. زیرا در روند نوبت گیری و ارائه و همچنين پذیرش دادخواست توقیف اموال و استعلام اموال و ابلاغ اجراییه به مرد ممكن است زمان زیادي به طول بيانجامد.
در این زمان ، ممکن است مرد اموال خود را به نام دیگری نماید که اکثرا از اقوام نزدیک و درجه یک مرد می باشند. .معامله صوري چه معمله ايي است؟. معاملهای که در آن به شکل واقعی معاملهای صورت نگرفته باشد. به اين معني كه نه پولی رد و بدل شده باشد. نه خریدار و فروشنده نیت انجام معامله را داشته باشند. ایجاب و قبول به مفهوم واقعي و حقوقي انجام نشده و قصد و نيت مشترك هم وجود نداشته باشد تا مثلا یک ملك در مقابل مبلغی مشخص به شخص دیگری منتقل شود.
دراين مواقع اگر ارکان يك معامله رعایت نشود معامله صوری خواهد بود. زوجه برای گرفتن مهریه با کمک وكيل خود میتواند در دادگاه با طی شدن شرايط و مراحلي، صوری بودن معامله را اثبات کند و دستور ابطال آن را از دادگاه بگيرد . بنابراين راهكار بسيار غلطي است و زوجه ممكن است بتواند صوري بودن معاملات را اثبات كند كه در اين صورت عواقبي براي زوج به دنبال دارد.
با توجه به ماده ٢١ قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي مصوب سال ١٣٩٤ ميتوان گفت كه انتقال مال به ديگري به هر نحو و وسيله مديون با انگيزه فرار از دين به نحوي كه باقي مانده اموال براي پرداخت دين كافي نباشد موجب حبس تعذيري يا جزاي نقدي درجه شش.يا جزاي نقدي معادل نصف محكوم به يا هردو مجازات ميشود و در صورتي كه منتقل اليه با علم به موضوع اقدام كرده باشد در حكم شريك جرم محسوب ميشود.
اگر از اين قضيه بگذريم ميتوانيم به راهكار هاي قانوني عدم پرداخت تمام يا قسمتي از مهريه بپردازيم.
بهترين راه براي نپرداختن تمام مهريه طلاق تواقفي هست كه در آن به طور مثال زوجه درخواست طلاق دارد و طبق توافق يك حق الوكاله بلاعزل طلاق از زوج ميكيرد و در مقابل زوج از پرداخت مهريه بري الذمه ميشود. راه قانوني ديگر كه ممكن است در برخي موارد قابل استفاده باشد مورد كاملا فقهي ميباشد كه در قانون مدني نيز به آن اشاره شده است و آن عنن ميباشد به معني ناتواني كامل جنسي زوجه به نحوي كه حتي يك بار عمل نزديكي جنسي را انجام نداده باشد كه باعث فسخ نكاه ميشود و البته زوج را ازپرداخت نصف مهريه بري ميكند. لازم به ذكر است كه خيانت و رابطه نامشروع زوجه،بيماري روحي و جسمي،مشكلات خانوادگي و يا هر مورد ديگري باعث اسقاط حق مهريه زوجه نميشود.
راه قانوني بعدي نپرداختن مهريه به صورت يكجا هست(اعسار)
اعسار به اين معني كه فرد از نظر مالي در شرايطي هست كه امكان پرداخت بدهي خود را ندارد
و اثبات اين موضوع به عهده زوج ميباشد
البته بايد توجه داشت كه برخي از اموال از دين مسثني شده اند {{مسكني كه متعلق به زوج ميباشد. و در ان زندگي ميكند. وسيله نقليه مورد نياز و در شان محكوم اليه_اثاثيه مورد نياز زندگي_آذوقه موجود به قدر احتياج براي محكوم اليه و افراد تحت تكفل وي_وسايل و ابزار امرار معاش كسبه، پيشه وران_كتاب ها و ابزار علمي براي اهل علم متناسب با شان آنان}}
در صورت اثبات اعسار معمولا زوج به پرداخت قسمتي از مهريه به عنوان پيش قسط و اقساط ماهيانه محكوم ميشود
و در صورتي كه از پرداخت اقساط مورد حكم امتناع ورزد. با صدور حكم جلب به زندان معرفي خواهد شد ،،
و در صورتي كه اعسار او اثبات بشود و به هيچ طريقي قدرت پرداخت اقساط را نداشته باشد قاضي دادگاه اقساط را با توجه به وضعيت مالي زوج تعديل خواهد كرد،
برخي از وكلا با توجه به بخشنامه جديد قوه قضاييه در مورد عدم صدور حكم زندان براي مديونين مهريه بر اين باورند كه مرد عملا از پرداخت مهريه معاف شده است ، كه اين تصور كاملا غلطي هست چرا كه طبق قوانين مدني و خانواده مهريه همچنان پابرجاست و طبق درخواست زوجه ،زوج به صورت تمام و كمال به پرداخت آن محكوم ميشود.
به اين صورت امکان فرار مديونين پرداخت مهریه عملا وجود ندارد
و تصور غلط برخی در خصوص قانون جدید مهریه باعث به وجود آمدن مشکلاتی شده. و نكته آخر اينكه فقط تا سقف ١١٠ سكه يا معادل ريالي آن دادگاه حكم جلب زوجه را صادر خواهد كرد.
مهریه جزو دیونی است که مرد باید به زن بپردازد و در قوانین کشور ما و در قوانین اسلامی تاکید بسیار زیادی روی آن شده است. در واقع مهریه زن به عنوان یک دین یا بدهی بر گردن مرد خواهد بود. به گونه ای که حتی پس از فوت شوهر نیز همسر می تواند به مطالبه مهریه همسر خود قبل از هر گونه تقسیم ارث بنماید.
اما مشکل این جا است که بسیاری از زوج ها مهریه بالایی را در زمان عقد ازدواج برای همسر خود تعیین می کنند و این امر می تواند در آینده مشکلاتی را به دنبال داشته باشد که مرد را مجبور به تلاش برای پیدا کردن بهترین راه فرار از پرداخت مهریه در زمان مطالبه آن توسط زن بنماید.
شاید برای شما جالب باشد که افرادی به دنبال مشاوره حقوقی با یک وکیل برای پیدا کردن بهترین راه فرار از پرداخت مهریه می باشند و به همین دلیل در تهران و یا شهرستان ها تلاش می کنند تا با تماس با وکیل متخصص آشنا به مباحث مربوط به مهریه هر چه سریع تر بهترین راه فرار از پرداخت مهریه را پیدا کنند.
اختلافات خانوادگی، ترس از دست دادن دارایی ها پس از تصمیم زن برای به اجرا گذاشتن مهریه مهم ترین دلیلی است که می توان برای تلاش بعضی از مردها برای یافتن و دریافت مشاوره به منظور یافتن بهترین راه فرار از پرداخت مهریه دانست.
اما سوال این جاست که آیا می توان راهی را برای فرار از پرداخت مهریه به همسر خود پیدا کرد؟ و اگر این کار را بکنیم از نظر قانون مشکلی برای ما به وجود نخواهد آمد؟ این ها مهم ترین سوال هایی هستند که شاید هنگام نیاز به پیدا کردن بهترین راه فرار از پرداخت مهریه باید جواب آن را پیدا کنید.
آیا فرار از پرداخت مهریه عاقلانه است؟
یک سوال که باید قبل از هر سوال دیگری به آن پاسخ داده شود این است که آیا تلاش برای عدم پرداخت مهریه همسر با توجه به این که در قانون و شرع بر روی آن تاکید شده است کار درستی است؟ و آیا می توان با مشاوره با یک وکیل بهترین راه فرار از پرداخت مهریه را به این منظور پیدا کرد؟
در پاسخ باید گفت که در صورتی که شما توان مالی لازم برای پرداخت مهریه را داشته باشید به نظر می رسد که بهترین راه پرداخت آن به همسرتان باشد. زیرا که مهریه به عنوان یک دین بر گردن شما خواهد ماند و در هر صورت ممکن است که روزی همسر شما از هر طریقی که شده است آن را مطالبه کند.
روش های قانونی زیادی هستند که زن می تواند با استفاده از آن ها اثبات کند که مرد او دارایی لازم را برای پرداخت مهریه دارد و در عوض راه هایی هم هستند که شاید بتوانند به عنوان بهترین راه فرار از پرداخت مهریه توسط مردها مورد استفاده قرار گیرند. شما می توانید در این مورد با یک وکیل متخصص در مطالبه مهریه و آشنا به روش های پرداخت مهریه و یا تقسیط آن مشورت کنید تا اطلاعات جامع تری در اختیار شما قرار دهد.
بهترین راه فرار از پرداخت مهریه چیست؟
همان طور که گفته شد بهترین راه برای امتناع از پرداخت یکباره مهریه (در صورتی که توان مالی نداشته باشید) اثبات عدم توان مالی شما در دادگاه می باشد.
در این راستا باید به نکته توجه کنید. اول این که خانه ای که از آن شما است و در آن زندگی می کنید می تواند به عنوان مستثنیات دین شناخته شود. هم چنین ابزار کار و امکاناتی که برای امرار معاش به آن ها نیاز دارید را می توانید با کمک وکیل به عنوان مستثنات دین از توقیف حفظ کنید.
برای همین در مواردی نیاز به یافتن بهترین راه فرار از پرداخت مهریه نیست. زیرا که روش های قانونی برای عدم پرداخت مهریه با استفاده از امکانات و ابزار کاری یا خانه ای که در آن زندگی می کنید وجود دارد.
برای همین در این موارد نیازی به نگرانی و توسل به روش های دیگر مانند واگذاری صوری امول به آشنایان و نزدیکان شما وجود ندارد. با این وجود هنوز هم دیده می شود که عده ای از این روش ها برای عدم پرداخت مهریه استفاده می کنند و از واگذاری صوری اموال و یا مخفی کردن دارایی ها به عنوان بهترین راه فرار از پرداخت مهریه یاد می کنند.
قوانین حاکم بر تعیین مهریه
مهریه میتواند با هر مقداری تعیین شود، اما باید قوانین زیر در حین تخصیص آن لحاظ شود. این قوانین ربطی به قانون جدید مهریه در سال ۹۹ ندارد و به طور کلی در زمینه تعیین مهریه لازم الاجرا است.
– مهریه باید مشروع (قانونی) باشد و ارزش داد و سند اقتصادی داشته باشد.
– زن باید بتواند مالک آن شود، یعنی مهریه باید قابل انتقال به وی باشد.
– تعهد و الزام به انجام کاری توسط شوهر میتواند به عنوان مهریه زن در نظر گرفته شود.
– عدم دسترسی به مهریه تعیین شده در زمان عقد، آن را باطل میکند.
– اجازه مالک در لحاظ نمودن اموالی که به شوهر (زوج) تعلق ندارد، به عنوان مهریه ضروری است.
– مهریه باید قابل ارائه و تسلیم باشد. اگر زوج توانایی تسلیم آن را نداشته باشد اما زوجه قادر به تصاحب آن باشد، این مهریه نیز صحیح است.
– باید میزان مهریه به طور دقیق مشخص شود، وجود شک و شبهه یا تعیین چند چیز برای مهریه قابل استناد نیست.
وجه کیفری مهریه چند سکه است؟
مطابق قانون جدید مهریه در سال ۹۹، میزان مهریه محدود نمیشود، بلکه ضمانت در اجرا و پرداخت مهریه برای مطالبات بیش از ۱۱۰ سکه کاهش یافته است. در ماده هفت از قانون اجرای محکومیتهای مالی چنین ذکر میشود که «در مواردی که وضعیت سابق مدیون (مرد یا زوج) دلالت بر ملائت (توانایی مالی) وی داشته یا مدیون در عوض دین، مالی دریافت کرده یا به هر نحو تحصیل مال کرده باشد، اثبات اعسار (ناتوانی از پرداخت مهریه و نفقه زن) برعهده او (زوج) است، مگر اینکه ثابت کند آن مال تلف حقیقی یا حکمی شده است.
در این صورت نیز در مواردی که مدیون (بدهکار) عوض دین، مالی دریافت نکرده یا تحصیل نکرده باشد هرگاه خوانده دعوای اعسار (دعوایی برای ثابت کردن ناتوانی مالی) نتواند ملائت فعلی (توانایی مالی) سابق او را ثابت کند یا ملائت فعلی یا سابق او نزد قاضی محرز (اثبات شده) نباشد، ادعای اعسار (کسی که ادعا دارد ناتوان مالی است) با سوگند مدیون (زوج) مطابق تشریفات مقرر در قانون آییندادرسی مدنی پذیرفته میشود». بهتر است در صورت نیاز به دریافت حکم جلب زوج توسط زوجه برای عدم پرداخت مهریه به قانون مهریه سال ۹۹ دقت بسیار شود، دریافت مشاوره از طریق وکلای آگاه و متبحر، پس از ایجاد این تغییرات قانونی توصیه میشود، در طلاق توافقی همه چیز بر اساس توافق طرفین است.
آخرین وضعیت مراحل اجرا گذاشتن مهریه و توقیف فوری در ۱۴۰۰
توجه کنید مطابق بخشنامه که توسط ریاست محترم قوه قضائیه صادر کرده و ناظر به اجرای بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه است کلیه محاکم ایران از پذیرش دادخواست مهریه در ابتدا بدون مراجعه قبلی به اداره ثبت منع شدهاند. با این توضیح که چه وکیل مهریه داشته باشید یا خودتان به شخصه اقدام میکنید گام اول مراجعه به دفتر ازدواجی است که عقد آنجا ثبت رسمی شده است و دادن درخواست صدور اجراییه برای هر مقدار از مهریه. گام بعدی مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک (اداره اجرای مهریه) است. در اینجا اولاً میشود زوج را ممنوعالخروج کرد و ثانیاً میتوان اموال او را درخواست توقیف داد و اگر اموالی نباشد و مشخصات را ندانید اداره مذکور از مراجعه ذی صلاح مثل راهور یا بانک استعلام میکند.
در صورتی که مال پیدا شود توقیف و ارزیابی و در ادامه به مزایده گذاشته میشود و اگر زوج معترض باشد مثل اینکه مستثنیات دین باشد حق اعتراض دارد. در نهایت اگر ظرف دو ماه مالی پیدا نشود و یا طرف شش ماه کار به نتیجه نرسد به درخواست زوجه یا وکیل او گواهی مبنی بر مراجعه به دادگاه صادر میشود.
بر طبق قانون به محض وقوع عقد نکاح، زوجه مالک تمام مهریه میشود چه اینکه تمکین از شوهر بکند و یا نکند آنچه در کشور برای مهر رایج است اینکه مهریه یا ملک غیرمنقول یا سکه بهار آزادی و یا وجه نقد است.
گرفتن مهریه و ادامه زندگی
گرفتن مهریه بدون طلاق بی تردید امکان پذیر است زوجه میتواند هر وقت که بخواهد حتی بدون درخواست طلاق و حتی در منزل شوهر، مطالبه مهریه از شوهر کند، اما اینکه به صلاح زندگی مشترک است یا خیر، موضوع دیگری است که تشخیص آن با زوجه است.
هشت قانون جدید مهریه با وکیل دادگستری
زمانی دادگستری قانون جدید مطالبه مهریه مطرح کرد که بسیاری از مردان جامعه به دلیل مهریه مجبور به حبس کشیدن شدند، اما پس از تصویب این قانون جدید در حمایت از خانواده و پرداخت و مطالبه مهریه تحول بزرگی ایجاد شد، هشت قانون جدید مهریه با وکیل دادگستری عبارتند از:
شماره (۱)
مطابق ماده ۲۲ قانون مدنی: چنانچه مهریه در زمان وقوع عقد تا ۱۱۰ (یکصد و ده) سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده دو قانون اجرای محکومیتهای مالی است.
شماره (۲)
مطابق ماده ۲۲ قانون مدنی: اگر مهریه بیشتر از ۱۱۰ (یکصد و ده) سکه تمام بهار آزادی باشد، در خصوص مازاد ملائت (توانایی مالی) زوج ملاک پرداخت است، رعایت و توجه به مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز هم چنان الزامی است.
شماره (۳)
مطابق قانون ۳ قانون جدید:
چنانچه استیفای مهریه از طریق مذکور در این قانون ممکن نشود، زوج به درخواست زوجه تا زمان اجرای حکم و یا پذیرفته شدن ادعای اعسار (کاسی که ادعا دارد ناتوان مالی است) و یا جلب رضایت زوجه حبس میشود.
شماره (۴)
مطابق قانون جدید:
در حالت کلی اگر حکم به پرداخت مهریه صادر گردد و قطعی شود، پس از صدور اجراییه زوج ظرف مدت زمان یک ماه فرصت دارد، دادخواست اعسار (ناتوانی از پرداخت مهریه و نفقه دادن) پرداخت مهریه را به دادگاه تقدیم کند در صورتی که طی مدت تعیین شده دادخواست اعسار تقدیم دادگاه شود و امکان جلب تا پایان مشخص شدن رأی دادگاه در خصوص اعسار مهریه وجود ندارد، اما اگر حکم اعسار شوهر قطعی شود و وی مکلف به پرداخت اقساط مهریه شود و اگر آن را نپردازد امکان جلب وی وجود دارد.
شماره (۵)
چنانچه زوجه مالی را از همسر خود توقیف کرده باشد تا پایان مزایده و مشخص شدن تکلیف مال مرد توقیف برای مازاد مهریه از یکصد ده سکه حکم جلب صادر نمیکنند.