چرا استفاده از سنگ ساختمان مقرون به صرفه است؟
سنگهای ساختمانی
سنگهای ساختمانی در ساختمانها اغلب از سنگ لاشه همراه با ملاتهای گچ و آهک هستند. اگر چه این نوع سنگها به علت سنگينی و مشکلات حمل و نقل و استخراج تا حدی جای خود را به مصالحی نظير آجر داده، اما همچنان اهميت خود را در ساختمانهای سنگين و سخت نظير پلها، تونلها، بهمن گيرها، ديوارهای حائل و سنگ چينها، کرسی چينها و غيره حفظ کرده است. بطور کلی سنگ طبيعی را که دارای مقاومت کافی در شرايط جوی و رنگ جالبی باشد میتوان در عمليات ساختمانی و به صورت سنگ لاش، سنگ قواره، سنگ باربر، سنگ پلاک، سنگ درپوش، سنگ ستون و حتی به صورت ظروف و وسايل سنگی استفاده نمود.
تقسیم بندی سنگهای ساختمانی
بر اساس وزن مخصوص
سنگهای ساختمانی سنگین وزن، سنگهایی که وزن مخصوص آنها بیش از ۱/۸ گرم بر سانتی متر مکعب است و سنگهای ساختمانی سبک، دستهای از سنگها هستند که وزن مخصوص آنها کمتر از ۱/۸ گرم بر سانتی متر مکعب است.
بر اساس مقاومت فشاری
سنگهای سنگین که مقاومت فشاری آنها از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ مگا پاسکال است و سنگهای سبک که مقاومت فشاری آنها از ۴ تا ۲۰۰ مگا پاسکال است.
بر اساس ضریب نرم شدگی
اگر مقدار این ضریب از ۰/۶ تا ۱ باشد از آن برای احداث ساختمان استفاده میشود.
معرفی انواع سنگهای ساختمانی
سنگهای ساختمانی بر اساس كاربرد مصارف ويژهای دارند. سنگهایی كه در اين صنعت به كار میروند.
گرانيت
بيشتر گرانيتها سخت و چگال هستند و به اين ترتيب جزو مصالح با دوام ساختمانی قرار میگيرند. در برابر نفوذ آب و اثر ضربه مقاومند و محيطهای صنعتی را به خوبی تحمل مینمايند. ظاهر گرانيت متأثر از كار انجام شده بر روی سطح نهایی آن است كه ممكن است چكشيی، كلنگيی، تيشهای يا صيقلی باشد. بهترين نمای سنگ گرانيت حالت صيقلی آن است كه زيبایی رنگ و انعكاس كريستالهای آن را نمايش میدهد. سطح گرانيت بر اثر حرارت و تفاوت ضريب انبساط و انقباض بين اجزای كريستالی مختلف آن به صورت سوخته در میآيد.
استفاده تلفيقی از گرانيت صيقلی و سوخته در ساختمان به علت تضاد، زيبایی جالبی پديد میآورد. در ايران معادن بسياری وجود دارد كه سنگهای گرانيت با رنگهای مختلف از آنها استخراج میشوند. سنگ گرانيت به علت هزينه سنگين استخراج، برش و صيقل، نسبتاً گران است به همين دليل بيشتر در نمای ساختمانهای مهم به كار برده میشود. از اين سنگ برای كف سازی، پيادهرو سازی و راه سازی نيز استفاده میشود.
ماسه سنگها
بر اساس طبيعت ماسه رسوبي اوليه، ماسه سنگها ممكن است داراي بافت نرم يا خشن باشند. از نظر رنگ، بر اساس ماده چسبنده طيفی از رنگ، سفيد، نخودی و خاكستری تا قهوهای و قرمز را در بر میگيرند. عموماً در برابر يخ بندان مقاومند. سطح نهايی آنها به صورت چكشی، كلنگی و تيشهای قابل مصرف است و برای نصب آنها از ابزار غير آهنی استفاده میشود.
ماسه سنگ آهكی
اين نوع ماسه سنگها در محيطهای اسيدی مقاوم نيستند. اين شرايط كربنات كلسيم موجود در آنها را تحليل برده و سنگ متلاشی میشود. كلسيت خالص سفيد است بنابراين ماسه سنگ آهكی نيز سفيد است.
ماسه سنگ سيليسيی
ماسه سنگها اغلب از دانههای سيليسی كه به كمك نمكهای سيليسی به يكديگر چسبيدهاند تشكيل شدهاند. بنابراين بسيار مقاومند و در محيطهای اسيدی نيز پايدارند. اين نوع ماسه سنگها بيشتر خاكستری رنگند.
ماسه سنگ اكسيد آهن
اين نوع ماسه سنگ كه به كمك اكسيدهای آهن متراكم شدهاند به رنگهای قهوهای تا قرمز يافت میشوند و اغلب با دوامند.
ماسه سنگ دولوميتی
ماسه سنگهای دولوميتی كه با كربنات منيزيم و كلسيم به هم چسبيدهاند در محيط شهری چندان مقاوم نيستند. اين نوع سنگها نخودی رنگاند.
ديوريت
از ديوريت برای سنگ نما، سنگ پله، كف و نيز در جادهسازی استفاده میكنند. رنگ اين سنگ خاكستری، خاكستری تيره و گاه خاكستری مايل به سبز است.
گابرو
از گابرو به علت استحكام و مقاومت آن در برابر هوازدگی برای سنگ نما،كف، پل و تونل استفاده میكنند. رنگ گابرو خاكستری مايل به سبز، سبز و گاهی سياه رنگ است.
مرمر
نوعي سنگ آهك دگرگون شده است كه رنگهایی بسيار متنوع دارد. مقاومت اين سنگ در برابر هوازدگی،گازها و بارانهای اسيدی كم است. به همين جهت اين سنگ را در نمای داخلی ساختمانها به كار میبرند.
كوارتزيت
ماسه سنگی دگرگون شده است كه سيمان سيليسی دارد. مصارف آن در بخشهای خارج و داخل ساختمان، پلها و تونلها است
مطلب مفید بخوانید: کاربرد میلگرد در ساختمان چیست؟
نکاتی کاربردی در خصوص انتخاب سنگهای ساختمانی
انتخاب سنگهای ساختمانی مناسب که با شرایط آب و هوایی محیط سازگاری بیشتری داشته باشد تا دوام سازه را تضمین کند نکته حائز اهمیتی است که باید از سوی خریداران در نظر گرفته شود.
- خریداران سنگهای ساختمانی معمولاً با مشکل انتخاب سنگ مناسب روبرو هستند و در اغلب موارد انتخاب خود را بر اساس شنیدههای خود از دیگران و معیارهای غلط انجام میدهند. در صورتی که با یک انتخاب درست میتوان ماندگاری، زیبایی و دوام سازه را افزایش داد و هزینههای تعمیرات و بازسازی در آینده را کاهش داد.
- اولین نکتهای که در خرید سنگهای ساختمانی باید به آن توجه کرد این است که سنگ یک ماده طبیعی است و از دل زمین استخراج میشود پس بنابراین نباید توقع این را داشت که مانند نئوپان، سرامیک، موزاییک و … با یک محصول یکدست و بدون تغییر در بافت و رنگ و طرح که مصنوع دست انسان هستند مواجه باشیم. با توجه به نکتهای که در بالا به آن اشاره شد حال با در نظر گرفتن موارد زیر میتوان سنگ مناسب را انتخاب کرد.
اگر قصد خرید سنگ برای ساختمان خود را دارید، با توجه به فضایی از ساختمان که قصد نصب سنگ در آن را دارید باید نوع آن را انتخاب کنید. به طور معمول فضاها به چند دسته زیر تقسیم میشوند.
- نمای خارجی
- نمای داخلی
- کف پله و پاگرد
- کف فرش فضاهای داخلی مسکونی
- کف فرش فضاهای داخلی تجاری و اداری
- کف فرش بام و پیادهرو
- سرویس بهداشتی
- درپوش دیوارهای محوطه، حیاط و جان پناه بام
- سنگ روی کابینت و اپن
مشخصات کلی انتخاب سنگ برای مصارف ساختمانی
- بافت سنگ باید ساختمانی سالم داشته باشد، یعنی بدون شیار، ترک و رگههای سست باشد (کرمو نباشد)
- بدون هرگونه خلل و فرج باشد
- پوسیدگی نداشته باشد
- یکدست، یکنواخت و همگن باشد
- سنگهای ساختمانی نباید آب زیاد جذب کند
- سنگهای ساختمانی نباید آلوده به مواد طبیعی و مصنوعی باشد
- سنگهای ساختمانی باید شرایط فیزیکی و شیمیایی محیط را تحمل کند
- مقاومت فشاری برای قطعات باربر نباید کمتر از ۱۵۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد
- در مقابل سایش مقاوم باشد
انواع سنگهای ساختمانی ایرانی
- سنگ تراورتن
- سنگ گرانیت
- سنگ مرمریت
- سنگ چینی
- سنگ مرمر
- سرپانتین
- ماسه سنگ
- شیست
تراورتن (Travertine)
این سنگ حاصل رسوبات جریانات آب گرم زیرزمینی است. تراورتن به رنگهای متنوع سفید، کرم، خاکستری و … وجود دارد. این سنگ را برای نماسازی داخل و خارج ساختمان به کار میبرند.
گرانیت (Granite)
از انواع سنگهای آذرین بوده و بسیار سخت و محکم، بادوام و بسیار جلا پذیر است. ساب زدن و جلاپذیری از ساب معمولی و نمای سنگی تا مرحله آینهای شدن امکان پذیر است.گرانیت خرد شده را برای تهیه بتن زیر سازی جاده و راه آهن و سنگ ساختمانی آن را برای بناهای یادبود، زیربنای تاسیسات، تزئینات داخل و خارج ساختمان و کف سازی به کار می برند. از انواع گرانیت ساختمانی میتوان گابرو، دیاباز که اصطلاحا به ان گرانیت سیاه هم میگویند نام برد.
کوارتزیت (Quartzite)
این نوع سنگ که اغلب با سنگ گرانیت نیز اشتباه میشود دارای ویژگیهای متفاوتی است و از گرانیت سختتر است. این سنگ با ظاهر زبر و بلوری خود قابل شناسایی است. کوارتزیت را بخاطر ظاهر زبر آن بیشتر در ساختمانهای ارزان قیمت و روستایی به کار میبرند. رنگ آن بیشتر قهوهای سوخته، سرخ، خاکستری و قهوه ای است.
مرمریت (Marbel)
از انواع سنگهای دگرگون است که در رنگهای سفید، خاکستری، سیاه، سبز، قرمز، زرد و ارغوانی است. سنگ مرمر را برای تزئینات و نماسازی داخل ساختمان شامل، کف، دیوار و کارهای هنری بکار میبرند.
ماسه سنگ (Sand Stone)
این سنگها از نوع رسوبی هستند که از چسبیدن دانههای سیلیس به یکدیگر به وجود آمده اند. مواد این سنگ ممکن است سیلیس، اکسید آهن یا خاک رس است. سختی و دوام قطعات این سنگ بستگی به نوع چسب آن دارد. رنگ این سنگها معمولا خاکستری، قهوهای، سرخ و ارغوانی است. ماسه سنگ کاملا سیمانی شده را ممکن است کاملا خرد نموده و در زیر سازی راه آهن و جادهها به کار برند. همچنین ماسه سنگ کوارتزی را به عنوان ماسه ریخته گری و ماده اولیه شیشه استفاده میکنند.
سنگ توف (Tuff)
از انواع سنگهای خاکستر آتشفشان بوده که به علت چسبندگی کم ذرات آن در اثر هوازدگی پوسته پوسته میشود و به صورت دانههای ریز از آن جدا میشود. این سنگ را به علت سبزی چشم نوازی که دارد در کار دیوار سازی، پارک سازی و دیوارهای حایل استفاده میکنند.
سنگ آهک (Lime Stone)
از انواع سنگهای رسوبی است و در سطح وسیعی از نظر اندازه، قواره و شکل و رنگ وجود دارد. سنگ آهک را برای تزئینات داخل و خارج ساختمان، دیوار، تزئینات کف، نماسازی، مجسمه سازی و ستون سازی به کار میبرند.
شیست (Schist)
سنگهای لایه لایه سیاه رنگی هستند که از انواع سنگهای دگرگونی به مصرف فرش کردن کف، پیادهروها، خیابانها، باغها و پارکها میرسند.
ویژگیهای سنگ نمای بیرونی
- مقاوم در برابر باران باشد به این معنی که در صورت ریزش باران عناصر تشکیل دهنده سنگ با آب ترکیب نشوند و صاب و جلای سنگ را از بین نبرند، این ایراد بیشتر متوجه سنگهایی با تخلخل بالا و درصد آهک زیاد است که میتوان دستهی بزرگی از سنگهای مرمریت را جز این نوع سنگها دانست.(البته فراموش نشود تمام سنگهای رسوبی مقادیر قابل توجهی آهک دارند ولی ترکیب عناصر و فلزات مختلف در آنها مقاومت و ترکیب شدن آنها با آب را تعیین میکنند).
- سنگهایی که در ارتفاع نصب میشوند میبایست از خلل و فرج مناسب برخوردار باشند تا ملات و دوغابی که پشت سنگ ریخته میشود محکم به سنگ بچسبد و استحکامی دو چندان به این ترکیب بدهد زیرا با توجه به عواملی که نامبرده شد امکان جدایی سنگ از دیواره نما زیاد است و خطر سقوط سنگ رهگذران و خودروها را تهدید مینماید. پس میتوان با توجه به خواص سنگ مرمریت این سنگ را از گزینههای انتخابی سنگ جهت نما حذف نمود. (سنگهای تراورتنی که کوره میشوند تا رنگ آنها سفید شوند هم جز سنگهای نامرغوب جهت استفاده در نما است که در مجالی دیگر بصورت کامل به آن میپردازیم)
- نمای داخلی یا بهتر بگوییم دیوارههای پارکینگ محل مناسبی جهت استفاده از سنگهای مرمریت است زیرا در معرض مستقیم تابش آفتاب نبوده و همچنین دیوارههای پارکینگ با عوامل سایشی و ضربهای کمتری مواجه میشود همچنین مواد شوینده که در ساختمانها جهت تمیز کاری استفاده میشود کمتر روی سنگ اثر میگذارد.
- در نمای داخلی اطاقها بیشتر از سنگها پازل و گیوتین و آنتیک استفاده میشود و استفاده از سنگها مرمریت و تراورتن در این مکانها فقط به سلیقه افراد و نوع چیدمان و رنگ دکوراسیون ساختمان بستگی دارد.
- و در نهایت کف ساختمانها در معرض سایش زیاد و ضربه ومواد شوینده، بصورت مداوم است که میطلبد سنگی با تخلخل پایین، ضربه پذیری بالا و مقاومت سایشی زیاد در آن محلها نصب شود که این مشخصات از مولفههای اصلی سنگها مرمریت است (یادمان باشد همه سنگهای مرمریت شایستگی نصب در کف ساختمان و یا کف پارکینگ را ندارند از سنگها مرمریت ضعیف جهت کف ساختمان میتوان ازسنگ مرمریت کوه سفید قم نام برد که به دلیل داشتن مقادیر بسیار زیاد آهک به هیچ عنوان جهت کف مناسب نیست).
سنگ نما و کف
سنگهای آذرین، دگرگونی و رسوبی که دارای این ویژگیها باشند، به عنوان سنگهای ساختمانی در نما بکار میروند. مقاومت فشاری آن بیش از ۵ مگا پاسکال، ضریب نرم شدگی بین ۰/۷ تا ۰/۹، نداشتن درزه و شکاف در سنگ، نبود کانیهای رسی و مواد قابل حل در سنگ، نبود حالت آلتراسیون و هوازدگی، داشتن رنگ مرغوب، سنگهای قابل مصرف در راه سازی. سنگهای آذرین، دگرگدنی و رسوبی که دارای این ویژگیها باشند، به عنوان سنگهای ساختمانی در نما بکار میروند.
- مقاومت فشاری آن بیش از ۵ مگا پاسکال باشد.
- ضریب نرم شدگی بین ۰/۷ تا ۰/۹ باشد.
- نداشتن درزه و شکاف در سنگ.
- نبود کانیهای رسی و مواد قابل حل در سنگ.
- نبود حالت هوازدگی.
- داشتن رنگ مرغوب.
ویژگیهای سنگ پله و سنگ زیر پله
پله ها، به علت رفت و آمد دائماً در معرض سایش، ضربه، کثیف شدن و آلودگی است که این ویژگی پلهها، در انتخاب نوع سنگ موردنظر است. به این علت که پلهها در معرض سایش قرار دارند باید دانست که اگر قرار است از سنگهای ساییده شده استفاده کرد سنگهای گرانیتی مقاومت بسیار بیشتری نسبت به انواع مرمریتها، سنگ چینی، تراورتن و لایم استونها دارند و جلا و درخشش آن بسیار بادوامتر خواهد بود. البته پلههای تراورتن که به صورت چرمی فراوری شدند نیز در اثر سایش از ریخت نیافتاده و زیبایی خود را حفظ می کنند. با توجه به ضربه خور بودن پله، باید دانست که اکثر سنگها دارای مقاومت بالایی در قبال ضربه هستند که در این میان سنگهای آهکی با تراکم پایین و اسلیتها از این قاعده مستثنا هستند.
آلودگی و تاثیر آن بر سنگ پله و سنگ زیرپله
سنگ پله و سنگ زیر پله اگر جذب آب بالایی داشته باشد معمولاً آلودگیهای مایعات را به خود جذب کرده و لک میافتد. توجه به این نکته هم ضروری است برخی از سنگها پس از جذب آب، املاح موجود در سنگ را حل کرده و به سطح سنگ میآورد و پس از تبخیر، شوره به جای میگذارد. بنابراین، سنگ انتخابی بایستی جذب آب پایینی داشته باشد که سنگهای گرانیت و مرمریتها و انواع سنگهای کریستالی (چینی) جذب آب پایینی داشته و لایم استونها، به علت جذب بالای آب، مناسب نیست. استفاده از سنگهای گرانیتی بهتر است، زیرا در مقابل اسید واکنش پذیری ندارند. جدای از خصوصیات فیزیکی، چند عامل دیگر نیز در انتخاب سنگ پله موثر است از جمله قیمت، رنگ و طرح سنگ که کاملاً سلیقهای است. نهایتاً در صورتیکه طرح و رنگ سنگ گرانیت، مورد پسند واقع شود، با توجه به سایر خصوصیات بهترین انتخاب برای سنگ پله است.
ساب سنگهای ساختمانی
تراورتن چرمی میاندوآب/ تراورتن کرم چرمی میاندوآب
تراورتن از ته نشین شدن مواد معدنی بر اثر جریان آب داغ یا آب سرد در غارها ایجاد شده است. که شامل استالا کتیت و استالا گمیتاست. تراورتن سنگی کلسیم دار است که از نظر رنگ از سفید تا خاکستری، نقرهای، زرد، قرمز، قهوهای تیره موجود است. تراورتن کرم چرمی از رنگهای مورد توجه خریداران است. سطح تراورتن چرمی مناسب آنتیک نمودن است. در عین حال در شرایط آب و هوائی گرم میتوان جهت مصارف خارجی نیز از آن استفاده نمود.
سنگ تراورتن چرمی میاندوآب دارای مقاومت سطحی قابل قبول و استحکام مثال زدنی در بین سنگهای تراورتن است نکته قابل توجه در خصوص این سنگ گمنانی آن است و به همین دلیل افرادی به سراغ این سنگ میروند که دارای شرایطی چون حرفهای بودن در ساخت، داشتن چشمان تیز بین و مدیران هزینه هستند. به دلیل عدم پوشش خلل و فرج در سنگهای تراورتن چرمی(آن هم به علت نوع صاب این نوع سنگها) این حفرهها به مانند عایق صوتی حمل کرده و مانع ار انعکاس مستقیم صوت به ویژه در راهروها و راه پلههای ساختمانهای بلند میشود.
همچنین وجود حفره در تراورتن چرمی باعث میشود در هنگام نصب سنگ، ملات سیمانی داخل این حفرات نفوذ کرده و از سقوط سنگ جلوگیری کند. تراورتن چرمی در نماهای بیرونی و داخلی قابل استفاده است و به دلیل زیبایی طبیعی که این نوع صاب دارد هر روز جلوهای تازه برای مصرف کنندگان و خریداران محترم این نوع سنگ به ارمغان میآورد. همه سنگهای تراورتن به ویژه سنگهای چرمی (حتی نوع میاندوآب آن) برای کف ساختمان به هیچ وجه توصیه نمیشود و به همه خریدارن و مصرف کنندگان سفارش میشود از استفاده این سنگ در کف سالنها و ساختمانهای خود پرهیز نمایند.
سنگهای ساختمانی مرمریت
کنگلومرا
سنگهای مرمریت کنگلومرا به سنگهایی گفته میشود که از به هم چسبیدن ذرات ریز و درشت سنگ بوجود میآید عموماً این سنگها به رنگ قرمز یا ترکیبی از رنگ قرمز در طبیعت یافت میشوند تفاوت سنگهای کنگلو مرا در پر رنگی و کمرنگی رنگ قرمز و درشتی و ریزی سنگهای تشکیل دهنده آنها است، که هر کدام از این نوع سنگها زیبایی خاص خود را دارد. این سنگها بسیار سخت بوده و جذب آب پایینی دارند و معمولاً در کارخانههای سنگبری از دیسکهای مخصوص جهت بریدن این سنگ استفاده میشود که غالباً دیسکهای گرانیت بر توان بریدن این سنگهای سخت را دارند، این سنگها جهت کف ساختمانهای اداری و تجاری، رستورانها و هتلها و لابی برجهای بلند مرتبه به دلیل داشتن رنگ گرم ( قرمز) بسیار زیبا و مناسب است.
دیامیکتایت (diamictite)
سنگهای دانه درشت که حاوی ماتریکس زیادی است و از رسوبات یخچالی حاصل شدهاند را دیامیکتایت مینامند. این واژه برای سنگهایی بکار میرود که دارای جورشدگی بد، بدون آهک و از ذرات آواری در اندازه ماسه یا درشتتر که در داخل ماتریکس دانه ریز قرار گرفتهاند، تشکیل شده است. بیشتر دیامیکتایتها کنگلومراهایی هستند که از دانههایی با ترکیب متفاوت تشکیل شدهاند.
تقسیم بندی کنگلومراها بر اساس ترکیب
بر اساس ترکیب یا جنس ذرات دانه درشت تشکیل دهنده کنگلومرا، آنها را به دو دسته اولیگومیکتیک و پلی میکتیک تقسیم میکنند. اگر ذرات دانه درشت گراولی از یک جنس باشد، سنگ را تک منشائی یا اولگیومیکتیک (oligomictic) مینامند. در واقع اولیگومیکتیک سنگی مخلوطی است که جنس ذرات آن تقریبا یکنواخت است. کنگلومراهایی که ذرات گراول آنها از انواع مختلف خرده سنگها درست شده باشد آن را چند منشائی یا پلی میکتیک کنگلومرا (polymictic) مینامند.
تقسیم بندی کنگلومراها از لحاظ منشا
کنگلومرا ها را بر اساس منشا دانهها نیز تقسیم بندی میکنند. چنانچه ذرات از خارج حوضه به درون حوضه حمل شوند و رسوب کنند آنرا کنگلومرای خارج سازندگی (extra formational) مینامند و اگر منشا دانهها از درون حوضه باشد آن را کنگلومرای درون سازندگی (intra formational) مینامند.
موارد استفاده
- صنعت ساختمانسازی، سنگفرش کاریهای درونی ساختمان، نماسازی داخل ساختمان، پلکان سازی
- هنرهای مذهبی، سنگفرش اماکن متبرکه
- تاسیسات شهری (سنگفرش میدانها، خیابانها، پروژههای شهرسازی، مبلمان کاری مراکز تجاری، اماکن اقامتی) – مجتمعهای معماری تزئینی، گالریها، پلهها، گلدانها، سنگفرشها، آبخوریها، یادوارهها، نیمکتها و انواع سنگفرشهای سنتی
- مرمت و بازسازی
- صنعتگری و بازسازی: بازار، لوازم سنگی، مبلمانی – هدایای تجملی
- کارهای هنری مانند مجسمه سازی، دکوراسیون منازل، کابینت آشپزخانه و غیره
انواع سنگ ساختمانی و کاربرد آن چیست
سنگ ساختمانی به عنوان نوعی از مصالح ساختمانی سال هاست که در ساخت انواع بناها استفاده می شود. سنگ ساختمانی به عنوان یک ماده بسیار سخت و کیفیت برتر هنری شناخته شده است. با این حال، قیمت گذاری بر روی این منبع طبیعی به میزان قابل توجهی متفاوت است.
با توجه به نوع فعالیت فیزیکی و شیمیایی روی زمین چهار نوع سنگ از جمله آذرین ، رسوبی ، دگرگونی و سنگ دست ساز بشر به وجود می آید. ویژگی های منحصر به فرد سنگ به علت فرآیندهای زمین شناختی، مقوله ای است که بر روی آن تأثیر گذاشته و ساختارهای متفاوتی از این سنگ ها را پچیدی می آورد. برای استفاده از سنگ ساختمانی باید دوام، جذابیت، اقتصاد یا سایر خواص سنگ مد نظر گرفته شود. بعضی از انواع سنگ ساختمانی عبارتند از گرانیت، بازالت، تخته سنگ، آهک،مرمر و… که در زیر بحث شده است :
بازالت
بازالت یک سنگ آذرین است که از سنگ مذاب تشکیل شده است که تحت فشار قرار دارد. یک رنگ خاکستری یکنواخت دارد و بسیار سخت و جمع و جور است.
سنگ گرانیت
سنگ گرانیت یکی از انواع سنگ ساختمانی و سنگ آذرین متشکل از کوارتز، میکا و فلدسپات است. این نوع از سنگ ها ساختاری سخت دارند و در محیط هایی که احتمال سایش سنگ بیش تر است بسیار پرکاربرد می باشد. با توجه به محتوای مواد معدنی، سنگ های ساختمانی می توانند در رنگ های خاکستری روشن تا سیاه و سفید، صورتی و سبز رنگ باشند.
سنگ آهک
سنگ آهک از کربنات کلسیم تشکیل شده که در عمق پایین دریاچه های کم عمق و دریاها در طول زمان فشرده شده است. این سنگ را می توان به عنوان سنگ آهک نرم یا سخت طبقه بندی کرد. دلیل عمده رنگ های مختلف این سنگ ها را می توان حضور مواد معدنی مختلف در سنگ آهک برشمرد.
سنگ مرمر
سنگ مرمر یکی از انواع سنگ ساختمانی و سنگ دگرگونی است که عمدتا از بلورهای کلسیت یا دولومیت تشکیل شده است. با بافت کریستالی مانند که توسط سنگ آهک بوسیله ترکیبی از گرما و فشار تغییر شکل داده می شود، تلفیق می شود. از این نوع سنگ ها عموما برای کارهای تزییناتی در نمای ساختمان استفاده می کنند.
ماسه سنگ
نوعی از سنگ های رسوبی هستند که از مخلوط ذرات گرد ماسه و کانی های متفاوت در طول گذر زمان ساخته می شوند و در رنگ های متفاوتی یافت می شوند.
کوارتزیت
کوارتزیت یک سنگ دگرگونی است که از طریق ماسه سنگ کوارتز خالص به علت حرارت و فشار تشکیل شده است. کوارتزیت معمولا برای بلستر راه آهن، همچنین برای کاشی ها و کف پوش استفاده می شود.
تخته سنگ
سنگ لاشه یک سنگ دگرگونی ریز دانه است که وقتی سنگ رسوبی مانند شیل تحت فشار زیاد قرار می گیرد تشکیل می شود. تخته سنگ قوی است و دارای مقاومت بسیار خوبی در برابر نفوذ آب می باشد. این سنگ معمولا به عنوان پوشش سقف استفاده می شود.
تراورتن
تراورتن نوعی از سنگ آهک است که از طریق رسوب سریع کربنات کلسیم تشکیل می شود. با مشخصه های حفره ها در سطح آن مشخص می شود. این یک سنگ محبوب برای استفاده در نما، روکش دیوار و کفپوش است.
خصوصیات سنگ ساختمانی خوب
برخی از خصوصیات سنگ ساختمانی خوب عبارتند از:
ظاهر و رنگ: سنگ هایی با آهن زیاد باید نادیده گرفته شوند زیرا تشکیل اکسید آهن باعث اختلال در آنها می شود و باعث تجزیه می شود.
وزن: سنگ ساختمان باید سنگین باشد.
ضخامت و جذب: سنگ هایی که منافذ زیادی دارند ناشی از آن است که آب در آن ها نفوذ پییدا کرده است.
ذرت دانه: دانه های زیبا که عموما برای کارهای تزییناتی استفاده می شود.
مقاومت به آتش: سنگ باید در ترکیب و فرم آزاد کربنات کلسیم یا اکسید آهن باشد. دوام سنگ بر اساس فشرده سازی آن تعیین می شود.
استحکام: سنگ ساختمان باید در فشرده سازی قوی باشد.
طول عمر: سنگهای یکپارچه و همگن با جذب آب ناچیز، با دوام هستند.
طعم و مزه : سنگ ها پس از استخراج و پخت باید مدت 6 تا 12 ماه باقی بمانند.
شرکت ساختمون در زمینه معرفی محصولات ساختمانی کالاساخت از قبیل درب ضد سرقت و دوربین مدار بسته و پارتیشن و پنجره دوجداره فعالیت می نماید.