تصفیه آب سخت و دستگاه های مورد استفاده
تفاوت بین فیلتر تصفیه آب و سختی گیر چیست؟
فیلترهای تصفیه آب و سختی گیر با هم تفاوت های زیادی دارند و هیچ گونه شباهتی در عملکرد آن ها نیست، ولی هر دو آب با کیفیت بالاتری را برای استفاده شما تولید می کنند. امروزه خرید سختی گیر رزینی هم دربین مردم بسیار گسترش یافته. سختی گیرهای آب برای حذف مواد معدنی سخت مانند کلسیم و منیزم طراحی شده اند، ولی فیلترهای آب آلاینده های موجود در آب را کاهش می دهند. هذف سیستم های سختی گیر تولید آب نرم است؛ از طرف دیگر دستگاه های تصفیه آب خانگی انواع آلودگی های موجود در آب برای تمیز کردن آن حذف می کنند.
سختی گیرهای آب چگونه کار می کنند؟
دو نوع از جمله سختی گیر های مبتنی بر نمک و سختی گیر های بدون نمک وجود دارد. سختی گیر های مبتنی بر نمک از رزین های تبادل یونی برای حذف فیزیکی مواد معدنی سختی کلسیم و منیزیم استفاده می کنند و آن ها را با یون های سدیم جایگزین می کنند. فرآیند تصفیه آب تبادل یونی میتواند تقریباً تمام مواد معدنی منیزیم و کلسیم را از آب شما حذف کند و از وسایل و شیر آلات در برابر مشکلات ناشی از آب سخت مانند تجمع رسوب کمک می کند. هنگامی که دانه های رزین با یون های آب سخت اشباع می شوند، بستر رزین سیستم نرم کننده شسته شده و در بازسازی دوباره پر می شود.
سیستم های سختی گیر بدون نمک از یک محیط مخصوص برای انجام تبلور به کمک الگو (TAC) استفاده می کنند، یک فناوری رسانه کنترل مقیاس که در آن مواد معدنی سختی متبلور می شوند و از چسبیدن آنها به سطوح به عنوان رسوب جلوگیری می کند. در حالی که یک سختی گیر آب بدون نمک از تجمع رسوب جلوگیری می کند، در واقع کیفیت آب متفاوتی را به همراه نخواهد داشت.
به این دلیل که آب پس از تصفیه در این نوع سیستم از نظر فنی هنوز به عنوان آب سخت طبقه بندی می شود، زیرا مواد معدنی سخت هنوز وجود دارند، اگرچه قادر به ایجاد رسوب نیستند. بسیاری از مردم سیستم های سختی گیر بدون نمک را ترجیح می دهند، زیرا از سدیم برای نرم کردن آب استفاده نمی کنند. اگر رژیم مصرف کم سدیم دارید، ممکن است به این نوع سختی گیر نیاز داشته باشید.
همچنین میتوانید از لوله Upvc اصفهان برای اتصالات و انشعابات استفاده کنید.
سختی گیرهای آب چه مشکلاتی را برطرف می کنند؟
استفاده از سختی گیرهای آب موجب برطرف کردن بسیاری از مشکلات شما می شوند. در این قسمت به بررسی آن ها می پردازیم:
-
راندمان آبگرمکن: سیستم سختی گیر آب با جلوگیری از تجمع رسوب، یکی از رایج ترین مشکلات آب سخت که برای بخاری، کارایی آبگرمکن آب گرم شما می باشد را حل می کند. رسوب به عنوان یک لایه عایق عمل می کند و باعث می شود که گرمایش بهتر منتقل شود.
• نظافت کارهای منزل: لکه های سختی روی سینک ها، اطراف شیر آب و وان حمام میتواند برای تمیز کردن کابوسی باشند. با سختی گیر آب، می توانید وظایف سخت نظافت را کاهش دهید، زیرا دیگر رسوب برای پاک کردن وسایل خود نخواهید داشت. برخی از سیستم های سختی گیر آب نیز قادر به حذف آهن و گوگرد هستند. آهن و گوگرد موجود در آب موجب لکه دار شدن شیرآلات و لوله کشی می شود.
• طعم ناخوشایند آب: در صورتی که سختی گیری خریداری کنید، که آهن و گوگرد را حذف کند، طعم آب مورد استفاده تا حد زیادی بهبود پیدا می کند. گوگرد دارای طعم و بوی متمایزی است که بسیاری از مردم آن را به تخم مرغ فاسد تشبیه می کنند، در حالی که آهن طعم و بوی زنگ زدگی دارد.
• طول عمر دستگاه: لوازم خانگی معمولی مانند قهوه ساز، ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی همگی تحت تاثیر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض رسوب آهک قرار می گیرند. استفاده از سختی گیر آب باعث میشود، دستگاه های خانه شما طول عمر بیشتری داشته باشند و کارآمدتر کار کنند.
• شرایط پوست و مو: سختی گیرهای فقط از نمک برای نرم کردن آب استفاده کرده و یون های آب سخت را که می تواند به پوست و موی شما بچسبد و باعث خارش و خشکی شود را حذف می کنند.
• کیفیت لباسشویی: شستن لباس های شسته شده در آب سخت میتواند باعث شود پارچه های شما بافت نشاستهای، خشن و رنگ خاکستری ناخوشایندی به خود بگیرند. یک سیستم سختی گیر آب می تواند این مشکل را برطرف کند و شما می توانید در هر بار شستشو از مواد شوینده کمتری استفاده کنید.
سیستم های تصفیه آب کل خانه چگونه کار می کنند؟
دستگاه های تصفیه آب خانگی از یک سری فیلتر تشکیل شده است و آلاینده ها، آرسنیک، کروم، کلر و فلوراید موجود در آب را حذف می کنند. در ساخت سیستم های تصفیه آب از فیلترهای کربن فعال استفاده می شود. به طور معمول دو فیلتر در قسمت پیش تصفیه و یک فیلتر پس از مخزن دستگاه قرار می گیرد. فیلتر کربن فعال جذب سطحی بالایی دارد و به همین علت در تصفیه آب استفاده می شود.
دستگاه های تصفیه آب اسمز معکوس از برای تصفیه آب استفاده می کنند. فیلتر ممبران بالاترین دقت را در حذف کل مواد جامد محلول موجود در آب (TDS) نسبت به دیگر فیلترها دارند. استفاده از دستگاه های اسمز معکوس به علت بالا توصیه می شود، البته قیمت این مدل دستگاه ها بیشتر از فیلترهای عادی می باشد
. سیستم های تصفیه آب کل خانه در ورودی خانه شما نصب می شود و آب ورودی به کل خانه را تصفیه می کند. برای حذف رسوبات آب ابتدا از فیلترهای پیش تصفیه عبور می کند و بعد از آن آلاینده ها توسط فیلتر دیگری حذف می شود.
سیستم فیلتراسیون کل خانه چه مشکلاتی را برطرف می کند؟
مشکلاتی توسط سیستم فیلتراسیون کل خانه حذف می شود، شامل موارد زیر است:
- طعم بد آب: برخی از آلاینده های موجود در آب آشامیدنی، یعنی مواد شیمیایی مانند کلر، فلوراید، فلزات سنگین، آهن و سولفات هیدروژن موجب نامطبوع شدن طعم یا بو آب می شوند. سیستم فیلتر کل خانه برای حذف آلاینده هایی موجود در آب که باعث طعم و بو نامطبوع می شوند، مناسب می باشد.
• خرابی لوله کشی و لوازم خانگی: علاوه بر مواد معدنی آب سخت؛ آلودگی رسولی زیادی نیز به وسایل برقی و لوله کشی آسیب وارد می کند. آب چاه آلودگی رسوبی زیادی دارد و می تواند سطوح لوله ها را پوشش دهد و به این صورت کارایی آن ها کاهش پیدا می کند. سیستم تصفیه آب سطح بالایی از رسوب را حذف می کند و به کاهش این مشکل می کند.
• آب ناسالم: اکثر ناخالصی های موجود در آب آشامیدنی ما برای ما مضر است. برخی از منابع چاه حتی حاوی آلاینده های خطرناکی مانند باکتری ها و ویروس ها هستند، که می توانند به سلامت خانواده شما آسیب جدی وارد کنند. سیستم های تصفیه آب می توانند مواد معدنی ناسالم را از آب آشامیدنی ما حذف کنند و آب چاه کل خانه و فیلترهای اسمز معکوس می توانند پاتوژن های مضر را از آب حذف کنند.
• آب حمام بی کیفیت: منابع آب شهری به خصوص به دلیل داشتن کلر بالا مضر هستند. هنگامی که با آب حاوی کلر زیاد دوش می گیریم، گاز کلر وارد ریه های ما می شود و سپس آن را به جریان خون منتقل می کنیم. کلر همچنین می تواند با پروتئین های موجود در پوست و مو ما پیوند بخورد و باعث خشکی شود. از فیلترهای کربنی برای حذف کلر از آب استفاده میکنند، که حمام کردن و دوش گرفتن در آن ایمن تر و سالم تر می شود. در ظرفیت های بالا میتوان از دستگاه تصفیه آب صنعتی استفاده کرد.
هدف از تصفیه آب
همان طور که می دانید، بسیار است. بهتر است مطلب را با این سوال آغاز کنیم که دستگاه تصفیه آب چیست؟ وسیله ای است که می تواند توسط فیلتر هایی که دارد، آلاینده ها و مواد مضر را از آب جدا کند و آبی سالم و بهداشتی در اختیار ما قرار دهد. اما هدف از تصفیه آب چیست؟
هر روز به دلیل آلوده شدن سطح خاک ها توسط مواد سمی و آفت کش ها و فاضلاب کارخانه ها و باران های اسیدی، آب های سطحی زمین نیز آلوده تر می شود و این آلودگی ها به آب های زیر زمینی راه پیدا کرده و در نهایت وارد لوله کشی های آب شهری می شود و آن را آلوده می کند. سیستم تصفیه آب شهری به راحتی نمی تواند این آلاینده های محلول در آب را از بین ببرد. در نتیجه در دراز مدت نوشیدن این آب آلوده منجر به بیماری های خطرناکی می شود که ممکن است باعث مرگ ما نیز شود. اما این آلودگی ها چیست و چه خطراتی برای انسان دارد؟
نیترات بیشترین آلاینده ای است که در آب شهری وجود دارد. این ماده از طریق کود های شیمیایی و حیوانی و فاضلاب های صنعتی وارد آب می شود. این ماده برای کودکان و زنان باردار خطرناک تر است. نیترات باعث بیماری های تنفسی و ریوی می شود و یکی از عوامل سرطان نیز می باشد.
به دلیل استفاده از لوله های آهنی در شبکه ی آبرسانی، این لوله ها دچار پوسیدگی خواهد شد و به همین علت لایه های پوسیده آهن یا همان زنگ آهن و رسوبات آن وارد آب می شود و آن را آلوده می کند.
آفت کش ها و مواد شیمیایی که در کشاورزی برای از بین بردن آفات گیاهان استفاده می شود یکی از عوامل اصلی آلودگی آب است. از جمله ماده ای به نام آرسنیک که وجود آن در بدن باعث مشکلات کم خونی، گوارشی، بی اشتهایی و … خواهد شد.
کلر موجود در آب که از آن به عنوان ضد عفونی کننده در سیستم تصفیه شهری استفاده می شود، خودش یک ماده شیمیایی است که باعث رشد سلول های سرطانی می شود و برای پوست و مو و چشم انسان بسیار خطرناک است. فلوراید نیز یکی دیگر از این مواد مضر می باشد که وجود آن در آب موجب پوسیدگی دندان ها و کاهش ضریب هوشی کودکان و درد های استخوانی می گردد.
فاضلاب بیمارستان ها نیز یکی دیگر از عوامل خطرناک آلودگی آب ها هستند که اگر به طور کامل تصفیه نشوند میکروب ها و ویروس های زیادی از طریق آن وارد آب می شود و باعث بیماری های عفونی خطرناکی خواهد شد. با شناخت قسمتی از این آلودگی ها، اهمیت تصفیه آب را درک خواهیم کرد. با استفاده از دستگاه تصفیه آب تمامی آلودگی آب از بین می رود و با حذف نیترات و سایر مواد مضر، آبی استاندارد و بهداشتی خواهیم داشت و سلامت خود و خانواده مان را تضمین خواهیم کرد.
مراحل دستگاه تصفیه آب
دستگاه های تصفیه آب دارای فیلتر ها و مراحل مختلفی هستند که در هر یک از این مراحل ، فیلتر ها وظیفه ی خاصی را انجام می دهند. دستگاه های 10مرحله ای اسمز معکوس امروزه بهترین و مناسب ترین دستگاه برای تصفیه سازی آب می باشند که این اطمینان را به شما می دهند تمام آلودگی های آب را از بین می برد. روش اسمز معکوس یک روش بینالمللی برای تصفیه آب است. ما در اینجا به بررسی هر یک از فیلتر های دستگاه تصفیه آب و مراحل آن به ترتیب می پردازیم:
فیلتر پروپیلن
در مرحله اول، این فیلتر منافذ بسیار زیادی با قطر 5 میکرون دارد که وظیفه ی آن حذف شن و ماسه و گل و لای و رسوبات آب است. بدیهی است موادی که قطر آنها از 5 میکرون بیشتر است از این فیلتر عبور خواهند کرد و تصفیه نمی شوند. فیلتر پروپیلن هر 6 ماه یک بار باید تعویض شود.
فیلتر کربنی
در مرحله دوم، این فیلتر که از جنس کربن است مواد شیمیایی و سمی را از بین می برد و هم چنین وظیفه ی از بین بردن بو و طعم بد آب را نیز دارد. این فیلتر نیز هر 6 ماه یک بار باید عوض شود.
فیلتر کربن بلاک
در مرحله سوم، این فیلتر استوانه ای شکل منافذ بسیار ریزی با قطر 1 میکرون دارد و مواد ریز تری که از فیلتر اول عبور کرده اند را از بین می برد. زمان تعویض این فیلتر نیز هر 6 ماه است.
فیلتر ممبران
در مرحله چهارم، این فیلتر در واقع کار اسمز معکوس را انجام می دهد و وظیفه ی تصفیه کامل آب به عهده آن است. منافذ فیلتر ممبران 0001/0 میکرون است و تقریبا تمامی مواد مضر آب را حذف می کند. این فیلتر دارای دو خروجی است که خروجی اول مواد مضری که از آب جدا شده اند را وارد فاضلاب می کند و خروجی دوم نیز آب مقطر تولید شده را وارد مخزن دستگاه می کند. فیلتر ممبران باعث کاهش سختی آب و هم چنین شیرین شدن آن نیز می گردد و مهم ترین فیلتر دستگاه است. عمر این فیلتر بین یک سال تا یک سال و نیم است.
فیلتر پست کربن
در مرحله پنجم، هنگامی که آب بعد از مرحله چهارم وارد مخزن دستگاه می شود ممکن است هنوز بوی بدی داشته باشد. وظیفه ی این فیلتر از بین بردن بو و طعم نا مطبوع آب است. و بعد از یک سال باید عوض شود.
فیلتر مینرال یا قلیایی
در مرحله ششم، فیلتر مینرال مواد معدن و املاح مفیدی که توسط فیلتر ممبران حذف شده است را به آب برمی گرداند. فیلتر قلیایی نیز همین کار را انجام می دهد به علاوه این که به آب حالت قلیایی می دهد و ph آن را بالا می برد که برای بدن بسیار مفید است. عمر این فیلتر ها نیز یک سال است.
علاوه بر فیلتر مینرال و قلیایی فیلتر های فرابنفش نیز وجود دارند که برای از بین بردن موجودات زنده آب بسیار موثر است. دستگاه های اسمز معکوس بر حسب هر تعداد فیلتری که استفاده می کنند به 6 الی 8 مرحله تقسیم می شوند.
دستگاه رسوب پنج میکرون
در مرحله هفتم، یک دستگاه محافظتی وجود دارد برای همبستگی سیستم در جریان سرویس دهی وجود دارد و در انتها آب نهایی ذخیره می شود و به خطر نخواهد افتاد.
ازناسیون
در مرحله هشتم، ازن در آب تصفیه شده به گردش می افتد و همان طور که می دانید ازون بسیار نیرومند می باشد و قابلیت اکسید کردن مجموعه ای از قبلی: آلودگی ها ارگانیسم ها را دارد و همچنین ازن تابت نمی باشد و در عرض چند دقیقه به وضعیت طبیعی خود باز می گردد. سیستم ضد عفونی کننده بسیار ساده و در عین حال کاربردی می باشد و در این سیستم به جز اکسیژن طبیعی بر هیچ چیز دیگر متکی نمی باشد و هیچ مواد شیمیایی وجود نخواهد داشت.
ذخیره سازی و چرخش مجدد
در این مرحله آب به تانکر ذخیره سازی مواد که درجه غذایی مورد تایید FDA می باشد، منتقل می شود و آب به طور مداوم به صورت یک حلقه چرخش حرکت می کند و در جریان مجدد آب باید به صورت دوره ای ازن اضافی برای حفظ شرایط استریلیزه شده و بدون باکتری اضافه می شود.
توزیع آب تصفیه شده
وقتی آب در مرکز محیط خانگی پر می شود، آب به صورت مستقیم از حلقه چرخش مجدد خارج می شود و برای محافظت بیش تر، توزیع کننده هایی که با تمام سطوح در تماس هستند از فولاد ضد زنگ درست می شوند و ازن کافی برای بهداشتی کردن مجدد ظرف ها در آب وجود خواهد داشت.
انواع دستگاه تصفیه آب خانگی
دستگاه های تصفیه آب خانگی انواع مختلفی دارند و شما بر حسب نیازتان و مکانی که زندگی می کنید باید آن ها را تهیه کنید. این دستگاه ها از نظر مکانیزم تصفیه در دو روش اسمز معکوس و اولترافیلتراسیون رایج هستند. دستگاه های اولترافیلتراسیون بدون برق کار می کنند و پمپ و مخزنی هم ندارند و بیشتر مناسب مناطقی هستند که آب رسوبات بیشتری داشته باشد. اما در از بین بردن دیگر آلودگی های آب، قدرت اسمز معکوس را ندارد. به دلیل کم مصرف بودن آن و هم چنین قیمت پایین تر نسبت به دستگاه های اسمز معکوس، طرفداران خاص خودش را دارد.
روش اسمز معکوس بهترین روش برای از بین بردن تمام آلودگی های آب است و تا 99 درصد می تواند این آلودگی ها را از بین ببرد. نسبت به اولترافیلتراسیون قیمت بالاتری دارد اما این اطمینان را به شما می دهد که آبی سالم و گوارا و استاندارد در اختیارتان قرار خواهد داد. این دستگاه ها در انواع قلیایی، فرابنفش و اکسیژن ساز در بازار عرضه می شوند و هم چنین از لحاظ شکل و طراحی دستگاه های تصفیه آب در انواع زیر سینکی و رومیزی و دیواری عرضه می شوند که دستگاه های زیر سینکی بسیار رایج هستند و کاربری آسان تری نیز دارند.
انواع دستگاه تصفیه آب
هرکدام از روش های زیر مشکلاتی را بر طرف می کند و در بیش تر مواقع از روش های تصفیه ترکیبی استفاده می شود تا عمل تصفیه در سطح مطلوبی به انجام برسد. در ادامه به انواع دستگاه تصفیه آب اشاره خواهیم کرد:
- فیلتر های نفوذ معکوس
- فیلتر های مبادله یون
- فیلترهای جداسازی
- فیلتر های جذب
- فیلتر های مکانیکی
آشنایی با کاربرد انواع دستگاه تصفیه آب
کاربرد دستگاه تصفیه آب مکانیکی
هدف اصلی در دستگاه تصفیه مکانیکی این می باشد که با استفاده از مانع رسوب، خاک یا ذرات را در آب از بین ببرند. فیلتر مکانیکی می تواند از یک تور ساده برای تصفیه خرده سنگ ها و سنگ های درشت باشد و همچنین از یک فیلتر سرامیکی که ساختاری کاملا پیچیده دارد و برای جلوگیری از ارگانیسم های بیماری زا بسیار ریز استفاده می شود. معمولا فیلتری که در تصفیه مکانیکی استفاده می شود را رتبه بندی می کنند و در ادامه به رتبه بندی های فیلتر ها اشاره خواهیم کرد:
- 5 میکرون: اکثر ذرات قابل مشاهده و تشخیص می باشد.
- 1 میکرون: ذراتی که بدون میکروسکوپ قابل مشاهده نیست را از بین می برد.
- 0.5 میکرون: کیست ها را از بین می برد.
کاربرد دستگاه تصفیه آب جذب
در این دستگاه با استفاده از کربن، تمام آلاینده های آبی را به صورت، بسیار بالا و موثری می رباید. کربن آلاینده ها را به سرعت جذب می کند، به دلیل این که در سطح وسیع داخلی کربن با شکاف ها و بر آمدگی ها فشرده است و می تواند آلودگی ها را از جمله: کلرین را از بین ببرد. بیش تر دستگاه های جذب آب محلی که در خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد دارای دانه های فعال هستند و این دانه ها بوی نامطلوب و بوی نا خواسته را کاهش خواهند داد و در فیلتر های گران تر از فیلتر هایی که موجب انسداد کربن می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
این عناصر بسیار کار آمد می باشد و در جایگاه رتبه بندی، جایگاه بالایی برای از بین بردن ذرات دارد. حتی می توانید برای ساخت کربن دستگاه های تصفیه از چوب و پوست نارگیل استفاده کنید و قابل توجه می باشد که نارگیل کارایی بیش تری نیز دارد و البته گران قیمت تر نیز می باشد.
کاربرد دستگاه تصفیه آب جداسازی
عمل تفکیک شیمیایی یک ماده را جداسازی می گویند و پلی فسفات به طور معمول در دستگاه های تصفیه آب استفاده می شود و این عمل به دلیل جداسازی املاحی مانند کلسیم و منیزیم، که موجب رسوب آهک و زنگ زدگی می شود، انجام می گیرد.
در هر حالت، فسفات تنها در اندازه بسیار کمی استفاده می شود و تنها از رسوب جلوگیری می کند و آن را از ریشه از بین نمی برد. به زبان ساده تر این می باشد که پلی فسفات، املاح کلسیم و منیزیم را از آب جدا نخواهد کرد، بلکه آن ها را محلول در آب نگه خواهد داشت و از شکل گیری رسوب بر روی سطحی که با آن در تماس است، جلوگیری خواهد کرد. جلوگیری از رسوب به دلیل وجود املاح سختی که هنوز از بین نرفته، در تمام موارد کاربردی و مناسب نمی باشد و توصیه ما به شما این می باشد، در مواقعی که آب در دمای ثابت 95 درجه سانتیگراد یا بیش تر نگهداری می شود، فرایند جداسازی املاح با استفاده از مبادله یون انجام گیرد.