میزان استفاده از میلگرد در بتن چقدر است؟
میزان مصرف میلگرد در یک متر مربع
در ساختمان سازی قبل از شروع کار ابتدا باید به بررسی نقشه و میزان مصالح مورد نیاز اصلی مانند و تیرآهن برای برآورد هزینه های ساخت و اجرا پرداخت. در همین خصوص توجه به نکات زیر اهمیت دارد. همچننی جهت اطلاع از قیمت هاش و تیرآهن 14 و آهن آلات می توانید به لینکهای درج شده مراجعه فرمایید..
- مطالعه اطلاعات مندرج در هر ویرایش آیین نامه های معتبری که اصول را باید طبق آن رعایت کرد. البته دقت شود که آخرین ویرایش آیین نامه ها را مطالعه کنید چرا که ویرایش جدید آیین نامه با ویرایش قبلی خود متفاوت می باشد. مثلا آیین نامه طراحی زلزله ای مندرج در ویرایش سوم با دو ویرایش قبل از خود متفاوت است. در حال حاضر ویرایش های جدید، گرایش به ساخت اسکلت های سنگین تر دارند.
- مورد دوم نوع کابری ساختمان می باشد. به طور کلی هرچه ساختمان پرجمعیت و برای کاربرد های عمومی و همگانی مانند بیمارستان یا مراکز آموزشی باشد وزن اسکلت سازه بیشتر است.
- محل قرارگیری ساختمان با توجه به موقعیت لرزه ای، طوفانی، بارش برف در نظر گرفته می شود که به طور کلی در این موقعیت ها اغلب وزن اسکلت ساختمان به دلیل استفاده بیشتر از فولاد، سنگین تر می باشد.
- مسئله مهم دیگر ارتفاع طبقات ساختمان است. عموما هرچه ارتفاع کل ساختمان بیشتر باشد به طبع آن وزن اسکلت ساختمان هم بالا می رود.
- فاصله ی بین هر ستون از نکات پر اهمیت دیگر است. برخی از مهندسان معمار برای ایجاد فضای مناسب معماری فاصله محور به محور ستون ها را بیشتر در نظر گرفته که از لحاظ فنی مشکلی نداشته ولی هزینه تمام شده را بالا می برد.
- نوع سقف در ساختمان ها متفاوت می باشد. به طور کلی با توجه به نوع ساختمان، نقشه معماری سازه، هزینه ی در نظر گرفته شده، فاصله ی ستون ها از یکدیگر و… نوع سقف ساختمان مشخص می شود. برای مثال هزینه اجرای سقف کامپوزیت با تیرچه های فرعی از سقف تیرچه بلوک بیشتر خواهد بود.
- نوع اسکلت در نظر گرفته شده برای ساختمان (اسکلت فلزی و اسکلت بتنی) از دیگر نکات بوده که هر کدام مقادیر متفاوتی از مقاطع در آن مصرف می شود.
متداول ترین نوع سقف در ساختمان سازی
سقف ساختمان از موارد تاثیرگذار بر میزان آرماتور مورد نیاز در ساختمان است. به طور کلی در ساختمان سازی سقف ها به چند روش تیرچه بلوک، تیرچه بتنی، تیرچه کرومیت، کامپوزیت، دال تخت و… اجرا می شوند که به اختصار به معرفی دو نوع از متداول ترین آن می پردازیم:
سقف تیرچه بلوک
هزینه میلگرد مصرفی در این نوع سقف به دلیل کمتر مصرف شدن مقطع پایین تر از سقف دال و کیفیت میلگرد صبا فولاد زاگرس می باشد. برای محاسبه مقدار آرماتور مورد نیاز، به ازای هر متر مربع از زیربنای ساختمان بین ۵ تا ۷ کیلوگرم آرماتور در نظر بگیرید. اکنون می توانید از حاصلضرب متراژ زیربنا در ۵ تا ۷ کیلوگرم، وزن آرماتور مورد نیاز را بدست آورده، و از حاصلضرب وزن میلگرد مورد نیاز در هزینه مقاطع را بدست بیاورید.
سقف دال
در این روش چیزی حدود یک برابر و نیم از روش قبل آرماتور بیشتری مصرف می شود. به همین دلیل کیفیت سقف های دال از لحاظ قیمت و استحکام از سقف تیرچه بلوک بهتر می باشد. در سقف دال بتنی توپر برای هر متر مربع زیر بنای ساختمان ۱۰ تا ۱۶ کیلوگرم آرماتور مورد نیاز است. برای داشتن وزن مقاطع مورد نیاز، متراژ زیر بنا را در ۱۰ تا ۱۶ کیلوگرم ضرب کرده که از حاصلضرب این مقدار در قیمت روز آرماتور هزینه مقاطع مصرفی بدست می آید.
برخی بر این باورند که هزینه ساخت اسکلت بتنی کمتر از اسکلت فلزی می باشد، در صورتیکه این باوری غلط بوده و هزینه ها تقریبا با هم برابر و یکسان می باشد. در مواردی حتی دیده شده که هزینه تمام شده در اسکلت های بتنی چیزی بیشتر از اسکلت های فلزی در آمده است. به طور کلی اسکلت بتنی ترکیبی از بتن و آرماتور می باشد که اگر بخواهیم با یک اسکلت تمام فلزی مقایسه کنیم، وزن بتن چیزی حدود ۳۵ درصد کمتر از اسکلت فلزی است.
در صورتیکه اگر هزینه های بتن ریزی، زمان زیادی که برای اجرای کار نیاز است، مقدار آرماتور و اجرت کار را در نظر بگیریم این کمبود وزن نسبت به فولاد را جبران می کند. اگر طبق نقشه اسکلت فلزی با مهار بندی هم مرکز در نظر گرفته شده باشد، مقدار مقاطع مورد نیاز بین ۴۰ تا ۷۰ کیلوگرم به ازای هر متر مربع تخمین زده می شود. ولی اگر مهاربندی غیر هم مرکز باشد، این مقدار بین ۵۰ تا ۷۵ کیلوگرم در نظر گرفته می شود.
در سازه های فولادی با قاب خمشی ویژه بین ۷۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم ولی در نوع معمولی چیزی بین ۷۰ تا ۱۱۵ کیلوگرم در نظر گرفته می شود. این مقادیر در اسکلت های بتنی کاملا متفاوت است. در اسکلت های بتنی با قاب خمشی و دیوار برشی به ازای هر متر مربع ۳۵ تا ۶۰ کیلوگرم، برای اسکلت بتنی با قاب خمشی ویژه حدود ۴۵ تا ۷۰ کیلوگرم و برای قاب خمشی معمولی بین ۴۰ تا ۵۵ کیلوگرم به ازای هر متر مربع آهن آلات مورد نیاز است.
تخمین قیمت میلگرد مصرفی در ساختمان
در هر پروژه ساختمان سازی، شما ممکن است از ابتدای کار با هزینه هایی از قبیل ( عملیات تخریب، خاکبرداری، پروسه بنایی، قالب بندی های چوب و فلز، عملیات فولادی سبک و سنگین و اجرای آرماتور و تیرآهن، بتن ریزی، اجرای سقف و…) مواجه باشید. همچنین در بحث برآورد هزینه ها باید به نوع ساختمان و موقعیت مکانی، مدت زمان لازم برای اتمام ساختمان، تعداد نیروی انسانی و مکانیکی مورد نیاز باید توجه کرد. هزینه های مذکور تنها بخشی از هزینه های کلی بوده ولی برای برآورد هزینه تمام شده مقاطع که موضوع اصلی مورد بحث ما است ابتدا نکته ای که باید مد نظر قرار دهید ابعاد و وزن محصول می باشد.
به طور کلی برای محاسبه مقدار میلگرد از دو روش می توانید استفاده کنید:
- محاسبه تقریبی: محاسبه هزینه کلی آرماتور مصرفی برای هر متر مربع، متناسب با سازه (اسکلت فولادی یا بتنی) بوده و از حاصلضرب ۴۰ تا ۳۵ کیلوگرم بر متر مربع در مساحت زیر بنای ساختمان بدست می آید. برای مثال در ساختمانی با ۳۰۰ متر مربع زیر بنا این مقدار مطابق با ۴۰ × ۳۰۰ و بر حسب کیلوگرم می باشد. عموما در ساختمان های مسکونی و آپارتمانی به ازای هر متر مربع از زیر بنای ساختمان ۴۵ کیلوگرم آرماتور مصرف می شود که این مقدار با توجه به نوع کاربری و طراحی ساختمان متغیر است. به همین دلیل برای محاسبه مقدار مقاطع مورد استفاده در ساختمان ابتدا باید نوع اسکلت ساختمان مشخص باشد.
- متره میلگرد: طبق این روش مقدار آرماتور مورد نیاز با توجه به نقشه ستون، تیر، سقف و فونداسیون به صورت دقیق برآورد می شود. برای متره کردن می توانید از جدول لیستوفر استفاده کنید. جدول لیستوفر، جدول از پیش طراحی شده و شامل ۴ ستون می باشد. در ستون اول از سمت چپ پوز های آرماتور، ستون دوم سایز آرماتور، ستون سوم طول میلگرد و در ستون چهارم تعداد مقطع را وارد نمایید. در پایان شما طول و وزن میلگرد به تفکیک سایز آرماتور را خواهید داشت.
اکنون بعد از بدست آوردن اطلاعات ابعاد و وزن میلگرد، می توانید طبق فرمول زیر قیمت تمام شده را بدست بیاورید، البته به این نکته دقت کنید که عامل مهم در قیمت تمام شده مقاطع مصرفی، قیمت میلگرد ذوب آهن اصفهان به روز به عنوان بزرگترین تامین کننده مقاطع مورد نیاز کشور و همچنین اجرت کار با توجه به پروژه می باشد.
(قیمت روز هر کیلو آهن آلات+ اجرت ساخت هر کیلو آهن) × میزان آهن مصرفی در هر متر مربع
به طور کلی برای تعیین حدود قیمت آرماتور مورد نیاز در ساخت و ساز باید نکاتی را مد نظر قرار دهید: وزن مقاطع مورد استفاده با توجه به نقشه از پر اهمیت ترین موارد موثر در هزینه هاست. عامل بعدی قیمت روز میلگرد در بازار آهن آلات و عامل مهم سوم هزینه های کارگر و نصب و اجرا می باشد در این بین هزینه های فرعی هم وجود دارد که باید مدنظر قرار گرفته شود.
به دلیل اهمیت زیاد استحکام در ساختمان ها برای جلوگیری از وقوع حوادث جانی و جبران ناپذیر باید بدانید که عامل بسیار مهم در ساختمان سازی قیمت نیست بلکه مقاومت اسلکت و سازه می باشد. این نکته اهمیت دارد که در هنگام اجرای پروژه نیرو های اجرایی و مهندسان ناظر در تمامی مراحل کار از اصول و قوانین پیروی کنند.
البته برای داشتن خرید مطمعن و درست از طریق انتخاب صحیح آرماتور پیشنهاد می شود ابتدا مقاله علامت اختصاری میلگرد را مطالعه بفرمائید تا انواع آرماتور و کاربرد های متنوع آن و شناخت نوع این محصول آشنا شده سپس اقدام به خرید بنمائید. قابل ذکر است که ذوب آهن اصفهان تولید کننده ۸۰ درصد از آهن آلات با بالاترین کیفیت برای استفاده در ساخت اسکلت های فلزی کشور می باشد. از همین رو جدیدترین قیمت میلگرد ذوب آهن اصفهان می تواند تاثیر بسزائی در تخمین هزینه های تمام شده بشود.
اکنون به طور خلاصه و تیتر وار به مرور میزان میلگرد مورد نیاز در ساختمان می پردازیم:
- مقاطع مورد نیاز در ساخت سقف تیرچه بلوک به ازای هر متر مربع از زیر بنا بین ۵ تا ۷ کیلوگرم
- در سقف دال بتنی توپر برای هر متر مربع زیر بنا ۱۰ تا ۱۶ کیلوگرم مقطع
- برای اسکلت فلزی با مهار بندی هم مرکز ۴۰ تا ۷۰ کیلوگرم آرماتور
- اسکلت فلزی با مهار بندی غیر هم مرکز ۵۰ تا ۷۵ کیلوگرم
- اسکلت فلزی با قاب خمشی ویژه ۷۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم
- اسکلت فلزی با قاب خمشی معمولی ۷۰ تا ۱۱۵ کیلوگرم
- اسکلت بتنی با قاب خمشی و دیوار برشی در هر متر مربع ۳۵ تا ۶۰ کیلوگرم
- اسکلت بتنی با قاب خمشی ویژه حدود ۴۵ تا ۷۰ کیلوگرم
- اسکلت بتنی با قاب خمشی معمولی حدود ۴۰ تا ۵۵ کیلوگرم
امید داریم با خواندن این مقاله شما همراهان گرامی به پاسخ تمامی سوالات خود رسیده باشید. همچنین باعث خوشحالی ماست که اطلاعات بیشتر خود در این خصوص را در نظرات این صفحه با ما در میان بگذارید.